Halusin keväistä suolapalaa kahvipöytään, ja mikäs sen keväisempää evästä kuin parsa. Sopivaa ohjetta ei oikein löytynyt, joten jouduin luottamaan mielikuvitukseen. Yritin pitää homman simppelinä ja parsan pääosassa. Sivuosassa näyttelee purjo, ja makuyhdistelmä olikin aika toimiva. Vielä olisi tarjoiluvaiheessa voinut rouhaista karkeaa suolaa piiraan päälle.
Parsa-purjopiiras
Pohja:
100 g margariinia
3 dl jauhoja (käytin ruis-, speltti- ja vehnäjauhojen sekoitusta)
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
0,5 dl kylmää vettä (tai soijamaitoa)
Täyte:
1 prk (500 g) maustamatonta soijajukurttia
1 prk (225 g) yrttimaustettua soijatuorejuustoa
1 iso purjo
1 kg parsaa
1 rkl sitruunamehua
suolaa
pippuria
oliiviöljyä
lehtipersiljaa (tai muita yrttejä)
pinjansiemeniä
Valmista pohjataikina. Nypi kuivat aineet margariinin kanssa. Lisää neste ja vaivaa tasaiseksi. Painele taikina uunivuoan pohjalle (käytin 24x32 cm kokoista vuokaa). Esipaista 200 asteessa 5-10 minuuttia.
Kuori parsat ja leikkaa puumaiset kannat pois. Keitä parsoja kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä muutama minuutti. Siirrä (jää)kylmään veteen odottamaan.
Leikkaa purjo silpuksi ja pehmennä sitä hetki oliiviöljyssä paistinpannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita jukurtti ja tuorejuusto toisiinsa, lisää joukkoon purjo, sitruunamehu ja yrtit. Tarkista maku, lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.
Levitä purjotäyte esipaistetulle pohjalle. Asettele päälle parsatangot. Ripsi päälle hieman oliiviöljyä ja halutessasi pinjansiemeniä. Paista 200 asteessa puolisen tuntia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.
Parhaat pisteet piiras sai estetiikasta. Kauniitahan parsapötköt piiraan päällä olivatkin, mutta leikkaamista ja syömistä olisi helpottanut parsojen pilkkominen ennen asettelua. Minulle käytännöllisyys on kuitenkin yleensä sivuseikka, joten taitavat parsat päätyä piiraisiin jatkossakin koristeellisesti kokonaisina...
Mmm,tosi herkullisen näköistä,nam!
VastaaPoistaJooo, ihan huippuhyvältä näyttää!
VastaaPoistaJa nyt tulikin mieleen että oon joskus yrittänyt leikata parsapiiraasta siistiä palaa, mahdotonta. Yhtä haastavaa kuin isojen tomaattirenkaiden kanssa mutta visuallisuus ekana, tiätty :)
heh siis visuaalisuus
VastaaPoistaOh, ihanaa. Vähänkö voisin ottaa tuosta palan lounaaksi... :)
VastaaPoistaleikkais sellaisia ohuita paloja pitkittäin :). ihanaa tosiaan!
VastaaPoistaTämä oli kyllä kevään kaunein piiras. Ja hyvältä maistui, kun pääsin sitä maistamaankin!
VastaaPoistaKiitos kaikki!
VastaaPoistaMerituuli, voit uskoa, että testattiin! Periaatteessa hyvä idea, lautasen rajat sitten jossain tulivat vastaan... heh.