tiistai 31. maaliskuuta 2009

Haudu, sipuli, haudu!

Töissä tuli puhetta sipulikeitosta ja sitä alkoi sitten tehdä mieli. Työtoveri sanoi että hauduttamisessa on sen salaisuus ja oikeassa oli. Hyvä keitto tuli, mukavaa vaihtelua kaikenlaisiin sosekeittoihin, mutta mä ehkä vähän kämmäsin tuo ruskistusosion kun aika kalpeaksi jäi. Resepti löytyi Pastanjauhantaa-blogista (näyttää siellä kuvassa aika paljon paremmalta..) ja sinne se oli bongattu Jamie Oliverilta.


Sipulikeitto
5 sipulia
4 valkosipulinkynttä
nippu tuoretta timjamia (laitoin vajaa 1 rkl kuivattua)
laakerinlehti
oliiviöljyä
hyvä nokare voita
1l kasvis- tai kanalientä
suolaa ja pippuria
päälle tuoretta vaaleaa leipää ja hyvin sulavaa juustoa

Aluksi kuoritaan ja viipaloidaan sipulit. Sulatetaan voi ja loraus öljyä paksupohjaisessa kattilassa. Lisää viipaloidut sipulit, valkoipulit ja timjami sekä laakerinlehti. Paista hetki miedolla lämmöllä, mutta ÄLÄ ruskista (maku kärsii kuulemma). Laita kansi päälle ja hauduta pienellä lämmöllä puoli tuntia, sekoittele välillä.

Ja sitten saa ruskistaa! Ota kansi pois, lisää lämpöä ja ota väriä pintaan. Tämä kuulemma muuttaa sipulit makeammaksi ja syventää aromia. Sitten lisätään liemi ja käännetään lämpöä taas pienemmälle. Annetaan hautua taas hiljaisella tulella, noin 20 minuuttia. Tarkasta maku ja lisää suolaa ja pippuria sopivasti. Sitten keiton voi laittaa annoskuppeihin ja repiä päälle leipää ja juustoa ja gratinoida uunissa muutaman minuutin. Mä tein maalaisleivästä paloja jotka kuorrutin juustolla uunissa ja tarjoilin lisänä.

sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

Stripes for the Boy



Asuintoveri valitsi kämmekkäilleen värit ja raidat. Tällaiset niistä tuli. Vielä kun tulisi se kevät!

Kämmekkäät kohtasivat myös tassut.



Lankoina kämmekkäissä oli jotain jämiä, suurella todennäköisyydellä Novitan 7 veljestä. Puikot ehkä 4 mm ja silmukoita 38-40. Muistaakseni.

Napit, purkit ja vanhat lehdet




Kirppiksellä kävin kyllä jo viikko sitten, mutta löytöjen esittely jo viivästynyt. Tässä se kuitenkin on.

Nappivarasto täydentyi erään mukavan mummon pöydässä vieraillessa. Hän oli kovin ihmeissään, että joku on oikeasti kiinnostunut napeista.

Ruusupurkit löytyivät pieneltä itsepalvelukirppikseltä. Näissä on säilötty ainakin rågmjöliä.

Vanhoja lehtiä löytyi saman myyjän hyllystä. Itsepalvelukirppiksen myyjä kertoi ostaneensa sisarilleen heidän syntymävuotensa vanhat Kotiliedet ja lähettäneensä ne naistenpäivän tervehdyksinä. Hyvä idea.

Pitkästä aikaa kirpputorilta löytyi jotain kivaa. Nykyään niissä on mielestäni aika paljon pelkkää roinaa. Toki toisen roska on toisen aarre, mutta minua ei ole onnistanut kirppiksellä ennen tätä reissua aikoihin.

perjantai 27. maaliskuuta 2009

Kauluri

Kuumeilupäivänä jaksoi vähän neuloa. Kaulurihan siitä tuli.


Malli on Spiral Cowl / Keri McKiernan, ja ohje löytyy Kerin blogista. Lankana Rowanin Tapestry, ja nelosen pyöröpuikoilla mentiin. Oikein tuli pehmeä ja mukava, nyt kun vielä tulisi kevät, että voisi moisia hetaleita käyttää!

keskiviikko 25. maaliskuuta 2009

Aprikoosi-porkkanakiisseli


Kiisseli on kyllä täysin aliarvostettu herkku! Helppoa, nopeaa ja ah niin maistuvaa. Marjakiisseliä mun piti tehdä mutta sitten huomasin Ruokatorstaissa mielenkiintoisen ja ennenkaikkea houkuttelevan värisen kiisselin. Ja olipa hyvää, vetäsin ihan huomaamatta kaksi kunnon kipollista ja enemmänkin olisi mennyt! (Kuvan appelsiineillä ei muuten ole mitään tekemistä asian kanssa.)

Aprikoosi-porkkanakiisseli
100 g kuivattuja pehmeitä aprikooseja
1 l vettä
3/4 dl sokeria
2 porkkanaa
4 rkl perunajauhoja
3 rkl vettä
2 rkl sitruunamehua

Leikkaa kuivatut aprikoosit pieniksi paloiksi kattilaan. Lisää vesi ja sokeri ja anna liota hetki (jos aprikoosit on kovia niin tunnin liotusta suositellaan). Raasta sillä aikaa porkkanat karkeaksi raasteeksi ja lisää kattilaan. Keitä seosta kunnes ainekset ovat pehmeitä.

Sekoita vesi, sitruunamehu ja perunajauho keskenään. Nosta kattila levyltä ja kaada perunajauhoseos ohuena nauhana kattilaan koko ajan hyvin sekoittaen. Siirrä kattila levylle ja anna vielä pulpahtaa. Kaada kiisseli jäähtymään laakeaan vatiin ja ripottele pinnalle sokeria. Tarjoa jäähtyneenä kermavaahdon kanssa. Tosin tultiin asuintoverin kanssa siihen tulokseen että ei edes kaipaa lisukkeita, nam!

sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Parhaat soijarouhepyörykät

Jesh, vihdoin keksin miten saa aikaiseksi todella hyviä soijarouhepyöryköitä! Mulla on aina ollut ongelmia koostumuksen kanssa tai sitten maustamisessa, soijan sellainen pistävä maku on tunkenut läpi jotenkin ikävästi. Mutta nyt siis mausteet olivat juuri kohdallaan, koostumus oli mahtava ja nää syntyi vielä todella nopeasti ja helposti!


Texmex-henkiset soijarouhepyörykät (n. 22 kpl)
2 dl tummaa soijarouhetta
1 dl korppujauhoja
1 pieni purkki (230g) valmista salsaa
1 dl juustoraastetta
tacomaustetta (käytin Santa Marian taco spicemixiä, löytyy tortillahyllyltä)
soijakastiketta
2 dl vettä

Turvota soijarouhetta vedessä noin 10 minuuttia, lisää joukkoon alussa myös taco-maustetta ja reilu loraus soijaa. Kun rouhe on turvonnut, lisää siihen korppujauhot, salsa ja juustoraaste. Anna vetäytyä hetki. Pyörittele taikinasta palleroita ja paista uunissa 200 asteessa 15 minuuttia.
Tarjoile kuskusin ja kermaviilikastikkeen kanssa, huippuhyvää!!

torstai 19. maaliskuuta 2009

Vanukasta

Eilen syötiin kavereiden kanssa vähän niinkuin nyyttärimeiningillä. Meikäläisen osalle napsahti jälkiruoka, ja sehän vaan passasi - jos Hertan lempiruoka on aamiainen, niin minulla sitten ehkä tuo jälkiruoka... 

Tästä vanukkaasta osa Herkun ja koukun jäsenistöstä onkin saanut maistaa pohjaanpalanutta versiota, kun eräänä vappuna sitä keiteltiin hieman suureellisessa mittakaavassa, eikä hämmennyskauha meinannut yltää kattilan pohjaan. Tälläkin kertaa kasvatin hieman keittoerän kokoa alkuperäiseen reseptiin verrattuna ja pelkäsin hieman pahinta, mutta onneksi homma pysyi kuitenkin hanskassa.

Alkuperäinen resepti on David Lebovitziltä, kannattaa kurkata että mitä se pitää sisällään, ja keitellä halutessaan sen mukaan - lupaan että tulee herkkua! Laitan reseptin kuitenkin tähän sellaisena kuin sitä eilen keittelin. Lisäsin ohjeeseen kaakaota, ja voita olisin laittanut lisääkin, mutta se oli mokoma loppu. Sokerin määrää taas vähensin tarkoituksella, kun määrä alkoi tuntua niin hurjalta. Tuli siis vähän niinkuin kevytvanukasta, vaikkakaan se ei ollut oikeastaan aikomus.

Herkkuvanukas (6-8:lle)

3 rkl voita
2.5 dl fariinisokeria
1 litra maitoa (käytin sinistä luomumaitoa)
3 kananmunaa
4.5 rkl perunajauhoa
(3 rkl kaakaojauhetta)
1 tl suolaa
1 tl vaniljajauhetta (tai -esanssia)
3 tl viskiä / rommia / likööriä

Sulata voi miedolla lämmöllä. Nosta lämmöltä ja sekoita sokeri mukaan. Liota perunajauho pieneen määrään maitoa, ja lisää loppu maito kattilaan. Siirrä kattila takaisin levylle ja ala kuumentaa seosta. Lisää kananmunat, perunajauhoseos, suola ja siivilöity kaakaojauhe koko ajan vispaten. Jatka vispaamista, kunnes seos kiehahtaa. Vähennä lämpöä ja vispaa edelleen 1-2 minuuttia, kunnes seos sakenee. Nosta liedeltä ja lisää vanilja ja viski/likööri.

Jaa annosastioihin tai siirrä tarjoiluastiaan. Anna jäähtyä kokonaan. Testikeittiö suosittelee tarjoamaan fariinisokerilla maustetun ei-järin-makean kermavaahdon kanssa.

Jäähtymisvaiheessa kannattaa huomioida, että mikäli peität astian/astiat kelmulla, vanukkaan päälle ei synny kuorta. Omasta mielestäni mukavasti lusikan alla joustava ja lohkeileva kuorikerros kuuluu kyllä asiaan!

keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

Imaami pyörtyi

Munakoisoruokien klassikko. Pakkohan sitä oli testata tehdä itse, Ruokatorstain ystävällisellä avustuksella.

Imaami pyörtyi (Imam bayildi)
3 munakoisoa (900-1000g)
suolaa
3 tomaattia
2-3 sipulia (200g)
3-5 valkosipulinkynttä
1 ruukku persilijaa
1 sitruuna
3 tl sokeria
1 dl oliiviöljyä
3-4 dl vettä

Halkaise munakoisot ja leikkaa hedelmäpintaan viiltoja. Ripottele pinnoille suolaa ja anna vetäytyä hetki. Kalttaa tomaatit eli tee ristiviilto kylkeen, laita kiehuvaan veteen noin minuutiksi ja sitten kylmään veteen. Kuori tomaatit ja pilko kuutioiksi.
Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi ja hienonna valkosipuli sekä persilija. Sekoita ainekset keskenään ja purista joukkoon sitruunan mehu. Pyöristä makua sokerilla.

Painele munakoisot kuiviksi talouspaperilla ja asettele isoon uunivuokaan. Voitele leikkauspinta oliiviöljyllä ja lusikoi täyte päälle. Lisää vesi ja ja kaada päälle reilusti oliiviöljyä.
Kypsennä 175-200 asteisessa uunissa tunnin verran eli kunnes munakoisot ovat pehmeitä. Ota uunista ja valele liemellä. Tarjoa lämpimänä tai jäähtyneenä hyvän vaalean leivän kanssa. Leipää tarvitaan jotta saa ihanan liemen dippailtua.

Ja miksi se imaami sitten pyörtyi, täältä löytyy tulkintoja.

tiistai 17. maaliskuuta 2009

Soijarouheiset kesäkurpitsarullat

Tässä blogissa on ollut tapana kirjoitella omista kokkauksista mutta asuintoveri yllätti niin mukavalla ruualla että pakko jakaa resepti. Ja ennenkaikkea mukavaa tässä olivat värit! Okei, ne ei nyt ihan pääse oikeuksiinsa tässä kuvassa, mutta todella hauskan näköistä ruokaa ja vieläpä hyvää. Pehmeä ja samettinen maku sekä koostumus. Ja resepti on peräisin Maku-lehden vuoden ensimmäisestä numerosta.

Soijarouheiset kesäkurpitsarullat
1 1/2 dl tummaa soijarouhetta
2 dl vettä
1 iso porkkana
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
1/2 pss sipulikuutioita (pakaste)
1 tl grillausmaustetta
2 rkl tomaattipyrettä
50g sulatejuustoa
1 kesäkurpitsa


Turvota soijarouhetta vedessä 5-10 minuuttia. Kuori ja raasta porkkana, hienonna valkosipuli. Kuumenna öljy pannulla, kuullota siinä sipulit, soijarouhe ja porkkanaraaste. Mausta ja lisää tomaattipyre. Lisää sulatejuusto pieninä nokareina ja kuumenna kunnes juusto sulaa ja muodostuu tahnamainen täyte.

Leikkaa kesäkurpitsasta juustohöylällä ohuita pitkiä suikaleita. Aseta aina kaksi suikaletta hieman limittäin ja 2-3 rkl täytettä niiden päälle (voi vähän levittää pitkittäin, sitten täyte mukavasti kurkistelee väleistä). Kieritä rullalle ja nostele uunivuokaan. Kypsennä rullia 200 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Tarjoa perunamuusin tai riisin ja kermaviilikastikkeen kanssa!

maanantai 16. maaliskuuta 2009

Sisustusta


Eilisisessä ompeluseuran kokoontumisessa suruuttelin pari tyynynpäällistä, joista toinen on kyllä purku-uhan alla ompelusvirheen takia, mutta kylläpäs sopiivat nyt verhoihin! Kangas on Louekarin Kuiskaaja ja Marimekon mallinmullistuslöytöjä, metrihintana kuusi euroa.


Kirppareilta pelastetut kahdeksan pinnatuolia saivat pintaansa uuden kiiltelevän valkoisen värin tuossa menneellä viikolla ja tulos ilostutti kovasti! Pöytäliinakangaskin tuli siinä innostuksen myötä hommattua ja päädyin Erja Hirven Valmuskaan. Mielestäni oikein rauhoittava ja kiva kuosi verhojen rinnalle.

sunnuntai 15. maaliskuuta 2009

Tofu-suklaajuustokakku


Tarvitset:

100g vehnäjauhoja

100g jauhettuja manteleita

200g fariinisokeria

10rkl keijua

675g kiinteää tofua

1,75dl öljyä

1,25dl appelsiinimehua

1,75dl brandya [kai siihen joku muukin käy,mä laitoin vesi-appelsiinimehuseosta.]

50g kaakaojauhetta

(2tl manteliesanssia)


Laita kulhoon jauhot,mantelit ja 1rkl sokeria ja sekoita hyvin. Nypi margariini seokseen taikinaksi.Voitele kevyesti ja peitä leivinpaperilla irtopohjavuoan pohja.[mä käytin tavallista vuokaa]Painele taikina vuoan pohjaan niin että se ulottuu reunoihin asti.Paloittele tofu karkeasti ja laita yleiskoneeseen muiden jäljellä olevien ainesten kanssa. Sekoita tasaiseksi ja kermaiseksi. Kaada vuokaan ja paista uunissa 160asteessa n.1tunti tai kunnes seos kiinteytyy. Jätä vuokaan jäähtymään 5minuutiksi,ota sitten vuoasta ja nosta jääkaappiin jäähtymään. Ripottele päälle tomusokeria ja kaakaojauhetta koristeeksi ja tarjoile

Pinkki, pinkempi, pinkein

Viime keväänä oli pakko saada kotiin kaikkea keltaista, tänä vuonna pinkkiä. Taidan olla kevätvillitysten uhri! Mutta ei se mitään, kynttilöillä, pöytäliinoilla ja tyynynpäällisillä kodin piristäminen on helppoa ja halpaa, ja piristysefekti heti huomattavissa.

Tyynynpäällisinä Marimekon Tantsu-kangasta, pöytäliina ommeltu vanhasta kirppikseltä löytyneestä lakanasta, tarjotin hamstrattu kirpputorilta niin ikään.

Muutaman viikon takaiselta työmatkalta toin tuliaisina hassun muslimi-maatuskan.

Tuon pienimmänkin nuken sisällä on vielä yksi nukke vaan se on jo niin pienenpieni, että ei hukkaan joutumisen pelossa pääse lipaston päälle esille. Vakavailmeinen poppoo, mutta mukava matkamuisto!

Maaliskuiset ompeluseurat

Sunnuntai-iltapäivänä kokoonnuttiin kerhoilemaan herkkujen ja koukkujen merkeissä. Kahvipöytään oli katettu halvavadelmajälkkäriä sekä sipulipiirasta, käsityöpuolella keskityttiin muun muassa tikkuamiseen, korttiaskarteluun ja tyynyliinojen ompeluun.

Jälkiruoka koostui muffinssin murusista, pakastevadelmista ja halvasuklaavaahdosta, joita ladottiin kulhoon kerroksittain. Murusiksi kelpaavat mitkä tahansa kakku- tai keksimurut, eri vaihtoehdoilla saa aikaan erilaisia makuelämyksiä. Itse murustin kanelilla, kardemummalla ja neilikalla maustettuja muffinsseja, joihin toi makua myös nesteenä käytetty tee. Vaahto muodostui seuraavasti:

1 prl kauravaniljakastiketta
1 prk kauravispiä
100 suklaata
1 pkt vanilja- tai suklaahalvaa

Vaahdota vaniljakastike ja kauravispi. Sulata suklaa ja vatkaa mukaan. Murusta halva ja sekoita vaahdon joukkoon. Anna jämäköityä jääkaapissa jonkin aikaa (mitä pitempään, sitä jämäkämpää).

Sipulipiirakan tein jotain joskus netissä näkemääni reseptiä muistellen, uudestaan en valitettavasti reseptiä löytänyt. Melkosen mehevä lopputulos!

Pohja:
3 dl sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
75 g margariinia
0,5 dl maustamatonta soijajukurttia

Sekoita kuivat aineet keskenään, nypi margariini joukkoon. Lisää jukurttia joukkoon sen verran, että taikinasta tulee muotoiltavaa. Taputtele piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista 200 asteessa noin 5 minuutin ajan.

Täyte:
750 g sipulia
2 kynttä valkosipulia
2 rkl margariinia
2 tl suolaa
0,5 rl sokeria
2 tl timjamia
musta- ja valkopippuria
0,5 dl vehnäjauhoja
2 dl maustamatonta soijajukurttia

Pilko sipulit. Kypsytä sipulisilppua ja mausteita margariinissa kunnes sipulit ovat pehmeitä. Sekoita mukaan vehnäjauhot ja soijajukurtti. Kaada esipaistetun pohjan päälle ja paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

Loppuun vielä kokoontumiskerran käsityönäytteet. Oli huippukiva iltapäivä, herkkuillaan&koukkuillan pian taas!

Hertan sukkien herkkukarkkivärit.

Pau suruutteli tyynynpäällisiä, joista toivottavasti saadaan vielä kuvanäytteitä tosikäytössä!

Raisu viimeisteli hienoa ja erityisen trendikästä kauluriaan.

Jytis aloitteli apupupun tekoa.

Lempiruokani aamiainen


Jos minulta kysytään lempiruokaa, vastaan usein sen olevan aamupala. Kun heti aamusta syö hyvin ja maukkaasti, alkaa päiväkin paremmin ja puhtia riittää pidemmälle.

Viikonloput ovat aamupalojen kulta-aikaa. Siinä missä viikolla hotkaisee aamupuuronsa äreänä ja noin minuutissa muiden aamutoimien ohella, on viikonloppuna aikaa syödä pitkään ja hartaasti.

Tänä viikonloppuna aamuruuan ystävää on hemmoteltu oikein kunnolla. Eilen olin pitkästä aikaa mainiolla Aamiaisklubilla Bellyssä, ja tänään sain aamupalan kotona.

Kiitos aamiaisesta kuuluu kyllä lähes yksinomaan asuintoverille. Itse lähinnä selailin neuleblogeja netistä, kun hän paistoi lättyjä, paloitteli verigreipit, keitti kahvit ja puuron. Vielä kun olisi ollut marjoja smoothieen, olisi aamupala ollut aika täydellinen. Erityisen hyvä se oli nytkin.

Muutkin tykkäävät aamupalasta.

Leppoisaa sunnuntaita!

lauantai 14. maaliskuuta 2009

Kookosta keitossa ja kekseissä

Kookos on ollut tässä keittiössä tämän viikon ehdoton hittituote! Bongasin Chocochili-blogista aivan mahtavan tomaattisen linssikeiton ohjeen, jossa kookos pääsi todella oikeuksiinsa. Ohje löytyy täältä ja kuva alta.

Keitto sai kaveriksi ruistikkuja. Ruisleipä oli nähnyt jo parhaat päivänsä joten päätin pistää sen paloiksi, päälle oliiviöljyä, murskattua valkosipulia, paprika- ja chilimaustetta sekä suolaa. 200 asteinen uuni ja siellä lepäsivät noin 5 min.

Ja sitten kookos meni keksiin. Hankin mielenkiintoista kookoshilloa pari päivää sitten ja päätin testata miltä perinteiset kaurakeksit maistuisivat kookoksella höystettyinä. Vaikka hillo on aika tujua, sitä olisi itseasiassa saanut olla enemmänkin.

Kookoskaurakeksit

75g margariinia
1 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
2 rkl siirappia
2 tl kookoshilloa
0,5 tl leivinjauhetta

Sulata rasva ja hillo kattilassa ja lisää muut ainekset. Sekoita hyvin. Nostele lusikalla seosta leivinpaperille ja levitä pikkulätyiksi (nämä ei jostain syystä levinneet kuten kaurakekseillä yleensä on tapana). Paista uunissa 200 asteessa 5-7 minuuttia.

Oikein maistuvia olivat, mutta tuli mieleen että esimerkiksi rusinat olisivat sopineet kekseihin myös tosi hyvin. Tai jotkut muut kuivatut hedelmät.

torstai 12. maaliskuuta 2009

Vauvavaatetta

Vauvavaatteelle oli taas tarvetta. Langat on sukkalankojen jämiä (Vuorelma Vetoa ja Online Supersocke 6-ply) ja malli Garter Yoke Baby Cardi / Jennifer Hoel (ohje myös Ravelryssa).



Kyllä ainaoikein-neulos vaan määrää! 

Kookoshillo

Kaupasta löytyi mielenkiintoisia uusia hilloja! Hilloa tässä taloudessa menee (lähinnä puuron kanssa) ja uutuudet ovat tervetullutta vaihtelua. Ensimmäisenä testaukseen pääsi kookoshillo. Todella makeaa! Sopii leivontaan ja jälkkäreihin mainiosti.













Ensimaistiaiset tehtiin pirtelön muodossa, siihen laitettiin simppelisti vanilijajäätelöä, maitoa ja tätä hilloa. Hyvää tuli!

Ja ilokseni hillohyllyllä huomasin myös että Rainbowlta oli tullut luomu mansikka- ja vadelmahilloa, hyvä hyvä.

maanantai 9. maaliskuuta 2009

Äiti leipoo parasta rieskaa

Rieskasta voi olla montaa mieltä. Meillä se valmistetaan maidosta tai vedestä, ohrajauhoista, suolasta ja hitusesta vehnäjauhoja.









Äiti oppi rieskan leipomisen äidiltään, mummultani. Nyt on minun vuoroni opetella.

Varhainen lintu madon nappaa

Vietin viikonlopun kotikonnuilla, eli matkustin 500 kilmoteriä Helsingistä pohjoiseen. Erityisesti kunnostauduin hiihtämisessä (joka päivä suksilla), mutta muutakin ehdin tekemään.

Yksi ehkä tähänastisen elämäni hassuimmista hetkistä koin lauantaiaamuna, kun heräsin hieman kello kuuden jälkeen, ja lähdin äitini kanssa ostoksille - yöpaidassa!

Kyseessä oli paikallisen käsityö- ja lankaliikkeen omistaman järjestämä tempaus, jolla juhlistettiin naistenpäivää hieman etuajassa. Ja toden totta, hieman seitsemän jälkeen paikalla oli jo reilut kymmenen yöasuista naista.

Siellä sitten joimme aamukahvia ja söimme karjalanpiirakoita, selailimme neulelehtiä, hypistelimme lankoja ja jotkut neuloivatkin.


Varhaisimmat saapujat palkittiin lahjakorteilla. Minä käytin tarjoukseni näihin Vuorelman Veton lankoihin, joista suunnittelen tekeväni villatakin.


Äippää alkoi norotuttaa.


Ostin lisäksi tällaista romanttisen vaaleanpunaista lankaa, josta tuli huitulan haitula kevätiltoja lämmittämään.


Huonomminkin olisi viikonloppunsa voinut viettää, ajattelen nyt.

sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Suolaista ja makeaa

Kahvipöytää laitettiin sunnuntaivieraille koreaksi tällä erää vaahterasiirappimuffinssien ja tofu-parsakaalipiiraan voimin.

Vaahterasiirappi on herkullista, mutta harvoin tulee sitä käytettyä. Mielessä oli Kanadan siirapin ujuttaminen muffisseihin, ja Vegan Cupcakes Take Over the World -kirja tarjosi hyvältä vaikuttavan reseptin. Päällyskräämin kanssa meni hieman soveltamiseksi, sillä eihän täällä Suomenmaassa ole mistään soijamaitopulverista kuultukaan... oman version vatkasin mm. vaniljakreemijauheesta, margariinista, soijamaidosta, vaahterasiirapista ja soijajukurtista. Ihan hyvin toimi!

Reseptin taidan jättää naputtelematta, se oli melkoisen pitkä kaikkine karamellisoitujen saksanpähkinöiden valmistusepisodeineen. Jos jotakuta ohje kiinnostaa, niin täällä oli testattu samaisia leivonnaisia, ja blogaajakin oli ollut meikäläistä viitseliäämpi reseptin kirjaamisen suhteen.

Suolaiseen piirakkaan toimi innoittajana Chocochili-blogin parsakaali-savutofupiirakka. Muuntelin reseptiä reilusti erityisesti mausteiden osalta, ja savutofunkin sijaan käytin marinoitua tofua, mutta idea oli pitkälti muuten sama. Hyvää!

lauantai 7. maaliskuuta 2009

Falafelit, pinaatti-ohra, raita ja chapatit!

Tämä ateriakokonaisuus sai alkunsa siitä että en ole koskaan tehnyt falafeleja. Upporasvassa paistaminen on ollut vieras ajatus, mutta löysin Joka tyypin ruokakirjasta (yllättävän hyvä kirja muuten!) reseptin, jossa falafelit tehdään uunissa ja sitä sitten testaamaan. Kaveriksi syntyi kaikenlaisia lisukkeita!


Falafelit (n.15 pyörykkää)
1 prk kikherneitä
1 valkosipulin kynsi
1 pieni sipuli
1/2 ruukku persilijaa
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl jeeraa
0,5 tl suolaa
vajaa puoli tl korianteria ja chilijauhetta

Valuta kikherneet ja jauha ne massaksi kulhossa sauvasekoittimella. Hienonna sipulit ja sekoita loput aineet joukkoon. Laita taikina kylmään noin tunniksi, jotta maut tasaantuvat.
Muotoile taikinasta sopivan kokoisia palleroita ja kypsennä niitä uunissa 180 asteessa n. 20 minuuttia.

Raita
3 dl maustamatonta jugurttia
n. 12 cm pätkä kurkkua
1 tl kuivattua minttua
chilijauhetta maun mukaan
Raasta kurkku ja valuta liiat nesteet pois. Sekoita jugutin joukkoon ja lisää mausteet, anna maustua hetki ennen tarjoilua.


Lisukkeeksi tein ohraa, lisäsin siihen lopuksi puoli pussia pakastepinaattia, maukas ja mukavan värinen (vaikka ei tästä kuvasta uskoisi) lopputulos!

Ja sitten vielä chapatit. Tämä ohje löytyi Sillä sipuli -blogista ja tosi hyvät leipäset tulikin.

Chapatit (8 kpl)
2 dl grahamjauhoja (ei ollut niin laitoin puolet vehnää ja puolet ruista)
3/4 dl vettä
suolaa
rypsiöljyä

Lisää suolaa maun mukaan jauhoihin. Tee jauhoihin syvennys ja lorauta siihen hieman öljyä ja alusta nesteet jauhoihin, samalla vaivaten. Peitä ja anna levätä noin tunti. Tee taikinasta 8 palloa ja kauli ne ohueksi. Paista lätyt pannulla öljyssä kunnes ne saavat kauniin ruskean pinnan. Painele lastalla paistamisen aikana jotta leivät kypsyvät tasaisesti. Nautitaan heti lämpimänä!

keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Mangorahka

Jotain jälkkäriä teki taas mieli ja löysin Lettupannu -blogista kevyen rahkan jossa oli yhdistetty mangoa ja kanelia. Kuulosti niin mielenkiintoiselta että pakko oli testata ja hyvää olikin. Mulla tosin tuli aika kirpsakkaa, jatkokehittelynä vähemmän sitruunaa tai mukaan voisi muussata yhden banaanin.

Mangorahka (2 hlölle)
1 prk maitorahkaa
1 tlk säilykemangoja
1-2 rkl sitruunamehua
2 tl vanilijasokeria
hyppysellinen kanelia (ja tosiaan vain hyppysellinen)
sokeria

Valuta säilykemangoista sokeriliemi pois ja soseuta sauvasekottimella. Halutessa ota vähän sosetta talteen koristelua varten. Sekoita joukkoon muut ainekset, tarkista maku ja lisää sokeria maun mukaan.

sunnuntai 1. maaliskuuta 2009

Tramp heart bear ja muita ihania

Tadaa, hyvää maaliskuuta! Maaliskuussa alkaa kevät, ja se jos mikä innoittaa suunnittelemaan erilaisten, värikkäiden(!) pitsihuivien neulomista. (Yhden huivin sain jo aloitettua, mutta jouduin lopulta purkuhommiin. Mutta jos ikinä huivista tulee valmis, niin kerron täällä siitä varmasti.)

Keväästä huolimatta palataan hetkeksi jouluun. Piilotin asuintoverin joulupakettiin mainion kirjan Softies-kirjan. Siinä on ohjeet 25 erilaisen pehmokaverin tekoon, ja ne tyypit ovat kyllä toinen toistaan hauskempia.



Kuvassa on Tramp heart bear, mutta ohjeet löytyvät myös Dorian the dogin, Portuguese plaidin ja Ice cream sandwichin tekoon. Muun muassa.

Asuintoveri ei ole opiskelu- ja työkiireidensä takia vielä tarttunut ohjeisiin, mutta uskon että jatkossa Seppo saa seuraa.

Hauskasta Monster-Munch-blogista löytyy myös tällaisia kivoja.

Ja loppuun on vielä pakko kysyä, että neulottaisko kettupuuhka? (Tai ostettais, kun sellaisia valmiinakin on.) Celapiun jäljille päädyin tämän blogin kautta.

Että olishan tässä taas, inspiraatiota odotellessa.