sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Peltileipää ja kerhoilua


Viime viikonloppuna sain parasta seuraa kylään, Herkun ja Koukun tyttäret. Kerhon lokakuun kokoontumisessa juoruiltiin, tikuttiin ja syötiin. Eli perus käsityökerhon puuhastelua. Niin ja tehtiin paljon joulukalenterisuunnitelmia, traditio jatkuu siis!




-"Tää peltileipä on niin nerokas keksintö"
-"Tarkottaako nerokas, että se on helppo?"
-"Kyllä!"
-"No anna resepti!"



No annan. Ja kiitän reseptistä Omenaminttu-blogia, tää on kerrassaan mainio!

Helppo peltileipä (15 - 20 palaa)

5 dl vettä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
3 dl kaurahiutaleita
1 dl grahamjauhoja
1 pss kuivahiivaa (11 g)
6-7 dl rouheisia sämpyläjauhoja
0,5 dl öljyä

Voiteluun: vettä
Pinnalle: erilaisia siemeniä tai leseitä

Sekoita hieman kättä lämpöisempään veteen sokeri, suola, kaurahiutaleet, grahamjauho ja kuivahiiva. Lisää sämpyläjauhoja vähän kerrallaan yleiskoneen taikinakoukulla sekoittaen. Kaada joukkoon öljy ja sekoita taikina tasaiseksi. Kumoa taikina leivinpaperin päälle pellille. Ripottele taikinan pintaan vähän jauhoja ja painele taikina levyksi.

Kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla noin 40 minuuttia. Pane uuni kumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa kohonnut levy taikinapyörällä ruuduiksi. Voitele ruudut vedellä ja ripottele niille erilaisia siemeniä tai leseitä. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.



Sit taas vähän puuhastelua, lehdestä löytyi muun muassa ohje kovin tutun näköisiin joulukortteihin.


 Juotiin myös talven ekat glögit ja jälkkäripuolella valmistui tällä kertaa toive! Saatiin meiliä lukijalta joka kaipaili Pumpkin Pien ohjetta. Pakkohan tähän toiveeseen oli tarttua. Testasin Kamomillan Konditorian reseptiä. Meidän makuun olisi kaivannut vähän lisää makeutta, mutta onneksi vaniljakastiketta piisasi.


Kurpitsapiirakka (8–12:lle)
(ohje: Kamomillan Konditoria -blogi)

Pohja
100 g vegaanista margariinia (esim tummansinistä Keijua)
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
0,25 tl suolaa

Täyte
1 myskikurpitsa
1,5 dl kookosmaitoa
1 rkl kanelia
0,25 tl muskottipähkinää
0,25 tl maustepippuria
0,25 tl neilikkaa
0,5 dl täysruoko- tai fariinisokeria
0,25 tl suolaa

Valmista piirakalle pohja nyppimällä margariini, jauhot, kaurahiutaleet ja suola tasaiseksi massaksi. Tee taikinasta pallo ja laita se jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi tekeytymään.

Paahda kurpitsa:
Halkaise kurpitsa kahtia ja koverra sen siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsan puolikkaat noin kuuteen osaan. Levitä palat uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa ensin 20 minuuttia, käännä lohkot ja paista toiset 20 minuuttia eli kunnes kurpitsanpalat ovat pehmenneet. Poista paloista kuoret, kun palat ovat hieman viilentyneet.

Painele taikina n. 20-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille tasaiseksi kerrokseksi. Pistele pohja haarukalla ja esipaista 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Kun esipaisto on valmis, vähennä uunin lämpö 200 asteeseen. Valmista pohjan esipaistamisen aikana piirakan täyte. Soseuta kypsä myskikurpitsa ja sekoita sen kanssa täytteen muut aineet. Maista ja lisää makeutta jos siltä tuntuu. Levitä täyte tasaiseksi kerrokseksi esipaistetun pohjan päälle ja paista 25 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua. Jäätelö tai kermavaahto on suositeltava kaveri piirakalle.


Tämmöstä tällä kertaa!



6 kommenttia:

  1. Leipomisen on vaan välillä oltava nopeaa ja helppoa :) Peltileipä on blogini kaikkein etsityin ja suosituin ohje. Kehittelin sen aikanaan oppilaiden käyttöön, mutta kyllä sitä tehdään meillä vieläkin tosi usein. Se on varsinkin tyttäreni bravuuri.

    Monien vuosien jälkeen olen muuten innostunut myös käsitöistä. Teillä on täällä kivaa inspiraatiota :)

    Mukavaa syksyä Herkun & Koukun väelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en ihmettele että on suosittu! Tästä taitaa tulla munkin bravuuri Kiitos ja samoin, monet inspiraatiot on blogistasi saatu :) Mukavaa syksyä sinne myös!

      Poista
  2. Hei olipa kivaa taas pitkästä aikaa, kiitokset herkuista ja seurasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. yhdyn edelliseen puhujaan! harmi, että ei voida kerhoilla joka päivä. toivottavasti sitte eläkkeellä sekin onnistuu.

      Poista
    2. Eläkepäiviä odotellessa! Ostetaan sit joku vanha koulu meille kerhotaloksi!

      Poista
    3. No kyllä! Onpahan mitä odotella.

      Poista