lauantai 20. lokakuuta 2012

Japanilaiset rapukakkuset ja seesamisoosi kasviksille




Lokakuun makumatkalla suunnataan Japaniin. Visiitistäni Tokioon on kulunut jo kolme vuotta, mutta kaipaan siellä syömiäni ruokia jatkuvasti. Erityisesti mieleen jäi kaikenlaiset uppopaistetut kakkuset. Niiden sisältä saattoi löytää riisiä, kaalia, kalaa tai rapuja. Varmaan kaikkea muutakin. Reissun innoittaman ostin japanilaista baariruokaa esittelevän Izakaya - The Japanese Pub Cookbookin, josta allaolevat reseptit ovat.

Nää pyörykät oli parasta mitä tässä keittiössä on syöty aikoihin. Ja naurettavan helppojakin vielä.

Rapukakkuset (Ebi Shinjo)

170g katkarapuja
170g vaaleaa kalaa (käytin siikaa)
170g sipulia
3 rkl majoneesia
0,5 tl suolaa
chilijauhetta
perunajauhoa
rypsiöljyä

Silppua sipuli pieneksi ja kuullota öljyssä. Aja sulatetut katkaravut ja kala massaksi yleiskoneessa, ei tarvi olla ihan tasaista. Lisää tahnaan sipulit, majoneesi, suola ja ripaus chiliä. Sekoita lusikalla. Tässä välissä taikinan voi laittaa jääkaappiin kylmenemään, itse ryhdyin heti toimiin. Pyörittele taikinasta litteitä kakkusia ja kääntele ne perunajauhoissa. Reseptissä kakut uppopaistetaan, itse paistoin ihan pannulla öljyssä, varsin hyvin toimi näin. Tarjoile soijan kanssa

 


Lisukkeeksi tein kasviksia seesamitahnassa. Reseptin mukaan tähän olisi tullut vihreitä papuja, fava-papuja ja halutessaan tofua. Noh, mulla oli vaan vihreitä papuja. Niitä olisi saanut olla enemmänkin, nyt tahnaa oli aika paljon papujen määrään nähden. Mutta hyvää tahnaa.

Kasvikset seesamitahnalla (Ingen no Goma-ae)

200g vihreitä papuja
fava-papuja
(tofua)

4 rkl tahinia
1 rkl ruskeaa sokeria
1 rkl soijakastiketta
3 rkl sakea (itse laitoin 1 rkl riisiviinietikkaa ja 2 rkl vettä)

Sekoita kastikeainekset ja lisää kypsät kasvikset (ja tofu) joukkoon. Koristele seesaminsiemenillä.

Japanissa korttelibaareissa izakayoissa, syötiin aina monia pieniä annoksia ja  paikalliset ottivat aina yhdeksi ruoaksi edamame-papuja. Suomessa olen tyytynyt korvaamaan ne pulleilla sokeriherneillä. Raikas lisuke ja niin kauniita pötkylöitä.


Ennen ateriaa sanotaan itadakimasu ("tulen vastaanottamaan"), syömisen päätteeksi ja lähtiessä toivotetaan gochisōsama deshita ("se oli juhla-ateria"). Ja niin se kyllä aina olikin.

10 kommenttia:

  1. oih,nami! Olen syönyt Jenkeissä rapukakkusia (crab cakes)mutta nuo taitavat olla vähän erilaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tää nimi voi olla vähän harhaanjohtava, pallero olisi ehkä sopivampi. Mutta herkkua, tosi herkkua!

      Poista
  2. Oi, nuo rapukakut kuulostaa mainioilta. Meillä olisi rapujakin pakastimessa! Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  3. Oijoijoi! Näyttää kyllä niin hyvältä! Pakko kokeilla noita kakkusia vaikka ens viikonloppuna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi! Olen suunnitellut tekeväni jotain tämän tyylisiä vaikka kuinka usein mutta hylännyt ajatuksen aina kun olen luullut että nää on jotenkin työläitä. Päinvastoin, helppoja ku mikä. Täälläkin jo haaveillaan uudesta satsista.

      Poista
  4. Himpura, suu vettyi kun luin reseptiä, näitä pitää kokeilla joskus!

    VastaaPoista
  5. Vastaukset
    1. Oivoi.. kun olisi kaikki raha ja vapaa-aika jotta voisi syödä maailman läpi..

      Poista