sunnuntai 18. elokuuta 2013

Palsternakkavoi. Ja levite.


Paluu arkeen, paluu keittiöön. Ja kävi hassu sattuma. Olin tsekkaillut Vihreä pöytä -keittokirjasta palsternakkalevitteen ohjetta, ja oikein ostanut palsternakatkin. Mutta sitten bongasin Kulinaarimurulasta tämän Viva ciabatta -blogista ammennetun palsternakkavoin reseptin. Ja päädyinkin testaamaan sitä. Ja myöhemmin huomasin, että innoitus siihen oli haettu Vihreästä pöydästä. Ympyrä sulkeutui.

Hyvä levite!  Ei Jaana turhaan ylistänyt.

Palsternakkavoi

300 g palsternakkaa
50 g voita
½ tl väkiviinaetikkaa
suolaa

Kuori ja pilko palsternakka. Keitä palat kypsiksi. Ruskista voi pannulla reilusti ruskeaksi. Lisää keitetyt palsternakkapalat pannulle ja pyörittele hetki. Mausta seos etikalla ja suolalla. Sauvasekoita tasaiseksi tahnaksi. Maista, lisää suolaa jos siltä tuntuu.


Monipuolinen veijari, tuo palsternakka. Juureksia voisi hyödyntää enemmänkin tahnoissa. Ainakin porkkana ja punajuuri sopivat mainiosti tahnahommiin. Tässä muuten vielä se Vihreä pöydän resepti, kertokaa kommentit jos testaatte!

Palsternakkalevite
 (Vihreä pöytä, s.33)

1 iso palsternakka
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl mantelikermaa
0,5 tl puhdistamatonta merisuolaa

Keitä paloiteltu palsternakka kypsäksi ja yhdistä ainekset tehosekoittimessa, ja soseuta sileäksi.


Niin ja sellaista piti vielä hehkuttaa, että olen yrittänyt etsiä pitkään suomalaista näkkileipää tai hapankorppua, tuloksetta. Tai no on niitä Ruislastuja, jotka ovat kyllä hyviä, mutta mun makuun liian ohuita. Hajoaa käsiin, jos ei ole pehmeää voita.

Mutta nyt löytyi! Leipomo J. Martin tekee tällaisia rieskanäkkäreitä, aivan hullun koukuttavia ja hyviä, iso, iso suositus näille. Isoista marketeista pitäisi löytyä.

Ja näistä tuli mieleen, että pitääpä taas tehdä näitä superhelppoja rieskoja. Ja ylipäätään alkaa taas viettämään enemmän aikaa keittiössä.

11 kommenttia:

  1. Voi vitsit! Tota levitettä ainakin on pakko kokeilla! Varmaan hyvää :)

    http://porkkanatytto.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo testiin vaan! Se etikka tuo levitteeseen todella hyvän hapokkuuden, mainiota vaihtelua hummukselle ja paputahnoille sen semmoisille.

      Poista
  2. Vinkkinä näkkäriä etsivälle Helsingissä Senaatintorilla sijaitseva Ravintola Sunn ja heidän itsetehty näkkileipänsä. Olen itse koukuttunut siihen ja käyn aika ajoin ostamassa säkillisen kotiin. On ihanan rapeaa ja maukasta, 5 euroa muistaakseni maksaa pussillinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi wau! Kiitos Suvi vinkistä, suuntaanpa sinne heti ensi viikolla! Muutenkin tykkään Sunnista, heidän brunsseista erityisesti.

      Poista
  3. Rieskanäkkärit - pakko käydä ostamassa. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  4. oih ja voih, mistä olet löytänyt noin ihanan kulhon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on Stockalta peräisin, samasta sarjasta löytyy vaikka mitä kivoja kippoja. Ostettu noin vuosi sitten, mutta taitaa niitä vieläkin olla valikoimissa.

      Poista
  5. Okei kiitos! täytyy siis mennä sieltä etsimään : )

    VastaaPoista
  6. Mutta itse ohjeessa ei ole etikkaa! Vai unohtuiko ohjeesta? ;)

    terveisin äitiliini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin siis joo, palsternakkavoissa on, levitteessä ei (ja sitähän siis en ole testannut). Mutta koska se voikin on levitteen oloista, niin meni noi sekaisin tuolla ylempänä.

      Poista