perjantai 14. toukokuuta 2010

Makea bataattipiiras

Makea bataattipiiras kuuluu olevan Syvän Etelän herkkuja, vaan maistuu se täällä kotimaan helteissäkin. Piirakan peruskonsistenssiin kuuluu bataattia, maitoa ja kananmunia sekä mausteita, joista piiras totta puhuen saa makunsa, sillä eihän tuo bataatti nyt mikään superfleivöri ole.

Bataatti on kuitenkin loistavan lempeä pohja monille mausteille, eikä varmaan jää viimeiseksi kerraksi kun käytän sitä piirastäytteen pohja-aineena. Tällä kertaa maustin jauhemausteiden lisäksi piirasta pähkinöillä, kookoksella ja kaakaolla, mutta aloin jo haaveilemaan erilaisista makuyhdistelmistä: joko enemmän kookosta ja ilman pähkinää, tai sitten sitruunaa, tai sitten pehmeäksi keitettyä raparperia, tai mansikkaa... Loputon vaihtoehtojen suo!

Mutta asiaan. Reseptiin. Muokattu tästä reseptistä.

IMG_0133

Pahoittelen kuvan epätaiteellisuutta, mitään ei ollut enää tehtävissä kun tuo raparperihillo klöntsähti rumasti lautaselle. Makukombinaatio oli kyllä mainio, hapan raperperi ja lempeä bataatti. Yhdistelmä suorastaan huusi vielä vaniljajäätelöä, mutta vaiensin huudon syömällä kaiken suihini.

Mielestäni piiraasta tuli riittävän makeaa ilman lisäsokeria (tuo maitotiiviste kun on supermakeaa). Sokeria voi kuitenkin lisätä täytteeseen maun mukaan.

Bataattipiiras

Pohja:
50 g voita
0.5 dl maustamatonta jogurttia
2 dl (täysjyvä)vehnäjauhoa
kylmää vettä

Vaihe 1 (optionaalinen):
1 kourallinen cashew-pähkinöitä
2 rkl kookoshiutaleita
3 rkl kaakaonibsejä

Vaihe 2:
1 bataatti ja 1 banaani (tai 2 bataattia, jos olet muistanut ostaa 2 kpl yhden sijaan)
1 prk (397g) sokeroitua maitotiivistettä
3 luomumunaa
1 rkl kanelia
1 tl vaniljajauhetta
1 tl inkiväärijauhetta
0.5 tl suolaa
0.25 tl muskottipähkinää

Kuutioi bataatit ja keitä pehmeäksi. Valuta ja anna jäähtyä hetki.

Nypi sekaisin pohjan voi, jogurtti ja jauhot. Lisää pari ruokalusikallista kylmää vettä tarpeen mukaan, jotta pohjasta tulee sopivan notkea taikina. Laita jääkaappiin hajuilta suojattuna muhimaan täytteen valmistamisen ajaksi.

Vedä tehosekoittimessa sekaisin (=muruksi) pähkinät, kookoshiutaleet ja nibsit ja laita erilleen odottamaan. Tämän jälkeen tehosekoita bataattitäytteen ainekset liemeksi. Lisää liemeen pähkinämuru.

Painele jauhotetuin käsin pohjataikina pyöreälle piirakkavuoalle ja kaada päälle täyteseos. Paista 175 asteessa noin 40-45 minuuttia.

Maitotiivistepurkin jämät kannattaa valuttaa lasiin ja kaataa päälle kolme shottia espressoa. Kahvi á la Nong Khai. Sekoita ja nauti.

IMG_0127

7 kommenttia:

  1. Makoisan näköinen kakku! Voisiko tuota maitotiivistettä korvata millään muulla ainesosalla tai onko sitä hyvin saatavilla?

    VastaaPoista
  2. Onpas hyvän näköistä.Kurpitsapiirakka tuosta tulee mieleen,joka on myös mielettömän hyvää.Tuon maitotiivisteen voisi varmaankin kokeilla keittämällä kokoon joko soijamaitoa ja sokeria tai vastaavasti kookosmaitoa ja sokeria.

    VastaaPoista
  3. Eve, maitotiivistettä saa pääkaupunkiseudulla ainakin isoista marketeista ja varmaan etnisistä kaupoista. Mutta sen voi myös korvata maidolla/ranskankermalla ja sokerilla - jos googlailee "sweet potato pie" niin löytää erilaisia reseptejä.

    Yaelian, hyvinkin muistutti kurpitsapiirakkaa. Hyviä vinkkejä maitotiivisteen tekoon, jee ja kiitos!

    VastaaPoista
  4. Voi kuolaus. Tätä on saatava. Musta toi kuva oli muuten aivan ihana, hillon kuuluu klöntsähtää :)

    VastaaPoista
  5. No joo Jytis, kyllähän se hillo on perusolemukseltaan vähän semmoista klöntsäistä.

    Eikös teillä Raisun kanssa ollut joskus joku mitä-tehdä-vanhasta-perunamuusista -kisa, testaa tähän perunamuusia? :)

    VastaaPoista
  6. Makea muusipiiras :) mmm.. eiku ei.

    VastaaPoista