maanantai 12. elokuuta 2013

Mangoldijuustotomaatti-piirakka

Takapihamme yhteiset viljelylaatikot tuottavat nyt ruhtinaallisesti satoa, mikä on aivan ihanaa. Myönnettäköön, että lapsiperhearjessa tulee välillä sorruttua pakastepizzaan tai -pinaattikeittoon, mutta tähän aikaan vuodesta sellainen tuntuu erityisen syntiseltä. Yritänkin nyt välttää sitä viimeiseen asti ja käyttää satoa hyödyksi.

Viikonloppuna tein antimista mangoldijuustopiirakkaa. Jääkaapissa oli pari keitettyä perunaa, jotka laitoin piirakkapohjaan Marttojen ohjeiden mukaisesti. Mutta ei tämä kyllä mikään kevytpiirakka ollut: piirakkaan tuli voita, kermaa ja juustoa. No mutta hyvää ainakin oli!



Mangoldijuustotomaatti-piirakka

Pohja:

100 g voita tai margariinia
2-3 keitettyä, kylmää perunaa hienona raasteena
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 rkl vettä
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Täyte:
2-3 dl mangoldinlehtiä
1 dl cheddarjuustoa raasteena
1-2 tomaattia siivuina
2 dl kermaa
2 munaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Sekoita keskenään pehmeä rasva ja perunaraaste. Sekoita keskenään vehnäjauhot sekä leivinjauhe ja nypi ne sormin rasvaperunaseokseen. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Kaada mangoldinlehtien päälle litra kiehuvaa vettä, minkä jälkeen huuhtele lehdet vielä kylmällä vedellä. Purista lehdistä liika vesi pois. (Huom! Varmaan sellainen oikeaoppinen ryöppääminen olisi tässä ihan hyvä!) Hienonna mangoldi silpuksi ja levitä piirakkapohjan päälle. Lisää viipaloidut tomaatit ja juustoraaste. Lisää vielä kermamunaseos ja mausteet. Paista 180 asteessa noin 35 minuuttia tai niin kauan, kunnes pohja on kypsä ja täyte kokonaan hyytynyt ja piirakka saanut ruskeaa väriä pintaansa.

Söimme piirakkaa pensaspapujen kera.




2 kommenttia:

  1. Meidän kasvimaalla puhutaan aika paljon sellaiseen haaveilevan ihailevaan sävyyn voista, kermasta ja juustosta. Kyllä ne kasvikset sitten tasapainottaa kivasti ettei tule niin raskasta :) Eilen löytyi meiltäkin kolme mangoldia (toki rivillinen istutettu), luultiin jo sato menetetyksi kun ei oikein ole jaksettu kastella. Mutta hurraa, ainakin yksi mangoldiruoka tiedossa tälle syksylle!

    VastaaPoista
  2. Voi vitsi, mulla oli tosi paljon mangoldia ikkunan kukkalaatikossa tulossa, mutta loman aikana olivat kupsahtaneet täysin. Noh, pitää keksiä voille, kermalle ja juustolle joku muu kaveri. Mutta hyvältä näyttää toi kyllä!

    VastaaPoista