lauantai 15. joulukuuta 2012

Joulukalenterin luukku 15: Voitaikinavohvelit ja inkiväärimascarpone

Onneksi uhmasin silloista avokkiani kun aikoinaan ostin vohveliraudan (väitti sitä muka turhaksi ostokseksi). Olen nimittäin viime aikoina ymmärtänyt että vohveliraudalla voi paistaa melkein mitä vaan. Nerokasta! Selkeästi joka kodin monitoimilaite.

Aloitin tämän uuden keittiöharrastuksen pienessä mittakaavassa: korvaamalla itsenäisyyspäivän jouluhenkisessä jälkiruokakattauksessa henkilökohtaisessa epäsuosiossa olevat joulutortut pienillä voitaikinavohveleilla - minivohvelien makean rapsakka sokerikuori ja söpö ulkonäkö toivat sinänsä mauttoman voitaikinan konseptiin juuri sen vaadittavan lisäplussan. Inkiväärimascarponen ja viikunahillon kanssa tarjoiltuina nämä toimivat sen mehevästi, että ei varmaan jää viimeiseksi paistokerraksi.

IMG_9313

Pari vinkkiä työvaiheisiin:
- Sydämen muotoisella piparimuotilla saa kätevästi leikattua sellaiseen tavanomaiseen vohvelirautaan sopivia voitaikinakappaleita.
- Vohvelirautaa ei tarvitse rasvata, voitaikina kyllä pitää itse huolen raudan rasvoittumisesta. Kannattaa varata pöydälle talouspaperia jolla pyyhkii ylimääräistä rasvaa raudasta. (Varovasti, anna raudan jäähtyä ennen siivoamista!)
- Itse painelin palaset vielä sokerissa ennen paistamista, mikä saa vohvelipalasten kuoret mukavan rapsakoiksi kun sokeri karamellisoituu pinnalle, ja sokerikuori parantaa mielestäni myös säilyvyytta. Valitettavasti sitä sokeria karamellisoituu vähän vohvelirautaankin - jos puhdistaminen tuntuu ikävältä niin jätä sokeri väliin, mutta herkullinen kuori jää kyllä silloin saamatta.
- Jos tuo siivoaminen alkaa kuulostaa pahalta niin vinkkinä että paistoin voitaikinapalasten jälkeen vielä pari tavallista vohvelia, jotka aika hyvin imaisivat voi- ja sokerijämät raudasta.
- Vohvelit voi paistaa hyvin jo pariakin päivää ennen, säilyvät erinomaisesti tiiviissä astiassa ja avoimessakin astiassa aika hyvin. Inkiväärimascarpone sen sijaan muuttuu pistävän makuiseksi seuraavana päivänä, joten se kannattaa valmistaa vasta tarjoiluhetken lähestyessä.

IMG_9312

Rapeat voitaikinavohvelit ja inkiväärimascarpone

500 g voitaikinalevyä
1 dl sokeria
0.5 tl vaniljajauhetta

1 prk marcarponea
2-3 rkl tomusokeria
0.5 tl vaniljajauhetta
2-3 cm pätkä inkivääriä

Leikkaa sydämenmuotoisella piparkakkumuotilla jäinen voitaikina sydämiksi (helpompi leikata jäisenä, ettei taikina pääse venymään). Kuumenna vohvelirauta kuumaksi (käytin asetusta 5/6) ja painele sydämet sokerissa molemmin puolin. Paista sydämiä 3-4 minuuttia ja anna jäähtyä (kuumana sokeri on vielä vähän tahmaista, joten älä käytä parasta perintölautasta).

Raasta kuorittu inkivääri lautasen päällä ja purista kaikki raasteesta irtoava mehu mascarponeen (ei siis itse raastetta). Lisää sokeria ja vaniljaa maun mukaan. Lisää kattaukseen vielä viikuna- tai aprikoosihilloa.

IMG_9330

Kaivakaapas siis vohveliraudat esiin, kaiken maailman vohveliasiat odottavat paistajaansa! Ja jos kaipaa vielä lisävinkkiä vohveliraudan jouluiseen käyttöön, tässä selkeä uusperinnekisan voittaja luumuhillolla tehtynä.

(Jos jotakuta jäi nyt ihmetyttämään tuo joulutorttujen sorsiminen, niin ne ovat mielestäni vaan usein liian kuivia ja mauttomia. Uunituoreena minustakin herkullisia, mutta kun se huippuhetki on aina niin lyhyt joulutortun elämässä!)

17 kommenttia:

  1. Kiva idea! Amerikkalaisissa blogeissa olen nähnyt jonkunlaisia muffinitaikinaideoita vohveliraudalla, mutta tuolloin rauta on sellaista belgialaista tyyppiä, jolla tulee paljon paksumpia vohveleita, joissa on syvemmät koloset.

    Taidanpa kokeilla näitä sinun vinkkaamiasi, näyttävät niin söpöiltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä tulee tosiaan aika ohuita ja mukavan pieniä suupaloja. Pistähän kokeiluun!

      Poista
  2. Wau :) voitaikinavohvelit... Näitä!
    Nyt on ihan pakko kaivaa esiin se kymmenen vuotta sitten lahjaksi saatu mutta ei vielä kertaakaan käytetty vohvelirauta...

    VastaaPoista
  3. Ooh, mahti-idea! Sisko lupasi juuri mulle vohveliraudan lainaan, joten taidanpa tietää mitä kokeilen ensimmäiseksi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hanna, siskoilla on näköjään tapana lainailla vohvelirautaa toisillensa! vink vink!

      Poista
    2. No tästä on Elina helppo aloittaa kun taikinankin saa valmiina pakastealtaasta! Ja ellu, pitäiskö sulle siis antaa joululahjaksi vohveliraudan lainaus? Hmm...

      Poista
    3. no kyllä! rauta pakettiin ja viimeinen palautuspäivä -kortti mukaan.

      Poista
  4. Ihana idea. Näitä huomiselle porukkabrunssille, ehdottomasti!
    Me laitettiin just blinitaikinaa vohvelirautaan ravintola Murun ohjeella. Oli tosi kivaa vaihtelua.
    Mä olen ostanut jo pari vohvelirautaa kirppikseltä (toisen ekan hajottua). Niitä näkyy yllättävän paljon. Euron ja kaks on maksanu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai että, blinivohvelit kuulostaa herkulta, varmasti toimii. Hyvä kirppisvinkki, noita varmaan siivotaan kaapeista kirppikselle kun raudan monikäyttöisyys on jäänyt huomaamatta!

      Poista
    2. Mä alannyt metsästää kirppikseltä sitä vohvelirautaa! Sit teen näitä.

      Poista
    3. Porukkabrunssi vaihtui kotiaamupalaan sairaan lapsen kanssa, joten näitä tehtiin sitten omalla porukalla. Toimi erinomaisesti myös mansikkahillon ja kinuskikastikkeen kanssa! Tein vaikka mitä muotoja piparkakkumuoteilla: possu, lumihiutale, pipari...hyvin pysyi muodossaan!

      Poista
    4. Kiva kuulla Merituuli! Pikaista tervehtymistä sinne. Mansikkahillo ja kinuskikastike auttaa varmasti!

      Poista
  5. Nyt on ollut tosi paljon kaikenlaisia vohvelirautaohjeita - ehkäpä me viimeinkin saamme sen raudan kaivettua esiin sieltä kaapin pohjalta :-)
    Nämäkin näyttävät niin herkullisilta ja helpoilta... paitsi, että mulla ei edelleenkään ole sitä sydänpiparimuottia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merituuli tuossa yläpuolisessa kommentissa on testaillut muitakin muotteja, hyvin toimivat. Mun tekee nyt mieli testailla kaikkea muutakin vohveliraudalla, täytyy ehkä siirtää se rauta kaapin perältä johonkin helpommin tavoitettavaan paikkaan...

      Poista
  6. Mä oon sun kanssa samaa mieltä joulutortuista. Ja sama pätee munkkeihin - juuri paistettuina mahtavia mutta se olikin sitten siinä. Nää näyttää kyllä tosi hyviltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai joo, munkeissa on kyllä sama homma. Mutta ehkä munkkitaikinakin toimisi vohvelina? Hmm.

      Poista