keskiviikko 27. toukokuuta 2009

Mysli

Kotitekoisesta myslistä on viimeisen vuoden aikana juteltu useissakin blogeissa - jopa niin useissa, että en ensin aikonut halaistua sanaa virkata aiheesta. (Hih, myslivirkkausta!) Mutta kun se on niin hyvää! Pakkohan ilosanomaa on levittää vielä vähän.

Teen mysliä usein hetken mielijohteesta saatavilla olevista aineista silloin, kun uuni on muista syistä lämmin (esimerkiksi kaurahiutaleista, cashew-pähkinöistä, kurpitsansiemenistä ja kuivatuista karpaloista, kuten yllä - lisäksi loraus öljyä, fariinisokeria, kanelia ja suolaa). Ei siis ole kyllästymisen vaaraa, koska ainesosat ovat harvoin samat, mutta mysliin voi onneksi laittaa vähän kaikennäköistä, ja lopputulos voittaa poikkeuksetta kaikki kaupan myslit kuus-nolla. 

Suosittelen kaikille aamiaisen ystäville! Tarkempaa osviittaa inspiraation lähteeksi voi hakea esimerkiksi näistä resepteistä.

Pariisin parhaat herkut

Samalla kun toiset nautiskelivat brunsseista Berliinissä, ihmettelivät meikkikset menoa Pariisissa. Ja siellähän riitti vaikka mitä ihanuuksia, näin Herkun&Koukun näkökulmastakin. Herkkuihin painottuen tosin, vaikka bongasin kyllä yhden lankakaupan sekä näin televisiossa ohjelman paikallisesta kahvilassa kokoontuvasta neulontakerhosta!

Etukäteen jännitti hieman se, minkälaista murkinaa matkanvarrelta löytyy - ranskalainen keittiö ei ole erityisen tunnettu kasvisruoistaan. Huoli osoittautui kuitenkin turhaksi löydettyäni tämän linkin. Hyvä listaus! Kokeilimme Le Potager du Maraisia (22, Rue Rambuteau), La Victoire Supreme du Coeuria (27-31, rue du Bourg Tibourg) sekä Saveurs Végét'Hallesia (41, Rue des Bourdonnais) jotka olivat kaikki hyviä paikkoja, niin ruokien kuin atmosfäärinsäkin puolesta.

Erityisen mukavaksi osoittautui tässäkin kaupungissa sunnuntaibrussi, jota tarjoiltiin tuolla La Victoire Supreme du Coeurissa. Hinta ei ihan pärjää Berliinin tarjonnalle, mutta 19 euroa oli varsin kohtuullinen maksu notkuvasta pöydästä herkullisia salaatteja, lämpimiä ruokia ja jälkiruokia (kaikki vegaanisia). Ainoa harmistuksen aihe oli maistamatta jäänyt suklaakakku, josta kaksi (!) viimeistä palaa vei nenäni edestä jonossa edellä ollut pikkupoika. No, erilaiset tarjolla olleet hedelmäkakut ja marjapiirakat korvasivat menetystä onneksi hieman... Nam!

Libanonilainen caesarsalaatti ja broilerikeftat

Lainasin ystävältä ihanaa Libanonin makuja -keittokirjaa, jota olen yrittänyt ostaa mutta eipä löydy mistään, painos loppu. En tiennyt mistä olisin aloittanut kun kirjan sain käteen, mutta kesäisen sään kunniaksi päädyin salaattiin, libanonilaiseen versioon caesarista. Kaveriksi syntyi itämaisia kefta lihapyöryköitä broilerin jauhelihasta, ohje versioitiin uusimmasta Kevyt ruoka -lehdestä. Nam!


Libanonilainen caesarsalaatti (Fattoush)
4 tomaattia
1/2 kurkku
1/2 nippua romanosalaattia
3 kevätsipulia
1 granaattiomena
6 retiisiä
1/2 keltainen paprika
1/2 punainen paprika
1 vihreä paprika
1/2 nippua persilijaa
1/2 nippua rucolaa
1 iso sitruuna
6-8 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 rkl omenaviinietikkaa
krutonkeja (mä pilkoin 2 pitaleipää ja paahdoin ne)
suolaa

Pilko tomaatit ja kurkku pieniksi paloiksi. Revi salaatti ja pilko kevätsipulit. Koverra granaattiomenan siemenet halkaistusta omenasta. Leikkaa retiisit viipaleiksi ja suikaloi paprikat. Silppua persilija ja rucola. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja purista päälle sitruunan mehu. Lisää oliiviöljy, puristetut valkosipulin kynnet sekä suolaa ja omenaviinietikka. Lisää paahdetut leipäkuutiot ja valmis!
Salaattiin olisi tullut vielä 1 tl sumakia (kuivatuista marjoista tehtyä jauhetta), sitä ei ollut mutta hyvää oli ja sopisi mainiosti esim. illanistujaisiin.


Broilerikeftat
1 pkt broilerin jauhelihaa
1 ruukku lehtipersilijaa
1 ruukku korianteria
1 sipuli
1 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
mustapippuria

Kuori ja hienonna sipuli ja hienonna yrtit. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja muotoile taikina kahdeksaksi pitkulaiseksi pyörykäksi. Paista kypsiksi pannulla tai noin 30 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

tiistai 26. toukokuuta 2009

Once more with a feeling

Herkun ja Koukun piknikeväsretkestä saattoi siis lukea Hesarin Kesä-liitteestä viime viikolla, mutta verkostakin juttu löytyy. Siis täältä.

Laitetaas vielä yksi kiva kuva. Kiitos kuuluu edelleen valokuvaaja Laura Ojalle.



Piknikit on kivoja, kesä on kiva, kerho on kiva ja meidän blogi myös! Juuri nyt uunissa muhii mahtava kesäkurpitsavuoka. Blogista löytyy apu, kun miettii mitä tänään syötäisiin.

maanantai 25. toukokuuta 2009

Mahtava kesäkurpitsavuoka

Alkuun heti muistutus, Toukokuun ruokahaasteen äänestys on alkanut, siellä on komea kattaus piknikherkkuja, tutustukaa ja äänestäkää!

Ja sitten tämän päivän ruokaan. Jotain hyvää piti saada vaivattomasti, laiskotti. Hesarin ruokasivuilta bongasin kesäkurpitsavuoan ohjeen, jota muutin hieman ruokaisammaksi lisäämällä papuja ja ui jui että tulikin hyvä vuoka! Kannattaa varata leipää ihanan liemen dippailuun!
Kesäkurpitsavuoka

2 kesäkurpitsaa
1 sipuli
1 tlk hyvää tomaattimurskaa
1 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1,5 dl juustoraastetta
1 ruukku basilikaa
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
mustapippuria

Leikkaa huuhdellut kesäkurpitsat paloiksi, sellainen suupalan koko on hyvä. Pilko sipuli, murskaa valkosipuli ja silppua basilika. Sekoita ainekset yhteen, lisää mukaan tomaattimurska sekä pavut tomaattikastikkeessa ja mausta. Levitä seos uunivuokaan ja ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Tarjoile leivän kanssa!

sunnuntai 24. toukokuuta 2009

Aamupala Berliinissä

Asuintoverin kanssa suuntasimme äkkipäätöksellä helatorstain viettoon Berliiniin, aamiaisten ystävien luvattuun kaupunkiin! Voih kun sen aamiaiskulttuurin saisi tännekkin, vieri vieressä kahviloita jotka tarjoavat aamupalaa (muinakin päivinä kuin viikonloppuisin) naurettavaan hintaan. Alla oleva loistava kattaus maksoi 4,50e per syöjä.

Parhaat aamupalat löytyvät Prenzlauer Bergistä (joka muutenkin on se ehdoton paikka asumiseen Berliinissä), Helmholtzplatzin ympäriltä. Läheltä löytyy myös ihastuttava keittiötarvikeliike Liv, josta kotiin tuli mukana sympaattinen emalinen teepannu, hinta 10e.

Loppukevennyksenä vielä kuva asuintoverin jälkiruokalautasesta erään brunssin päätteeksi, tulimme siihen tulokseen että saksalaiset pitävät hyytelöistä ja vanukkaista, laatuja löytyi kattauksesta toista kymmentä.
Berliiniin menijöille suositeltakoon myös tätä linkkiä jonka kautta löytyy paljon kaikkea!
http://berlin.unlike.net/

keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Piknikillä

Herkun ja Koukun perinteisiin kuuluu ainakin yksi yhteinen piknik kerran kesässä. Tänä vuonna olimme ajoissa liikkeellä, ja mukana oli myös Hesarin toimittaja. Lisää piknikistä voi lukea tänään ilmestyvästä Hesarin Kesä-liitteestä.

Jokainen toi piknikille jotakin. Reseptejä herkkuihin löytyy tuolta alhaalta. Ja tältä se sitten näytti:


Skål!


Pöytä on katettu.


Puolivalmis pupu.


Bataattinen tofupiirakka.


Maailman parhaita appelsiinisuklaamuffinsseja.

Herkku ja Koukku toivottaa kaikille rattoisaa piknikkesää! Piknikkuvista kiitämme valokuvaaja Laura Ojaa.



Herkun & Koukun piknikpiirakka

Pohja
2,5 dl vehnäjauhoja
200g bataattia (keitettynä ja muussattuna)
75g margariinia (sininen Keiju on vegaaninen)
1 tl leivinjauhetta

Sekoita huoneenlämpöinen margariini bataattimuusiin ja lisää jauhot,
joihin on sekoitettu leivinjauhe. Levitä taikina piirasvuoan pohjalle ja
reunoille.

Täyte
1 pkt kylmäsavutofua
150g pakastepinaattia
1 sipuli
2 dl soijajugurttia
2 rkl pinjansiemeniä
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria, chili- ja paprikamaustetta

Kuullota sipuli lorauksessa oliiviöljyä. Lisää pinaatti pannulle ja paista hetken aikaa. Mausta ja maista. Lisää murennettu tofu ja mausta lisää tarvittaessa. Anna paistua muutama minuutti ja ota pannu pois kuumalta levyltä. Lisää jugurtti ja sekoita tasaiseksi. Levitä täyte pohjan päälleja ripottele lopuksi pinjansiemenet päälle. Paista 200 asteessa puolisen tuntia.

Hedelmäinen salaatti


jääsalaattia
rucolaa
lehtisalaattia
avocadoa
balsamicoa
kuivattuja pehmeitä aprikooseja
chiliä
kirsikkatomaatteja
viinirypäleitä

Oliivitahna

½ l mustia oliiveja
4 valkosipulinkynttä
½ ruukkua tuoretta persiljaa
½ dl oliiviöljyä
1 tl sokeria
1 tl rouhittua mustapippuria

Lisää oliivit, kuoritut valkosipulinkynnet ja persiljanoksat monitoimikoneeseen. Soseuta tasaiseksi. Notkista oliiviöljyllä ja viimeistele maku sokerilla ja mustapippurilla.

Porkkana-pähkinälevite

Ohje löytyy täältä muunneltuna niin, että mantelin tilalla on pähkinää.

Ja sitten jälkiruokaosioon, nam!

Raparperikeksit (n. 20 kpl)

2 dl raparperi-mansikkahilloa
1 dl sokeria
100 g (vegaanista) margariinia
4 dl kaurahiutaleita
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0.5 tl ruokasoodaa
0.5 tl suolaa
1 dl raparperia pilkottuna

Vatkaa sokeri ja margariini vaahdoksi. Sekoita joukkoon hillo ja raparperipalat. Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet, lisää hilloseos ja sekoita sen verran, että saat ainekset sekaisin. Laita taikina jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Muotoile uunin lämmetessä taikinasta noin sentin paksuisia keksejä ja kuorruta ne sokerilla painamalla keksien yläpinta sokeriin. Paista keksejä n. 15-20 minuuttia (sen verran, että yläpinta muuttuu kullanruskeaksi - älä paista liikaa, koska keksit kypsyvät vielä jäähtyessään).

Appelsiinisuklaamuffinssit


Muffinssiresepti on peräisin Vegan Cupcakes Take Over the World -kirjasta; taikina tehtiin Your Basic Chocolate Cupcake -ohjeella (vaihtaen taikinan nesteenä käytetyn soijamaidon appelsiinimehuun), täyte ja kuorrutukset Orange Pudding Cupcakes -ohjeella. Erittäin herkullinen lopputulos! Tuota Orange Pudding -muffinssien ohjetta oli aikaisemmin testattu myös sellaisenaan, mutta kyllä tämä suklainen versio oli parempi. Noh, ei liene mikään yllätys että suklaa parantaa reseptin kuin reseptin...

sunnuntai 17. toukokuuta 2009

Takki ja tuoli

Lasten neuleita on mahottoman kiva tehdä siksi, että parhaimmillaan ne valmistuvat tosi nopeasti. Viikkoa kauempaa ei tuhraantunut tähänkään pienelle tytölle 2-vuotislahjaksi tehtyyn neuletakkiin, jonka ohje on Suuresta käsityölehdestä 4/09. Langat olivat kirppislöytö, kiinnityksenä ihana roosa ruusunappi.

Sisustusrintamalla panostettiin tällä erää kirppislöytöjen sijaan oikein design-tuoliin. Makuuhuoneeseen luku- ja kitaransoittelutarkoituksiin hankittiin Hee Wellingin suunnittelema Hee Lounge Chair. Tuoli on mukavan kevytrakenteinen, sopii monenlaiseen sisustukseen - ja kestää tarvittaessa jopa ulkoköytössä!

Currylla maustettu omenakuskus


Olen aiemminkin tunnustanut että hedelmät ruuassa arveluttavat minua, mutta ehkä tähän on tulossa muutos, sillä 101 Cookbooks -blogista silmiini osui tällainen resepti jota teki heti mieli testata. Ensimmäinen haarukallinen oli outo, toinen parempi ja sitten olinkin ihan koukussa. Suosittelen, hyvää pikaruokaa! Mulla ei ollut reseptin verran pinjan siemeniä, joka jäi vähän harmittamaan koska niistä tuli todella hyvä vastapaino omenoille. Eli ei pidä pihistelemän siemenissä.

Curryinen omenakuskus
1 omena
3 kevätsipulia
2,5 dl couscousia
4 dl vettä
1 dl pinjan siemeniä
1 tl suolaa
1 tl curryjauhetta
kourallinen tuoretta minttua
oliiviöljyä

Ensin paahda pinjan siemenet kuivalla pannulla ja siirrä lauatselle odottelemaan. Lorauta hieman oliiviöljyä pannulle, kuumenna keskitasolla ja lisää curry pannulle. Anna lämmetä hieman ja lisää paloiteltu omena. Paista omenakuutioita noin 3 minuuttia. Siirrä omenat lautaselle odottelemaan ja lisää pannulle tilkka öljyä sekä pilkotut kevätsipulit. Paista hetki ja lisää vesi sekä suola. Kun vesi kiehuu, sekoita couscous joukkoon, laita kansi päälle ja siirrä pannu pois levyltä. Anna veden imeytyä 5-10 minuuttia. Pilko minttu ja yhdistä se, couscous, omenat ja siemenet. Ripottele päälle vielä hieman currya ja suolaa.

perjantai 15. toukokuuta 2009

Panzanella jugurttikastikkeella

Panzanella eli italialainen leipäsalaatti on tullut vastaan lähes jokaisessa ruokablogissa joten pitihän sitä itsekkin testata. Jokaisella tuntuu olevan myös oma versionsa salaatista, joten minäkin päädyin laittamaan siihen vähän mitä teki mieli. Olen viimeaikoina ollut ihan koukussa soijajugurttiin (Superkätevä! Käy piirakoihin, keittoihin, kastikkeisiin!), joten kruunasin salaatin jugurttikastikkeella. Seuraavana päivänä söin salaattia ilman kastikketta eväänä ja toimi hyvin myös niin.
Panzanella jugurttikastikkeella (2 annosta)
1 ruukku jääsalaattia
1 rasia kirsikkatomaatteja
4 rkl mustia oliiveja
2 aurinkokuivattua tomaattia
2 viipaletta maalais-, jyvä-, tai sekaleipää
2 rkl tuoretta persilijaa

kastikkeeseen
4 rkl soijajugurttia
1 tl kuivattua ruohosipulia
paprikamaustetta

Pilko salaatti ja aurinkokuivatut tomaatit. Lisää joukkoon puolitetut kirsikkatomaatit, oliivit, persilija ja paloiksi revitty leipä. Sekoita kastikeainekset keskenään ja sekoita salaattiin. Parmesan olisi sopinut myös hyvin viimeistelyyn. Ja nauti!

keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Pupu!

Herkku ja Koukku kollektiivissa mä olen enemmän se herkku-ihminen, mutta välillä syntyy jotain koukuillakin, tai oikeastaan puikoilla. Tästä saan kiittää täysin kerhon muita jäseniä jotka ovat jaksaneet sinnikkästi opettaa mulle käsitöiden saloja.
Maaliskuussa aloitettu apupupu näki vihdoin päivänvalon ja se päätyi lahjaksi työtoverille jolle syntyi juuri pieni poika. Pupu ristittiin väärinkuulemisen myötävaikutuksella Abupupuksi. Vauvajuhlissa Abu hengailee mansikkakaakun ja shampanjan kanssa.


tiistai 12. toukokuuta 2009

Parsarisotto

Asuintoveri yllätti kokkausvuorollaan, yleensä hänen mukana kaupasta tulee kanaa mutta tällä kertaa pääraaka-aineena oli tuore parsanippu! Siitä syntyi mahtava keväinen klassikko, parsarisotto. Ja olipa muuten hyvää! Resepti löytyi uusimmasta KevytKokki -lehdestä.

Parsarisotto
1 puntti vihreää parsaa (450-500g)
1 keskikokoinen sipuli
3 rkl oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä
7-10 dl vettä + 1 kasvisliemikuutio
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 dl parmesanjuustoa karkeana raasteena

Huuhdo ja kuori sekä keitä parsat ja nosta pois kattilasta. Säästä keittovesi ja lisää siihen loppuvesi ja liemikuutio. Leikkaa parsat 3-4cm paloiksi ja ota nuppupalat erikseen.

Silppua sipuli ja kuullota sitä öljyssä paistokasarissa, varo ettei ruskistu. Lisää riisi pannulle ja kuullota sekoitellen muutama minuutti, niin että riisistä tulee läpikuultavaa. Lisää pikkuhiljaa kuumaa lientä pannulle ja odota aina että liemi on imeytynyt ennen kuin lisäät lientä.

Alkuvaiheessa lisää myös parsapalat (ei nuppuja). Anna nesteen imeytyä välillä sekoittaen ettei pala pohjaan. Lisää nestettä loppuvaiheessa tarpeen mukaan. Vielä kun lientä on jäljellä, keitä nuppuja liemessä 3-4 minuuttia ja siirrä odottamaan. Risoton kypsyminen kestää noin puoli tuntia, valmis risotto on löysähköä, maistele! Lopuksi lisää parmesanjuusto mukaan ja rouhaise päälle mustapippuria. Nostele parsanuput annosten päälle ja laita pippurimylly ja parmesania myös pöytään tarjolle. Nam!!

Ja loppuun hieman hupailua. Asuintoverilla on välillä tapana tunkea erästä esinettä kameran eteen kun kuvaan ruokia blogia varten. Tämä on käsittääkseni mielenilmaus, "voisitko laittaa kameran pois jotta voimme syödä". Viesti tulee ymmärretyksi ja kameraan jää mielenkiintoisia kuvia. Alla tyyppi on mustikkapannukakun kimpussa.


sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Kookossarvet kahdella täytteellä

Toukokuun ruokahaasteessa Pastanjauhajat etsivät ajankohtaisesti parhaita piknikeväitä! En vaan mitenkään osannut päättää tekisinkö suolaista vai makeaa, joten päädyin käyttämään samaa kookostaikinaa molempiin versioihin. Makeat sarvet saivat sisälleen vanilijavanukasta ja kanelia, suolaiset puolestaan yrttiöljyn.

Lähtökohtana mulla oli se, että halusin tehdä evään jota voi syödä kädestä, jotain mitä on helppo kuljettaa, sekä sen voi tehdä valmiiksi edellisenä päivänä ilman että tuoreus kärsii. Makuyhdistelmät jännitti hieman etukäteen, samoin kuin vanukkaan laittaminen uuniin mutta tosi hyviä tuli!! Ja sopii myös vegaaneille.

Kookossarvet (16 kpl)
7 1/2 dl vehnäjauhoja
150g margariinia (sininen Keiju)
2 1/2 dl kookosmaitoa
1 ps kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1/3 tl suolaa

Nypi jauhot ja pehmeä margariini murumaiseksi seokseksi. Sekoita kuivahiiva sekä suola ja sokeri joukkoon. Lämmitä kookosmaitoa hieman, lisää joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna kohota hetken aikaa ja tee täytteet sillä aikaa. Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse pyöreiksi levyiksi (noin 30cm halkaisija). Leikkaa ympyrät kahdeksaan osaan ja täytä kolmiot. Kieritä palat paksuimmasta päästä aloittaen sarviksi. Kohota 15 minuuttia ja paista 225 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.


Yrttitäyte (kahdeksalle sarvelle)
1 ruukku lehtipersilijaa
1/2 ruukku korianteria
3 rkl pinjan siemeniä
1 pieni valkosipulinkynsi
reilu loraus oliiviöljyä
suolaa, paprika- ja chilimaustetta

Jos haluaa päästä vielä helpommalla, öljyn voi korvata valmiilla pestolla mutta se ei ole sitten vegaaninen. Tämä yrttiöljy valmistui simppelisti niin että survoin kaikki sauvasekottimella tahnaksi. Tahna maistui yksinään vähän väkevältä mutta kookossarvien välissä se toimi oikein hyvin, kookos antoi mukavan vastapainon. Kun olet kaulinnut taikinan, levitä tahna koko taikinan päälle, sitten leikkaa taikina kolmioiksi ja rullaa.


Vanilija-kanelitäyte (kahdeksalle sarvelle)
1 prk soijavanilijavanukasta (Alpro soya, 125g)
sokeria, kanelia

Kun olet kaulinnut taikinan ympyräksi, ripottele päälle sokeria (saa olla ihan kunnolla) sekä kanelia. Leikkaa taikina kahdeksaan kolmioon. Laita teelusikallinen vanukasta jokaisen kolmion paksuimpaan osaan. Ei yhtään enempää koska sitten se tursuaa ulos. Rullaa varovasti paksuimmasta päästä alkaen sarviksi. Voit ripotella kanelia päälle vielä lopuksi.

Sarvien seuraksi suosittelen raikasta salaattia ja hedelmiä. Hyvää eväsretkeä!

torstai 7. toukokuuta 2009

Uutuustofusta tomaattista pastaa

Kaupan hyllyltä löytyi uutta yrttimarinoitua tofua, yksi paketti oli jäljellä, kaappasin sen mukaani ja päädyin tekemään pastaa. Kehittelin tällaisen tomaattisen version paahdetuista kirsikkatomaateista ja aurinkokuivatuista yksilöistä. Hyvää tuli! Maut olivat suhteellisen miedot, mutta mä tykkään tällaisista öljypohjaisista pastoista, joissa siis itse pasta maistuu, ei vaan kastike. Jos haluaa lisää ytyä niin pilkottu chilipalko mukaan pannulle.


Tomaattinen tofupasta
250g luomupastaa
1 pkt yrttimarinoitua tofua (Alpro Soya)
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 valkosipulin kynsi
1/2 ruukku basilikaa
3 aurinkokuivattua tomaattia ja niiden öljyä
suolaa, pippuria
(pinjansiemeniä ja parmesania)

Leikkaa pestyt kirsikkatomaatit kahtia ja laita uunivuokaan leikkauspinta ylöspäin. Paahda 175 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia. Kuutioi tofu ja paista sitä sekä murskattua valkosipulia pannulla tilkassa oliiviöljyä kunnes ne saavat väriä. Laita pasta kiehumaan suurin piirtein samaan aikaan kun laitat tofut pannulle.

Lopuksi yhdistä tofu, paahdetut tomaatit, silputtu basilika ja silputut aurinkokuivatut tomaatit sekä pasta. Sekoita mukaan myös hiukan mustapippuria ja suolaa. Viimeistele pasta muutamalla lusikallisella aurinkokuivattujen tomaattien öljyä, päälle voi halutessaan laittaa myös parmesania ja pinjan siemeniä, toimivat oikein hyvin!

keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Porkkananäkkileipää

Wiuwau, kävi niin että taloa vastapäätä avattiin leipomo. Kyseessä on ennen pelkästään kakkuihin keskittynyt yritys joka nyt on laajentanut muihin leipomotuotteisiin. Aika mahtavaa kun saa tuoretta leipää niin läheltä. Tosin, ruisleipää ei saa vielä, resepti on kuulemma vasta kehitteillä. Mutta sieltä saa esim hyvin mielenkiintoiselta vaikuttavaa viinileipää jonka tekemiseen on käytetty punaviiniä, hmm.

Ja saipa sieltä erilaisia näkkileipiäkin. Näkkärin suurena ystävänä heti piti testata ja mukaan lähti porkkananäkkileipä. Aika mukava tuttavuus, tuli mieleen voileipäkeksi ja sopi yhtä hyvin suolaisen kuin makean päällisen kanssa. Tosin, parastahan näkkileipä on itse tehtynä :)

maanantai 4. toukokuuta 2009

Kippoa, kuppia, nuttua

Vappureissu pohjoispohjanmaalle onnistui kirpparikierroksen osalta mainiosti, mukaan tarttui kolme ihanaa Arabian vanhaa kahvikuppia sekä Riihimäen lasipurkki.

Ruskearaitainen kuppi ei ollut ihan priimaa, mutta se oli huomioitu hinnassa, enkä malttanut jättää hyllyyn. Keltaisia kuppeja oli kaksi, molemmat virheettömiä. Jee, kohta näitä kuppeja on jo sen verran, että riittää joka tytölle Herkku&Koukku -tapaamisen kahvipöydässä!

Pitkän viikonlopun aikana valmistui myös lapsen villatakki (aloitettu vasta viikkoa aikaisemmin, aikamoisen nopeasti eteni tikkuu tällä kertaa), jonka ohje löytyi viimeisimmästä Suuresta käsityölehdestä 4/09. Lankana edelleen Jytiksen mummun lahjoittamat ylijäämäkerät, kiitos niistä vielä kerran!

Jonkin verran isompi tästä tuli kuin ohjeen mukaan olin kuvitellut, mutta onneksi lähipiirissä on monen kokoisia tyttösiä, joille villanuttuja lahjoitella...

Frozen strawberry margarita



Jytis valmistelee kääröjä.



Ennen grilliherkkuja maistelimme mansikkaisia juomia. Lasin huurteinen suolareunus toimi mainiosti makean juoman kanssa. Kiitokset juhlajuomamestari Mapsukalle!

Vappu oli kyllä ihanan kesäinen ja Ekin ja J-miehen tarjoamat puitteet jälleen kerrassaan loistavat! Veneretkeä odotellessa.

Grilli kuumana!

Vappu otettiin vastaan Loviisassa grillin äärellä, mahtavan leppoisissa tunnelmissa, mansikka-margaritoja nautiskellen. Mun kameraan oli tallentunut grillausvaihe, joten niistä tässä bloggauksessa. Alla on kikhernetahnalla täytettyjä kesäkurpitsarullia, vegenakkeja ja foliossa lymyää halloumia, namnam.

Kesäkurpitsarullia ja halloumijuustoa (ohje Painonvartijoiden lehdestä, 4 annosta)
2 kesäkurpitsaa
1 prk kikherneitä
4 valkosipulinkynttä
2 rkl silputtua korianteria
oliiviöljyä
200g halloumijuustoa
suolaa, mustapippuria

Leikkaa pestyt kesäkurpitsat juustohöylällä pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna hieman öljyä pannulla ja paista kesäkurpitsaviipaleet miedolla lämmöllä pannulla, sen verran että pehmenevät ja helppo kääriä rullalle.

Survo valutetut kikherneet, valkosipulinkynnet, korianteri ja pikku loraus öljyä sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä kesäkurpitsasiivut työpöydälle, aseta tahnaa päähän ja kieritä rullalle. Mä laitoin kaksi siivua per rulla. Pujota rullat vartaisiin ja väliin halloumijuustoviipale. Se tosin murenee, joten me grillattiin juustosiivut erikseen. Hyviä olivat!

Tässä vielä ihastuttavat vegenakit:


sunnuntai 3. toukokuuta 2009

Vuorossa juuressosesoppa


Keitot maistuvat edelleen, ja tällä kertaa vuorossa on juustolla maustettu juuressosekeitto. Ohje löytyi samaisesta Hesarista, mistä taannoinen pinaattikeitto-ohjekin. Ohje kokonaisuudessaan on löytyy täältä.

Oli kyllä todella hyvää keittoa, kerrassaan! Myös seuraavana päivänä lämmitettynä maistui. Söin keiton kanssa tuoretta ruisleipää. Ohjeessa kehotettiin tarjoilemaan raejuuston kanssa, mutta sitä ei kaapista löytynyt. Ripottelin päälle hieman kuivattua sipulia, toimi sekin.

Keitot ja salaatit ovat kyllä kevään ruokia. Juuressosesopan ylijäämäaineksista tehtiin tänään iso kattilallinen tomaattista juureskeittoa. Nam nam.