tag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post7803749986863074222..comments2023-10-05T16:23:44.912+03:00Comments on herkku ja koukku: Ruisleipä, se parempiherkku ja koukkuhttp://www.blogger.com/profile/12233549731500719476noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post-58476402114130529192013-07-04T11:30:57.769+03:002013-07-04T11:30:57.769+03:00Moikka! Kiva kuulla että onnistui!Moikka! Kiva kuulla että onnistui!Jytishttps://www.blogger.com/profile/00316031814929631508noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post-46401707449005268402013-07-04T11:14:57.989+03:002013-07-04T11:14:57.989+03:00Tein tämän ja olihan se niin hyvää :) Kiitos resep...Tein tämän ja olihan se niin hyvää :) Kiitos reseptistä.Katarinahttps://www.blogger.com/profile/15158381323468184120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post-89724978119117857942013-05-01T20:26:07.663+03:002013-05-01T20:26:07.663+03:00Okei! Hei kiitos kovasti tiedoista ja vinkeistä! E...Okei! Hei kiitos kovasti tiedoista ja vinkeistä! Ensi kerralla testaan tuota jääkaapissa hapattamista, jahka tuo juureni vielä elpyy. Happamasta tykkään minäkin. Eli nyt houkuttelemaan juurta talviunesta taas hereille..Jytishttps://www.blogger.com/profile/00316031814929631508noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post-91326535844634751472013-04-29T12:26:23.281+03:002013-04-29T12:26:23.281+03:00moikka, täällä taas. Pakastaminen katkaisee hapant...moikka, täällä taas. Pakastaminen katkaisee hapantumisprosessin ja juuren elvyttäminen on iso homma. Kyllähän se lopulta elpyy, kun jaksaa sitä houkutella. Mutta jos on laiskanpulskea sielu, kuten minä, niin päiväkausien elvyttelyt alkaa ottaa päähän. Ja sen verran usein olen kuitenkin sen tehnyt, että olen todennut pitäväni reippaan happamesta taikinasta. Sitä olen saanut vain seisottamalla juuren useampia viikkoja jääkaapissa. Ystäväni taas ei nimenomaan halua seisottaa juurta, koska hän tykkää tooosi miedosta leivästä. Makuasioita siis. <br />Kun teen leipää juuresta, jota ei ole pakastettu ja joka on kivasti hapantunut jääkaapissa, otan aamulla aikaisin juuren ja annan sen lämmitä. Sen jälkeen alan tehdä taikinaa (kaksivaiheisesti, niin että tulee kaksi pitkää nostatusta) ja illalla on tuore leipä pöydässä. Iltamyöhällä tosin, mutta silti. Tämä on siis ruisleipää jonkinlaisella pikamenetelmällä, kun hapantuminen on tapahtunut itsekseen jääkaapin hämärässä ja kun juuri ei ole päässyt liian vanhaksi (jolloin sen nousemiskyky jälleen vähenee, ja on käytettävä joko hiukkanen hiivaa tai houkuteltava taikina jälleen yhteistyöhön.<br />Summa summarum: jos haluat päästä vähällä, et pakasta muuta kuin hätävaran. Aina silloin tällöin mullekin käy niin, että joudun turvautumaan pakastimen varantoon, jos juuri on päättänyt ruveta pilaantumaan jääkaapissa. Sen taas tuntee pahasta hajusta.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post-79821452270561105192013-04-23T23:34:30.509+03:002013-04-23T23:34:30.509+03:00Okei, kiitos vinkistä! Mutta siis miksi pakastamin...Okei, kiitos vinkistä! Mutta siis miksi pakastaminen on siis paha? Eikö juuri virkoa?Jytishttps://www.blogger.com/profile/00316031814929631508noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post-57516126257190997012013-04-23T16:38:18.514+03:002013-04-23T16:38:18.514+03:00Hei vaan, toiselta ruisleivän innokkaalta leipojal...Hei vaan, toiselta ruisleivän innokkaalta leipojalta! Älä ihmeessä pakasta taikinanjuurta, tai pakasta vara-annos mutta jätä jääkaappiin suljettuun astiaan (jätä nousuvaraa) pari desiä juurta. Se säilyy neljä viikkoa, kun laitat sen puhtaaseen purkkiin ja varot, ettei sekaan pääse mitään muuta. Tuossa ajassa juuri hapantuu ihanasti ja saat aivan mahtavan makoisaa leipää. Mutta kuukautta pitempään juuri ei tykkää levätä, joten pääset leipomaan uuden annoksen muutaman viikon sisällä. Itse teen neljä isoa vuokaleipää kerralla ja kerran kuukaudessa. Sinun leipäsi näyttävät taivaallisilta, juuri oikeilta. Tuollaisia itsekin tekisin, jos voisin paistaa kaikki leivät kerralla, mutta uuniini ei mahdu neljää muuten kuin vuuissa. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post-45805620411612785662013-04-18T21:33:14.115+03:002013-04-18T21:33:14.115+03:00Kiitos! No joo, on se kyllä vaivan arvoinen. Tai i...Kiitos! No joo, on se kyllä vaivan arvoinen. Tai itseasiassa täähän on tosi vaivaton, aikaa vaan menee. Mutta se on ehkä just se syy, miksi lopputulos on niin palkitseva!Jytishttps://www.blogger.com/profile/00316031814929631508noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post-10201124204021799022013-04-18T12:54:46.772+03:002013-04-18T12:54:46.772+03:00Näyttääpä mahtavalta! Pitäis kyllä nyt itsekin ryh...Näyttääpä mahtavalta! Pitäis kyllä nyt itsekin ryhdistäytyä ja ryhtyä ruisleivänleipomishommiin!Elina/Chocochili.nethttp://chocochili.net/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post-78963808711127845642013-04-17T21:20:50.876+03:002013-04-17T21:20:50.876+03:00Kiitos :) Joo, voi on kyllä ihan ykkönen ruisleivä...Kiitos :) Joo, voi on kyllä ihan ykkönen ruisleivän kanssa. Hyvänä kakkosena sanoisin juusto ja kurkku -yhdistelmä, mutta kyllä se voi vaan on paras. Aijai.Jytishttps://www.blogger.com/profile/00316031814929631508noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post-17809249879618624622013-04-17T21:19:34.047+03:002013-04-17T21:19:34.047+03:00Kyllä! Ota tämä haasteena :) Ennen juhannusta tark...Kyllä! Ota tämä haasteena :) Ennen juhannusta tarkoitus mun olis tarkoitus saada aikaan myös semmonen hapan vaalea leipä juuresta. Ja leipätaikinasta tehty syötävä salaattikippo!Jytishttps://www.blogger.com/profile/00316031814929631508noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post-20988955503495804442013-04-17T15:46:35.106+03:002013-04-17T15:46:35.106+03:00Lupaa mulle, että jos löydät ohjeen tommoseen leip...Lupaa mulle, että jos löydät ohjeen tommoseen leipään niin tuut vinkkaamaan mulle. :) Arvostaisin suuresti! Nellehttps://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post-3246148716198510132013-04-17T14:42:14.355+03:002013-04-17T14:42:14.355+03:00Ooooooo, hyvä Jytis hyvä hyvä! Oon niiiin ylpeä su...Ooooooo, hyvä Jytis hyvä hyvä! Oon niiiin ylpeä susta! Ruisleipä on ihan parasta: voin ja kahvikupillisen kera.hetahttps://www.blogger.com/profile/13235930268178136732noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post-20865802623847440772013-04-17T13:13:30.562+03:002013-04-17T13:13:30.562+03:00No nyt tuli pistos omatuntoon: päästin taikinajuur...No nyt tuli pistos omatuntoon: päästin taikinajuuren kupsahtamaan ja jätin leivänteon opettelu -projektin kesken. Kai munkin ny täytyy jatkaa ku sääki.. Ekihttps://www.blogger.com/profile/06240596154492032932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post-34116667903468525722013-04-17T12:36:31.525+03:002013-04-17T12:36:31.525+03:00Joo, se on kyllä taikinajuuressa huikea juttu, ett...Joo, se on kyllä taikinajuuressa huikea juttu, että se voi elää satoja vuosia. Eli nyt mulla on virallisesti jotain perinnöksi jätettävää, jihuu!<br />Jytishttps://www.blogger.com/profile/00316031814929631508noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post-14896566895313619902013-04-17T12:33:50.405+03:002013-04-17T12:33:50.405+03:00No eikö! En ole varmaan koskaan ollut mistään ruoa...No eikö! En ole varmaan koskaan ollut mistään ruoasta/leivonnaisesta näin hemmetin ylpeä :) Ehkä se on just se kun saa jännittää kolme päivää, että onnistuuko vai ei.Jytishttps://www.blogger.com/profile/00316031814929631508noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post-48144759748471681192013-04-17T12:31:53.586+03:002013-04-17T12:31:53.586+03:00Oijoi, mä voin melkein maistaa tuon! Just mietin e...Oijoi, mä voin melkein maistaa tuon! Just mietin että seuraavaksi testaan vähän makeampaa ruisvuokaleipää, saas nähdä mitä siitä seuraa..Jytishttps://www.blogger.com/profile/00316031814929631508noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post-40177656083442066662013-04-17T12:30:11.291+03:002013-04-17T12:30:11.291+03:00Joo, ei se välttämättä aina ekalla onnistu :)Joo, ei se välttämättä aina ekalla onnistu :)Jytishttps://www.blogger.com/profile/00316031814929631508noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post-40380027708716332722013-04-17T10:20:25.961+03:002013-04-17T10:20:25.961+03:00onnea on oma taikinajuuri, ja sitä pitää helliä ko...onnea on oma taikinajuuri, ja sitä pitää helliä koko elämä jotta sen voi jättää jälkikasvulle perinnöksi.;) Herkkusuun lautasellahttps://www.blogger.com/profile/10933811733123975362noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post-36571089334993081232013-04-17T09:15:32.517+03:002013-04-17T09:15:32.517+03:00Mahtavaa! Onnea onnistuneesta ruisleivästä, siitä ...Mahtavaa! Onnea onnistuneesta ruisleivästä, siitä tulee niiiin hyvä fiilis!Liisahttp://www.lily.fi/palsta/kivistossanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post-26926881315887821902013-04-17T08:50:24.993+03:002013-04-17T08:50:24.993+03:00Joskus lukioaikaan kävin soittamassa jossain kirko...Joskus lukioaikaan kävin soittamassa jossain kirkossa ja paikallinen kanttori oli kova leipomaan. Hänellä oli maailman paras ruisleipäjuuri - siitä leivottiin makeaa, syvänmakuista leipää joka on ihan ohutta, rapeakuorista ja sisältä lähes märkää, makeaa juttua. Ihan jumalattoman hyvää. Muttei hajuakaan miten semmonen juuri syntyy.... huoh. Nellehttps://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4766904137643738292.post-65028272490466740922013-04-16T23:35:51.845+03:002013-04-16T23:35:51.845+03:00Minä tein tässä kerran ja juuri löytyy pakasteesta...Minä tein tässä kerran ja juuri löytyy pakasteesta! Eka satsi ei oikein ollut minun makuuni, mutta tämän innoittamana aion kokeilla uudelleen viikonloppuna!Henkkumaariahttps://www.blogger.com/profile/01294496825703537538noreply@blogger.com