keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Keksejä ja rieskoja vaan ei gluteenia

Ilahdun aina kovasti helpoista ja hyvistä gluteenittomista leivontaohjeista. Vaikka gluteenitonta leivontaa tulee harrastettua säännöllisesti, ei siihen oiken ole syntynyt näppituntumaa, ja lopputulokset ovat aina vähän mitä sattuu. Toisinaan tosi hyviä, mutta useimmiten ei.

Kun taas oli tulossa vieraaksi keliaakikko ja mietin leipomuksia, tuli mieleen vastikään bongaamani suklaakaurakeksit sekä muutaman kuukauden takaiset bataattirieskat (eli oranssit alustat päällisille, hih!). Molemmille pisteet helppoudesta ja ainesosalistan lyhyydestä!


Keksit onnistuivat hyvin, taikina oli helposti leivottavaa ja keksit näyttivät siltä miltä pitikin. Suutuntuma oli vähän jauhoinen ja maku ei ole kovin makea - maistajasta riippunee onko tämä hyvä vai huono juttu. Ehkä olisin kaivannut näihin jotain tahmeaa. Maapähkinävoita? Tässä kuitenkin resepti sellaisena kuin itse sen toteutin.

Suklaakaurakeksit

3 dl kaurajauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl vaniljaa
0,25 tl ruususuolaa
0,5 dl palmusokeria
100 g tummaa suklaata
0,75 dl rypsiöljyä
0,5 dl agavesiirappia

Rouhi suklaa karkeaksi ja sekoita kuivien ainesten kanssa. Lisää öljy ja siirappi ja sekoita. Pyörittele taikina palloiksi ja litistä. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia.


Ja sitten ne rieskat. Tunnustetaan, että tässä oikaisin mutkia vielä entisestään käyttämällä itse keitetyn ja soseutetun bataatin sijaan valmista porkkanasosetta. Käytin myös tattarijauhojen sijaan kaurajauhoja, kun niillä nyt kerran oli ruvettu läträämään. Toimi, hyviä tuli! Tarjoiltiin tällä erää hummuksen, salaatin, kurkun ja tomaatin kera. Teen toistekin.

Porkkanarieskat

500 g porkkanasosetta
n. 4 dl kaurajauhoja
1 dl kaurahiutaleita

Sekoita ainekset keskenään, lätki (voidellulle) leivinpaperille, paista 250 asteessa noin 10 minuuttia.

8 kommenttia:

  1. Aika huikeeta, että ehdit ylipäänsä leipoa - vauvan kanssa siis.

    Mä voisin näitä rieskoja etenkin kokeilla, koska vaikuttavat helpoilta ja todellakaan en ole armoitettu leipuri. (Olen kuitenkin suuri porkkanaisen leivän ja ruoanlaittoa helpottavien tuotteiden ystävä, hurraa valmis porkkanasose!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no leipominen nyt on nopeaa - mää en käsitä miten eräät vanhemmat ehtii tehdä käsitöitä! (paitsi että joidenkin lapset nukkuu kuulemma päiväunia, se saattaa selittää asiaa.) mutta nämä rieskat on niin helppoja, että ei ehkä oikein leipomisesta edes kehtaa puhua. kannattaa kokeilla!

      Poista
  2. Siis miten mä en ole tajunnut kaurajauhoja gluteenittomassa leivonnassa? No heti testiin! Ja noita rieskoja, joo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osalle keliaakikkoja kaura sopii, osalle ei. Eli ei ole itsestäänselvyys puoleen tai toiseen :-)

      Nimim. äitiliini

      Poista
    2. no se on kyllä totta. että tsekkaahan jytis (puhdas)kaurajauhojen sopivuus leipomusten maistelijoille :)

      Poista
  3. Pakko hehkuttaa pavuista leivottua suklaakakkua! Se on gluteeniton ja maidoton ja rakenne on hyvä. Itse tykkään lisätä reseptiin kookosöljyä.. Ja sun porkkanarieskat lähtevät testiin!! :)

    http://maijanmakia.blogspot.fi/2012/03/suklaakakku-mustapavuista-maidoton.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no uskon kyllä että on hyvää! kananmunat ei kuulu ruokavalioon, mutta täytyy kehitää reseptiä siihen suuntaan, että niitä ei tarvita. kiitti vinkistä!

      Poista
  4. Hauskaa, että bataattirieskat maistuivat! Rieskat on tosiaan varsinaista epäleipomista, silti yhtä terapeuttista. Taidankii yllättää vielä nukkuvan Lihansyöjän ja tehdä hänestä rieskansyöjän...

    VastaaPoista