sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Raparperipasta

Tänä raparperikautena olen varsia maasta kiskoessani mietiskellyt raparperin käyttöä suolaisissa ruoissa. Siis tokihan raparperi on mainio piirakka- ja kiisseliainesosa, mutta let's face it, se on vihannes, joten kai sitä nyt voi käyttää vihanneksen tavoin? Raparperin hapokkuus johtaa ainakin omissa mielleyhtymissä suolaisista ruoista puhuttaessa ajatukset sitruunamaiseen kirpeyteen ja makumaailmoihin, ja rohkaisevasti ainakin makeankirpeitä chutney-reseptejä on raparperille viime vuosina näkynytkin (esmes).

Kuka ties mistä mielenliikkeestä johtuen ensimmäisenä raparperiruokana piti kuitenkin yrittää tehdä raparperipastaa. Kun onhan sitruunapastaakin.

IMG_0366

Ohje on nerokkaasti osattu yhdistellä kahdesta ensimmäisestä (1, 2) "rhubarb pasta" -googlauksen tuottamasta reseptistä.

Raparperipasta

Klöntti (2-3 rkl) voita
3 kevätsipulia varsineen
4 ohutta raparperinvartta
(1 valkosipulin kynsi, ei ollut mutta laittaisin)
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 kourallinen basilikan lehtiä
1 dl pinjansiemeniä
3-4 rkl sokeria
suolaa
mustapippuria
reilusti parmesaania raastettuna

Pastaa ohjeen mukaan keitettynä (tuore tagliatelle sopisi hyvin)

Paahda pinjansiemeniä kuumalla pannulla kunnes saavat hieman väriä, siirrä siemenet syrjään odottamaan. Sulata voi pannulla ja kuullota sipulia ja raparperia minuutin verran. Kaada sekaan valkoviini ja anna poreilla, mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla (jos suuri sokerin määrä ihmetyttää niin raparperin happo vaatii mielestäni reilusti sokeria että maku pehmenee - lisää ruokalusikallinen kerrallaan ja maistele). Painele kypsymisen aikana raparperia puulastalla tms. mössöksi. Lisää lopuksi basilikan lehdet silputtuna. Sekoita kastike keitetyn pastan sekaan ja tarjoile pinjansiementen ja parmesaanin kera.

IMG_0377

Yllättävän hyvin raparperi toimii pastakastikkeessa! Pieni kesäflunssa haittaa tällä hetkellä makujen täyttä arvostamista mutta kyllä tätä kehtaa syödä. Pieni aaninki on että maut paranisivat vielä tasoittuessaan, joten uudelleenlämmitystä odotetaan jo innolla!

11 kommenttia:

  1. Onpas mielenkiintoinen resepti. Kiitos!

    VastaaPoista
  2. hmm, en kyllä oikeen yhtään osaa mielikuvitella, että miltä tuo maistuu. houkuttelee maistamaan kyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama, ei minkäänlaista mielikuvaa! Mahtavaa, pakko testaa.

      Poista
    2. Sellainen vähän sitruunainen se on. Kannatti seisottaa päivän verran, maut tasaantui sopivasti. Loraus kermaa uudelleenlämmittäessä ei sekään haitannut yhtään!

      Poista
  3. Vau, mikä idea! Täytyy kokeilla mahdollisimman pian :)

    VastaaPoista
  4. Kiva idea.. Tosin yritän nyt ees saada sen yhen makean piirakan tehtyä omista raparpereistani... ja raparperi simakin kuulostaa hyvältä =)

    VastaaPoista
  5. Pakko oli kokeilla. Hyvää oli mutta vielä parempaa jäähtyneenä ja vähän seisoneena. :)

    VastaaPoista
  6. Oi kuullostaa jännittävältä, ei pöllömpi idea. :)

    VastaaPoista
  7. Samaa olen pohdiskellut, kun en varsinaisesti mikään sokerileipuri ole. Projektina on vähän ollut kokeilla raparperin toimivuutta korvenperän versiona sitruunasta, ja toistaiseksi on ainakin pelittänyt. Tämänkin voisi pistää testaukseen.

    VastaaPoista
  8. Raparperia en olekaan kokeillut pastassa! Loistava idea!

    VastaaPoista