maanantai 31. elokuuta 2009

Milanossa

Opaskirja kertoi että "Milan is all about looks, money and shopping", joten sehän kuulosti ihan meikäläisten mestalta. Mukavasti siellä viikonloppu kuitenkin moisista uhkailuista huolimatta vierähti (vaikka en päässytkään kerhoon, nyyh!), eikä vähiten kaupungin kuuluisan aperitivos-kulttuurin ansiosta.

Jokainen ilta klo 18-21 on baareissa nimittäin tarjolla omavalintaisen drinksun rinnalla ihan ilimaiseksi notkuva pöytä kaikenlaista naposteltavaa. Noh, tarjoilun määrä ja laatu vaihteli, mutta esimerkiksi Le Biciclette -nimistä baaria voi suositella. Mojiton kera maistuivat couscous-salaatti, grillatut ja marinoidut paprikat, munakoisot ja kesäkurpitsat, perunasalaatti, dippivihannekset, sipsit, foccacia-leipä, bruschetat... taisi siellä jotain tonnikalaa ja lihaakin olla tarjolla. Eipä tarvinnut illallista enää muutaman baarin aperitivos-kierroksen jälkeen!

Sorbetti- ja jäätelövalikoimat olivat tietenkin perinteistä italialaista tasoa: ihan huippua. Ehdin maistamaan viikuna-, vadelma-, kookos- ja mangosorbettia sekä maailman parasta pistaasisoijajäätelöä. Huoh.

Joka kuun viimeisenä sunnuntaina Milanossa on antiikkimarkkinat, ja sinnehän oli päästävä penkomaan. Löytöjä ei tällä kertaa tehty, mutta pelkkä hypistelykin oli antoisaa, tarjolla oli kaikkea astioista ja huonekaluista koruihin ja vaatteisiin. Myyjät tosin olivat varsin hintatietoisia.

Sade yllätti markkinaväen, mutta onneksi lähimmästä ikkunasta saattoi hypätä espressolle pieneen vaaleanpunaiseen kahvilaan. Ja kahvin jälkeen alkoikin taas paistaa.

Vaikka Milano muodin luvattu kaupunki onkin, maltoimme olla liittymättä Pradan, Guccin ja Versacen kasseja kanniskelevien shoppailijoiden joukkoon. Mutta jos joku oman elämänsä pikku Carrie haluaa vinkin mistä saa ihan oikeat Manolo Blahnikit 150 eurolla (eli melkein ilmaiseksi), kääntyköön meikkisten puoleen!

Tomaattinen tofusalaatti ja kokoontuminen

Herkun ja Koukun elokuun kokoontuminen tapahtui tällä kertaa mun luona. Puikot viuhuivat kiivaaseen tahtiin, suunniteltiin syysretkeä, kirottiin viallista villasukka-ohjetta ja herkuteltiin, tottakai. Tarjolla oli tomaattista tofusalaattia ja mummon rieskaa sekä pannukakkua ja omatekoisia hilloja.

Tomaattinen tofusalaatti (viidelle)

2-3 ruukkua erilaisia salaatteja (jäävuori, lollo rosso, tammenlehti)
1 pkt yrttimarinoitua tofua
1,5 pkt kirsikkatomaatteja
3 dl mustia oliiveja
2 rkl punaista pestoa
3 rkl pinjansiemeniä
mustapippuria, oliiviöljyä

Kuutioi tofu ja sekoita peston kanssa. Anna maustua jääkaapissa sen aikaa kun teet salaatin.Halkaise kirsikkatomaatit ja levitä leivinpaperin päälle pellille. Ripottele myös pinjansiemenet mukaan ja paahda 175-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Revi salaatti, kaada oliivit sekaan. Kasaa päälle hieman jäähtyneet, paahdetut tomaatit ja siemenet sekä pestomarinoitu tofu. Rouhi päälle mustapippuria ja halutessa lisää vielä loraus oliiviöljyä. Tarjoa leivän kanssa.


Ja jälkkärina oli siis pannukakkua, vaniljajäätelöä ja omatekoisia hilloja, kirsikkaa ja mustikkaa. Suosittelen hillojen tekemistä kyllä kaikille, tosi helppoa ja tosi hyvää!



Polveilevan keskustelun lomassa saatiin aikaan myös yksi synttärikortti ja puikoilla syntyi ainakin neuletakkia, villasukkaa ja huivia. Näistä lisää sitten kun saavat lopullisen muotonsa:




Porukassa kutominen on kyllä parasta terapiaa!

Elokuun ruokahaasteen voittaja on selvinnyt!

No huh, johan meni jännäksi! Elokuun ruokahaasteessa annettiin yhteensä 78 ääntä ja lopputuloksena oli tasapeli. 13 ääntä sai Tuulestatemmattua-blogin syntisen herkulliselta vaikuttava Hillamisu sekä Vellipojan todella hurmaava Paistetut ahvenet ja sahramikanttarellit.


Järjestimme töissä viralliset arpajaiset, pomoni oli onnetar ja arvontakulhona kangaskassi. Täddä dä däää...




Ja voittaja on...


Isot onnittelut voittajalle!!!


Kolmanneksi eniten ääniä keräsi Lettupannun aivan ihana Kantarelli-linssikeitto, nam!

Kiitos kaikille äänestäjille ja koville haastajille. Nyt jäämme mielenkiinnolla odottamaan millaisen haasteen Reija syyskuulle heittää!

lauantai 29. elokuuta 2009

Eripariraitalapaset

Neulominen on ollut todella vähäistä viime aikoina, tuntuu ettei mikään projekti oikein edisty tai innosta. Yhdet lahjalapaset sain väkerrettyä, ja niiden neulominen oli kyllä aika kivaa. Raitojen neulominen on kyllä yleensäkin kivaa, se on helppoa ja yksinkertaista, mutta silti koko ajan neuleessa tapahtuu jotain.

IMG_2622

Itseraidoittuvat tai muuten väriä itsekseen vaihtavat langat ovat oikeastaan nounou-listallani, mutta tunnen niitä kohtaan kyllä jotain salaista viehtymystä, miten muuten voi selittää sen, että lankoja löytyy varastoistani useampiakin ja vieläpä ihan tietoisesti hankittuna? Tämä lanka on testimielessä handlattua ruotsalaista Visjögarnia neulottuna kahdelta kerältä. Leikkelin aina välistä tummimpia vihreitä osuuksia pois, koska halusin pitää lapaset suht vaaleina. Ihan kiva lanka, todella pehmeä (ja aika huopuvaisen oloinen) eikä oikeastaan yhtään villamainen, enemmänkin tuntui höttöiseltä puuvillalta.

Taidanpa alkaa nyt tämän kokemuksen rohkaisemana kaivelemaan neulepusseista niitä muita keskeneräisiä rojekteja...

perjantai 28. elokuuta 2009

Kookos-seesamivanukas

Olen ollut hieman lannistunut viime aikoina keittiöpuuhissa, koskapa testikeittiöni kokeilut ovat menneet poikkeuksetta pieleen (kuten maailman rumimman synttärikakun nähneet voivat todistaa), mutta tällä kertaa kyllä lykästi!

Nautin nimittäin taannoin eräässä Helsingin thaimaalaisessa ravintolassa jälkiruoaksi vaniljajäätelöä, jolla oli varsin jännittävä kastike - suolainen, makea, pähkinäinen ja oikein makoisa, ja olin tunnistavinani makuharmoniasta ainakin kookoksen ja seesamin. Näillä osviitoilla lähdin liikenteeseen, ja tuloksena oli aikasta hauska jälkkäri - sitä en muista, maistuuko samalta kuin esikuvansa, mutta hyvää on! Reseptin pohjana toimii ihana Sirkka-mummon kiisseliohje, jonka Jytis aivan oikein arvelikin toimivan myös kookosmaidon kanssa.



Kookos-seesamivanukas

5 dl kookosmaitoa
4 kukkurallista ruokalusikallista tahinia (seesamisiementahnaa)
1 kananmuna
2 rkl perunajauhoa
4 rkl fariinisokeria
0.5 tl suolaa
0.5 tl vaniljauutetta

Lämmitä kookosmaito höyryäväksi (ei kiehuvaksi). Lisää tahini, sokeri, suola ja vanilja ja sekoittele. Vispaa erillisessä astiassa kananmuna, tilkka vettä ja perunajauho tasaiseksi tahnaksi ja valuta kookosmaitoseokseen. Lämmitä kunnes kastike sakenee (jos pulpahtelee, nosta levyltä, kastike ei saa kiehua). Anna jäähtyä - sakeneminen jatkuu kastikkeen jäähtyessä. Itselläni lopputulos muistuttaa enemmänkin vanukasta kuin kiisseliä, mutta sakeutta voinee säädellä perunajauhon määrällä.

Hmm, nauttisiko tätä nyt sitten vaniljajäätelön kanssa. Tai ehkä omppupaistoksen. Tai sellaisenaan. Hmm. Nam.

torstai 27. elokuuta 2009

Syyssopan aika


Kasviskeittojen valmistaminen ja syöminen kannattaa toki aina, mutta jos mahdollista, erityisen kannattavaa se on juuri nyt, kun kasvis- ja juuressato on parhaimmillaan.

Näitä keittoja on tässäkin blogissa syöty monta kertaa, mutta tässä jälleen yksi versio. Tein ison kattilallisen porkkana-linssi-kookoskeittoa. Keitto valmistui helposti ja nopeasti, ja ennen kaikkea sitä oli riittävästi! Maistui hyvältä heti, mutta toimii myös lounaseväänä (kunhan muistaa käyttää tarpeeksi tiivistä eväsrasiaa. On inhaa, kun keitto valuu pyöränkorissa pomppivan laukun pohjalle työmatkan aikana, yyh).

Porkkana-linssi-kookoskeitto:


5 porkkanaa
3 perunaa (pientä)
pala lanttua
1 sipuli
punaisia linssejä
2 dl kookosmaitoa
mausteita (garam masala, inkivääri, chili, pippuri jne.)

Paloitellaan kasvikset ja keitetään kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä. Jonkin ajan kuluttua lisätään linssit ja keitetään kypsiksi. Soseutetaan sauvasekoittimella. Lisätään kookosmaito ja maustetaan. Syödään!

Perusohjetta varioimalla saa soppaan vaikka minkälaista piristystä. Yksi maukas keitto löytyy vaikkapa täältä. Raisun mukaan keittoon potkua antaa tabasco. Minun piti silputa joukkoon tuoretta chiliä, mutta unohdin. No täytyy kokeilla seuraavassa satsissa.

Keiton pinnalle voi ripotella siemeniä, paahdettua sipulia, tuoreita yrttejä tai mitä ikinä keksiikään. Itse lusikoin päälle usein raejuustoa.

Jos jollakin on mielessä hyviä keiton piristysvinkkejä, niin kertokaa ihmeessä!

keskiviikko 26. elokuuta 2009

Kukkaro

Viime kesänä tehty kukkaro alkoi olla niin huonossa kunnossa, että uusihan se oli näperrettävä. Perinteinen pussukkamalli, kankaat kirppiksiltä ja söpö puinen nappi Tallinnasta.

Pussukan sisällä olen pitänyt kolikoita varten erillistä Marimekon minikukkaroa. Muuten rahat, kuitit ja kortit menevät tuon mallisessa lompsassa vähän liian sekaisin. Kiitettävän kauan sieltä nytkin saa haluamaansa kaivella, mutta löytyvätpähän ainakin kolikot helposti! (Tai löytyisivät, jos sitä käteistä rahaa koskaan olisi...)

maanantai 24. elokuuta 2009

Elokuun ruokahaasteen äänestys alkaa!

No nyt se alkaa, iik!

Elokuun ruokahaasteen aiheena oli siis hyödyntää luonnon antimia siten, että ruoan pääraaka-aineen (tai merkittävässä roolissa olevan ainesosan) tuli olla sellainen joka kasvaa villinä luonnossa. Ruokahaasteeseen vastasi peräti 15 blogia ja aivan mahtavia herkkuja syntyikin! Äänestys löytyy alta ja aikaa äänestää on 30.8. asti, puolille öin. Tässä kisaajat ilmoittautumisjärjestyksessä:


Tuulentupa: Suklaa-mustaherukkabriossi



Annuska köögis: Louhisaaren juoma


Lettupannu: Kantarelli-linssikeitto



Vellipoika: Paistetut ahvenet ja sahramikanttarellit



Anzkun kauhasta kajahtaa: Karpalo-valkosuklaamuffinssit



Pata kattilaa rakastaa: Yorkshiren vanukkaat katajanmarjaliemessä



Päivän annos: Mustikka-halvatorttu



Äijäruokala: Kuhaa kantarellikastikkeessa



Fakta ja Farfalle: Cheviche punaherukoilla



Tuulestatemmattua: Hillamisu



Sillä sipuli: Savustettu tyrnihunajasiika



Keittiö Piemonten sydämessä: Mustikkarisotto



Kulinaarimuruja: Sienimuffinssit



Tuu nyt jo, ketsuppi!: Helsinkiläis-sipoolainen sieniasia



(Diplomi-) insinöörin keittiössä: Fennoanglistinen hirvipaisti



Baktus II

Piti saada toinen Baktus Norosta, joka on yksi lempilangoistani. Tänä syksynä silmää viehättävät erityisesti vihreän sävyt. Tää voiskin olla metsä-Baktus, joo. Kiva neuloa, kiva pitää, mutta hankala kuvata. Todistusaineistoa seuraa ohessa:





Neuloin myös Lacy Baktuksen juhlakäyttöön, mutta kuinkas kävikään. Novitan Bambu-lanka jotenkin venähti (en pingottanut enkä muutenkaan venyttänyt), ja nyt huivi yltää polviin saakka. Ei ihan sitä, mitä lähdettiin hakemaan. Neljät juhlat vedettiin sitten vanhalla huivilla, mutta ei se mitään.

Lankana tässä Noro Kureyon Sock, sävy 236. Puikot 3mm. Yritin käyttää huiviin yhden kerän, mutta laskut epäonnistuivat ja jouduin hakemaan kaupasta toisen kerästä. Lankaa meni arviolta 130 g.

Syksyä kohden mentäessä neulomisvimma yltyy ainakin minulla. Suunnitelmissa on isompia ja pienempiä juttuja - katsotaan kuinka moni päätyy puikoille. Syyhyääkö kenenkään muun sormet päästä neulomaan?

sunnuntai 23. elokuuta 2009

Tomaattipiirakka

Tomaattipiirakoita on tullut viime aikoina vastaan blogeissa ja lehdissä joten päätin minäkin tehdä oman versioni. Ja en voi taas muuta kuin kiitellä soijajugurtin monipuolisuutta, toimii piirakoissa mainiosti uunissa hyytymisensä ansiosta ja helppo tapa korvata kermaviili-munaseos tms. Tässä piirakassa käytin myös asuintoverin äidin niksiä, sekoitin pohjan ainekset suoraan piirakkavuoassa ja näin säästyin yhden kulhon tiskaamiselta :) Suosittelen!

Tomaattipiirakka

Pohja:
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl vehnäleseitä
vajaa 1 tl leivinjauhetta
0,75 dl öljyä (puolet oliiviöljyä, puolet chili-paprika rypsiöljyä / oliiviöljyä ja paprika- sekä chilimaustetta)
0, 75 dl vettä

Mittaa kuivat ainekset voitelemattomaan vuokaan ja sekoita. Lisää vesi ja öljy, sekoita tasaiseksi. Painele taikina pohjalle ja reunoille. Aluksi tuntuu että ei se riitä mutta kyllä se riittää :) Esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Täyte:
5 tomaattia
2,5 dl maustamatonta soijajugurttia
1 pieni ruukku basilikaa
suolaa, mustapippuria

Levitä esipaistetun pohjan päälle jugurtti ja silputtu basilika. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Lisää viipaloidut tomaatit kaiken päälle ja jatka paistamista noin 15 minuuttia.

perjantai 21. elokuuta 2009

Taateli-omenaherkku


Mä en yksinkertaisesti pysty kävelemään Punnitse & Säästä -liikkeen ohi ostamatta ihania kuivattuja, pehmeitä taateleita tai viikunoita. Yleensä pussi hupenee kotimatkan aikana, mutta tällä kertaa kotimatkalla herkuttelin kuivatuilla makeilla meloniviipaleilla (mahtavia!) ja taatelit pääsivät kotiin asti. Vaan eipä ne kauaa ehtineet täällä vanheta. Halutessaan taatelit voi korvata tässä viikunoilla, rusinoilla tai mikseipä vaikka luumuilla.

Taateli-omenaherkku (yhdelle)

6 kuivattua taatelia
1 pieni omena
2 rkl hunajapaahdettuja cashewpähkinöitä ( jos haluaa vegaanisen niin makadamiapähkinät käy hyvin)
1-2 dl (soija) jugurttia
sokeria
kanelia

Kuumenna kattilassa tilkka vettä. Lisää pilkottu omena, hieman sokeria ja kanelia kattilaan. Paistele kunnes vesi haihtuu ja omenat pehmenevät. Lisää pilkotut taatelit joukkoon ja anna jäähtyä hieman. Kaada kulhoon jugurttia pohjalle, kippaa päälle omena-taateliseos ja viimeisenä hunajapaahdetut cashewpähkinät. Nam.

keskiviikko 19. elokuuta 2009

Intialaiset pannuperunat ja jugurttikastike


Mun piti itseasiassa tehdä uuniperunoita intialaishenkisillä täytteillä, mutta eipä löytynyt sellaisia perunoita kaupasta. En tiedä onko niitä edes ympäri vuoden saatavilla, mutta onneksi löytyi hyviä uusia perunoita. Mausteisia olivat, jugurttikastikkeen kanssa just hyvä!

Intialaiset pannuperunat (kolmelle)

700g uusia perunoita
1 sipuli
2 rkl oliiviöljyä
1 tl garam masalaa
0,5 tl jeeraa
0,5 tl chilitahnaa
suolaa maun mukaan

Huuhtele ja halkaise perunat. Keitä n. 15 minuuttia. Kuumenna öljy pannulla ja lisää mausteet. Anna mausteiden kuumentua ja lisää pilkottu sipuli. Kuullottele hetki ja lisää keitetyt, valutetut perunat pannulle. Paistele n. 10 minuuttia sekoitellen.

Jugurttikastike intialaiseen tyyliin

300g tomaatteja
3 dl maustamatonta (soija)jugurttia
1/2 ruukkua korianteria
ripaus suolaa

Huuhtele ja pilko tomaatit. Silppua korianteri ja sekoita tomaattien kanssa jugurttiin. Lisää ripaus suolaa ja anna maustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.

Raakasuklaa

Olen jo pitkään suunnitellut raakasuklaan kokeilua, ja nyt vihdoin oli sopiva ilta tälle puuhalle. Vaikeaahan suklaan teko ei ole ja reseptejä löytyy joka lähtöön ympäri internettiä. Päädyin käyttämään Raakareseptit-blogin ohjetta, koska siihen oli kaapissa valmiina kaikki tarvittavat aineet. Ja näin se menee:

Raakasuklaa

2 dl kookosöljyä (sulata tarvittaessa vesihauteessa juoksevaksi)
1 dl cacao nibsejä
1 dl goji-marjoja
1 dl cashew-pähkinöitä
1 rkl maca-jauhetta
1 rkl kotimaista luomuhunajaa tai agavesiirappia

1. Laita syvä kulho kuumaan vesihauteeseen.
2. Sekoita ainekset kulhossa keskenään. (Itse surautin pähkinät ja cacao nibsit jauheeksi ennen sekoitusta.)
3. Levitä massa sopivalle lautaselle.
4. Anna teoksen jähmettyä pakastimessa 20-30min.
5. Maistele!

Tein vain puolikkaan annoksen, joka sekin tuntuu aika reilulta - suklaata ei sen tuhtiuden ainakaan näin alkuun pysty kovin suuria lohkareita kerralla syömään. Maku on kuitenkin aikamoisen hyvä (varsinkin jos tykkää kookoksen mausta). Ehkäpä tästä superterveellisen herkun valmistamisesta tulee tapa, kyllästymään ei ainakaan pääse kun maustamisvaihtoehtoja on loputtomasti. Seuraavaksi voisi mukaan heittää vaikka kanelia, vaniljaa, chiliä, kookosta, saksanpähkinöitä, kuivattua mustikkaa, hampunsiemeniä...

tiistai 18. elokuuta 2009

Paahdettu munakoiso-tomaattipasta

Kasvisten paahtaminen uunissa toimii kyllä aina, erityisesti tomaateista tulee todella meheviä. Ja paahdetut herkut sopivat vaikka mihin, alkupaloiksi, salaattiin, keiton joukkoon ja pastaan. Tämä resepti löytyi BBC:n elokuun Good Food -lehdestä. Vähän kyllä hymyilytti annoskoko, lehden mukaan tästä tulee kahdelle, mun mielestä melkeinpä neljälle. Ei ihme että briteillä on hieman ylipaino-ongelmaa.. Mutta itse pasta on kevyt :)


Paahdettu munakoiso-tomaattipasta

1 iso munakoiso
2 rkl oliiviöljyä
2 isoa valkosipulinkynttä
1 1/2 pkt kirsikkatomaatteja
1 rkl balsamicoa
1 tl (raakaruoko)sokeria
kourallinen tuoretta basilikaa
250g täysjyväpastaa
suolaa
(parmesania, paahdettuja pinjansiemeniä)

Pilko munakoiso paloiksi ja siirrä uunivuokaan. Laita mukaan valkosipulinkynnet kuorineen ja kaada oliiviöljy päälle, ripottele myös suolaa. Paahda 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Lisää vuokaan puolitetut kirsikkatomaatit, balsamico ja sokeri. Kypsennä uunissa vielä reilut 5 minuuttia. Keitä pasta kasvisten kypsyessä.

Kun kasvikset ovat pehmeitä, ota vuoka uunista ja nostele valkosipulinkynnet leikkuulaudalle. Poista kuoret ja muussaa. Pilko myös basilikan lehdet ja lisää valkosipulin kanssa vuokaan. Saa sekoittaa reilusti, niin että tomaatit muussaantuvat myös hieman. Sekoita pasta joukkoon, lisää suolaa tarvittaessa ja tarjoile! Mä kruunasin annoksen vielä parmesanilla, jos haluaa pysytellä vegaanisella linjalla, myös paahdetut pinjansiemenet olisi ollut oiva lisä.

Ja juuri huomasin etten ole ainoa joka on ollut pastan ja munakoison kimpussa viime aikoina, tämäkin vaikuttaa aikas herkulta!

sunnuntai 16. elokuuta 2009

Soijalankapipo

Soijalangasta tehtyä pipoa voi pitää tälläviisiin siististi poissa silmiltä...

...tai coolin hip hop -henkisesti.

Mieluiten sitä ei tietenkään pidetä ollenkaan.

Ehkä sitten syksymmällä.

perjantai 14. elokuuta 2009

Tofu-porkkanapyörykät

Edellisen bloggauksen yhteydessä heräsi ajatus (minulla ja kommetoija Äitiliinillä), japanilaisen salaatinkastikkeen käytöstä tofun marinadina. Heti piti testata ja hyvin toimi! Lopputulos oli itseasiassa aika jännä, porkkana toi makeutta, suolatut ja paahdetut pähkinät taas suolaisuutta, marinadi hapokkuuta. Ja jos ei jaksa pyöritellä niin seos toimii hyvin myös pihveinä. Näiden voimalla kohti Flowta, jipii!

Tofu-porkkanapyörykät

1 pkt tofua
2 porkkanaa
1 dl paahdettuja, suolattuja cashew-pähkinöitä
1 dl korppujauhoja
1,5 dl japanilaista salaatinkastiketta (tai soijaa/hieman viinietikkaa/ ripaus sokeria)
suolaa
oliiviöljyä ja soijakastiketta paistamiseen

Murenna tofu ja anna marinoitua japanilaisessa salaatinkastikkeessa (tai vastaavassa) yön yli. Valuta ylimääräinen kastike pois ja raasta joukkoon kaksi porkkanaa. Lisää seokseen myös 1 dl paahdettuja ja suolattuja cashew-pähkinöitä (käytin sellaisia valmisversioita, mutta itsekkin voi paahtaa ja suolata).
Sekoita tahna tasaiseksi sauvasekottimella. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita joukkoon korppujauhot ja muotoile taikinasta pyöryköitä tai pihvejä. Paista oliiviöljyssä n.10 minuuttia välillä sekoitellen, pihvit tulee hieman nopeammin. Lisäsin loppuvaiheessa pannulle myös lorauksen soijakastiketta väriä antamaan.

Tarjoile jugurtin/kermaviilin/raejuuston kanssa. Mulla oli lisäkkeenä myös kirsikkatomaatteja ja ohraa, tosi hyvä yhdistelmä!

keskiviikko 12. elokuuta 2009

Japanilainen salaatinkastike

Myönnetään, mä en tee salaatinkastikkeita juuri koskaan ja siihen syynä on pitkälti laiskuus. Jos haluaa jotain niin balsamico ja oliiviöljy ajaa hyvin asiaa, samoin pesto tai kermaviili/soijajugurtti. Heti valmis. Mutta kesän Tokion reissulla sain syödäkseni mahtavia salaatteja, joiden ihanuus perustui kastikkeeseen, yleensä mun mielestä kastike vaan jyrää muut maut.
Tämä salaattia hyvin komppaava herkkukastike maistui soijalle, mutta oli paksumpaa ja aavistuksen makeampaakin. Niinpä odotukset oli korkealla kun bongasin Kikkomanin sivuilta japanilaisen salaatinkastikkeen ohjeen. Vaan ei tästä ihan sellaista tullut, paljon ohuempaa, mutta oikein maistuvaa oli ja ah, nopea ja helppo.

Japanilainen salaatinkastike (1o annosta)

1 dl vettä
4 rkl soijakastiketta
4 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl siirappia
1 rkl sitruunamehua
1 rkl ruohosipulia

Kuumenna ainekset kiehumispisteeseeteen, sekoita ja jäähdytä nopeasti. Kokoa kulhoon kauden salaatteja ja kasviksia (sekä tofua ja seesaminsiemeniä) ja kaada kastiketta maustamaan ne.

Tuorepuuro

Viime aikoina raaka ja elävä ravinto ovat ruvenneet kiinnostamaan entistä enemmän, ja viherpirtelöt, kaakaopavut ja gojimarjat ovat vähitellen hiipineet ruokavalioon. Pirtelöt ovat mainio aamupala, mutta vaihtelun vuoksi halusin testata myös tuorepuuroa. Liuta reseptejä löytyikin Ilon Pisara -blogista. Blogissa myös paljon muita terveheellisiä reseptejä, kannattaa vilkaista!

Ensimmäisenä testasin puhdistavaa tuorepuuroa, ja maukas aamiainen se olikin. Marjoina käytin mansikoita ja vadelmia. Huomenna sitten vaikka manteli-rusinapuuroa!

PUHDISTAVA TUOREPUURO

1 annos

• ½ dl manteleita
• 1 rkl kuorellisia seesaminsiemeniä
• 1 rkl pellavansiemeniä + 2 rkl vettä liotukseen
• 1 banaani
• 3 dl kotimaisia marjoja

Liota mantelit ja seesamin siemenet omassa kipossaan yön yli ja kaada aamulla vesi pois. Liota pellavansiemenet (muodostaa liman) ja kaada limavesineen aamulla muiden siementen joukkoon. Jauha tehosekoittimella samettimaiseksi massaksi. Lisää banaani ja marjat ja soseuta vielä tasaiseksi

Sadonkorjuuta

Kesän aherruksia kasvimaapalstalla palkitaan paraikaa - sadonkorjuuaika alkaa olla parhaimmillaan. Päivän tehtävä: tunnista kuvasta kesäkurpitsa, peruna, fenkoli, mangoldi, punaherukka, keräsalaatti ja jääsalaatti!



Parhaan satokauden aikaan kasviksia tulvii välillä jopa sen verran, että mielikuvitus meinaa loppua. Kuvan vihanneksista ja kasviksista mangoldi muokkautui mangoldi-juustopiirakaksi ja kesäkurpitsa meheväksi kesäkurpitsakakuksi. Perunoille ja salaateillekin käyttöä löytyy, mutta supersuuri fenkoli hakee vielä elämänsä tarkoitusta - vinkkejä otetaan kiitollisuudella vastaan!

Onpa kyllä aika luksusta kasvatella omia vihanneksia keskellä kaupunkia!

tiistai 11. elokuuta 2009

Rukiiset rucolaletut

Tuossa jo jokin aika sitten sain Sanna Miettusen Päivän paras hetki aamiainen -keittokirjan ja sieltä ensimmäisenä pisti silmään tämä resepti. Nyt vihdoin se pääsi myös toteutukseen, oikein maistuvia, mukavan rukiisia lettusia!


Rukiiset rucolaletut
( 8-9 isoa)

100g rucolaa
1/2 l piimää
2 1/2 dl ruisjauhoja
2 kananmunaa
1 tl suolaa

Päälle:
puolukoita / puolukkahilloa
raejuustoa (mä laitoin maustamatonta soijajugurttia, toimi hyvin!)

Silppua rucola hienoksi. Sekoita piimä, ruisjauhot, munat ja suola tasaiseksi taikinaksi. Lisää hienonnettu rucola joukkoon. Anna taikinan seistä hetki. Paista taikinasta ohuita lettuja voissa tai öljyssä. Tarjoa puolukoiden tai puolukkahillon sekä raejuuston tai maustamattoman jugurtin kanssa.

sunnuntai 9. elokuuta 2009

Vadelma-juustokakku

Toivon, että karvasta paluuta lomalta töihin pehmentää hieman tämä työkavereille viemisiksi leivottu vegaaninen juustokakku. Ohjeen perusteena oli hyväksi havaittu Chocochilin juustokakku-resepti, jota kuitenkin jonkin verran muuntelin.

Kuvassa kakku on aseteltu näyttävästi leivinpaperin päälle, se kun odottelee vielä pakkaamista ja aamuista ratikkamatkaa. Maistamaankaan ei näin ollen ole päästy, toivotaan kuitenkin että makuyhdistelmä toimii!

Vadelma-juustokakku

Pohja:
200 g keksejä (esim. Digestive)
50 g margariinia
loraus soijamaitoa

Täyte:
1 pkt maustamatonta soijatuorejuustoa (Tofutti)
1,5 prk maustamatonta soijajogurttia (itsellä jukurttia oli hieman vähemmän)
2 rkl sitruunamehua
1,5 dl tomusokeria (tai maun mukaan)
3 rkl perunajauhoja
1 tl vanilja-aromia
1 pussi pakastevadelmia + 3 rkl perunajauhoja

Päälle:
pakaste- tai tuoreita vadelmia
2 dl vettä + 1 dl hyytelösokeria
50 g vegaanista valkoista suklaata (esim. Organican)

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Murenna keksit ja lisää joukkoon margariini ja soijamaito. Painele irtovuoan pohjalle.

Pehmennä tuorejuusto haarukalla kulhossa. Lisää soijajogurtti, sitruunamehu, vanilja-aromi, tomusokeri ja perunajauhot. Soseuta hieman sulaneet vadelmat sauvasekoittimella, ja lisää niihin 3 rkl perunajauhoja. Sekoita vadelmat juustomassaan. Kaada täyte keksipohjan päälle. Paista kakkua ensin 175 asteessa 20 minuuttia, vähennä lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä toiset 20 minuuttia. Anna kakun jäähtyä.

Asettele vadelmat kakun päälle. Valmista kiille pakkauksen ohjeen mukaan, ja valele se lusikalla vadelmien päälle. Sulata suklaa ja valuta lusikalla jäähtyneen kiilteen päälle.