keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Kevätkääryleet


Tältä se näytti, vietnamilainen kevätaurinko. Muutama viikko sitten oli ilo tutustua siihen, kuten myös maan ruokakulttuuriin. Yksi kiinnostavimmista kokemuksista oli kokkauskurssi paikallisessa ravintolassa. Ravintola oli sellainen, jossa olin ollut aiemmin syömässä ja hämmästellyt, miten hyviä heidän kevätkääryleensä ovat. Kun kävi ilmi, että ravintolassa järjestetään kursseja, joissa mm. näitä kääryleitä tehdään, ilmoittauduin oitis. Olen laittanut tänne blogiin kevätkääryleiden ohjeen ennenkin, mutta laitanpa nyt vielä yhden version, oppimani perusteella.

Ja tästä se lähti.


Ensin suikaloitiin. Julienne-veitsi on tähän tosi kätevä.  Jos haluat uppopaistaa kääryleet, tsekkaa että riisipaperisi ovat siihen soveltuvia, jonkinlaisia eroja voi olla.

Vietnamilaiset kevätkääryleet (neljälle)


riisipapereita

1 iso porkkana
100g vihreitä papuja
kourallinen pavunituja tai pala taro-juurta
3 dl sieniä (siitake tai herkkusieni) /marinoitua tofua
100g kypsiä vermicelli- eli lasinuudeleita saksittuna
1 pieni sipuli/pari kevätsipulia
1 valkosipulinkynsi

1 tl sokeria
1 tl suolaa
0,5 tl pippuria
(0,5 l paistoöljyä)

Suikaloi kaikki vihannekset. Paista sienet/tofu halutessasi ja pilko pieniksi. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja mausta. Puristele täytteestä liiat nesteet pois. Kasta jokainen riisipaperi ensin veteen (täytä iso lautanen vedellä ja hyödynnä sitä), ja kun paperi alkaa pehmetä, siirrä se leikkuulaudalle ja täytä. Levitä täytettä maltillisesti alaosaan. Taita reunat keskelle ja kääri tiiviiksi paketiksi. Jos et halua paistaa kääryleitä, niin homma valmis. Heti kun kaikki on kääritty.




Jos taas haluat paistaa kääryleesi, kuumenna öljy korkeareunaisessa kasarissa. Kun upotat kääryleet rasvaan, pidä kääryleestä kiinni tikuilla, nipistäen kiinnityssaumaa. Pidä muutama sekunti kiinni ja jätä kääryleet paistumaan (käännä välillä), kunnes ne saavat kauniin ruskean värin. Nosta kääryleet valumaan, jotta liiat rasvat valuvat pois.


VINK VINK. Jos aiot uppopaistaa kääryleet, lisää liotusveteen cocista (!) tai paistoöljyyn tilkka sitruunaa, näin saat rapeita kääryleitä.


Tarjoile kääryleet (tuoreet tai paistetut) soijakastikkeen kanssa. Jos haluat hieman lisää makua kastikkeeseen, voi siihen lisätä pilkottua tuoretta punaista chiliä ja/tai murskattuja suolapähkinöitä.

Toinen hyvä kastikepohja (varsinkin jos ujutat kääryleisiin katkarapuja) on kalakastiketta, muutama teelusikallinen sokeria ja tuoretta pilkottua chiliä.

Ja kolmannen kastikkeen saisi aikaan maapähkinävoista, jota löysennetään hieman vedellä ja lisätään tilkka soijaa mukaan.



Ja sitten vaan sitä kevättä odottelemaan.

Ja hei, jos kotoa ei löydy tarvikkeita, suosittelen käymään Hakaniemessä paikassa nimeltä 711 Kioski (Toinen Linja 1). Sieltä löytää mainion kattauksen ainakin vietnamilaisia, kiinalaisia ja korealaisia elintarvikkeita, myös tuoretavaraa! Ja palvelu on hyvää, jos kerrot mitä olet tekemässä, myyjä pitää huolen että saat kaiken tarvittavan. Tai jos et tiedä mitä olisit tekemässä, vinkkejä löytyy. Ja kaikkea jännää mitä ei oikeasti tarvitse, mutta tekee vaan mieli ostaa ja maistaa.


11 kommenttia:

  1. Minä rakastan kevätkääryleitä. Niitä tulee vaan tehtyä niin kovin harvoin (eikä mitään autenttisia osatakaan)
    Jännä vinkki tuo cokis... varmaan se sokeri siinä auttaa eli ei kevytversioita ? :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, musta tuntuu että se sokeri on just se salaisuus.. Tai en mä tiedä! Mutta ihania ovat kyllä rullat. Ja itseasiassa tosi pienellä vaivalla syntyvät.

      Poista
  2. Ovatpa tosi herkullisen näköisiä! Kerran olen tehnyt itse kevätkääryleitä. Siinä ohjeessa oli myös possun lihaa, mutta ilmeisesti versioita on niin kasvis- kuin lihatäytteelläkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mielikuvitus vaan rajana täytteissä! Jos ei paista niin vihersalaatti sopii väliin myös, siitä tulee myös kaunis väri.

      Poista
  3. Vietnamilaiset rullat ovat ihania,sekä paistettuna että ei paistettuina.Pitääkin seuraavalla kerralla Helsingissä katsastaa tuo paikka;yleensä käyn aina ViiVoanissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On! Ja juu, ehdottomasti kannattaa käydä kurkkaamassa. Aika uusi paikka, muutaman kuukauden ollut auki. Pieni, mutta symppis. Ja yllättävän hyvät valikoimat. Löysin myös vege-"kuivalihaa", heh, sienistä ja tofusta tehtyä, oli hyvää!

      Poista
  4. Paistamattomia kääryleitä sanotaan KESÄKÄÄRYLEIKSI (summer rolls), btw. Olin myös viime kesänä Vietnamissa kokkailemassa, ja kivaahan se oli. Keittokirjoja vaan ei löytynyt mistää kaupasta, kumma kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan tosi? Enpä ole ikinä kuullut, ei tullut sielläkään tuo termi vastaan.

      Mutta keittokirjan löysin! Sellaisesta juliste/kirjakaupasta. Ja lentokentällä päädyin juttelemaan ranskalaisen kokin kanssa, joka oli ollut Vietnamissa opiskelemassa paikallisen keittiön saloja kuukauden yhdessä ravintolassa, ja se oli ostanut saman keittokirjan, heh!

      Poista
  5. Löysin minäkin jonkinlaisen keittokirjan Hanoin lentokentältä. Se oli kuin kopiopaperille painettu, ohjeet vietnamiksi, ranskaksi ja englanniksi. Jossain määrin erikieliset versiot myös erosivat toisistaan....

    Suomessa esim. Turun kauppahallissa on yleensä myytävänä myös noita kesärullia. Vietnamissa taas samalla kokkauskurssilla kanssani oli amerikassa asuvia vietnamilaisia, jotka korostivat tuota kesä- ja kevätrullien eroa - kaiketi koska opettavan kokin kielitaito ei siihen riittänyt.

    VastaaPoista
  6. Täällä lisää:

    http://dzinninajatuksia.blogspot.fi/2012/06/kevatrullien-tekokurssi.html

    Kevätrullathan ovat siellä hiukan kuin lihapullat Suomessa ja Ruotsissa - jokaisella hiukan oma ohjeensa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnostavaa, kiitos näistä! Ja hei tämä on se kirja, todella hienot kuvat ja ruoat juuri niitä, mitä tuli katukeittiöissä maisteltua.

      http://www.amazon.com/Vietnamese-Street-Food-Tracy-Lister/dp/1742704891

      Poista