tiistai 31. maaliskuuta 2009

Haudu, sipuli, haudu!

Töissä tuli puhetta sipulikeitosta ja sitä alkoi sitten tehdä mieli. Työtoveri sanoi että hauduttamisessa on sen salaisuus ja oikeassa oli. Hyvä keitto tuli, mukavaa vaihtelua kaikenlaisiin sosekeittoihin, mutta mä ehkä vähän kämmäsin tuo ruskistusosion kun aika kalpeaksi jäi. Resepti löytyi Pastanjauhantaa-blogista (näyttää siellä kuvassa aika paljon paremmalta..) ja sinne se oli bongattu Jamie Oliverilta.


Sipulikeitto
5 sipulia
4 valkosipulinkynttä
nippu tuoretta timjamia (laitoin vajaa 1 rkl kuivattua)
laakerinlehti
oliiviöljyä
hyvä nokare voita
1l kasvis- tai kanalientä
suolaa ja pippuria
päälle tuoretta vaaleaa leipää ja hyvin sulavaa juustoa

Aluksi kuoritaan ja viipaloidaan sipulit. Sulatetaan voi ja loraus öljyä paksupohjaisessa kattilassa. Lisää viipaloidut sipulit, valkoipulit ja timjami sekä laakerinlehti. Paista hetki miedolla lämmöllä, mutta ÄLÄ ruskista (maku kärsii kuulemma). Laita kansi päälle ja hauduta pienellä lämmöllä puoli tuntia, sekoittele välillä.

Ja sitten saa ruskistaa! Ota kansi pois, lisää lämpöä ja ota väriä pintaan. Tämä kuulemma muuttaa sipulit makeammaksi ja syventää aromia. Sitten lisätään liemi ja käännetään lämpöä taas pienemmälle. Annetaan hautua taas hiljaisella tulella, noin 20 minuuttia. Tarkasta maku ja lisää suolaa ja pippuria sopivasti. Sitten keiton voi laittaa annoskuppeihin ja repiä päälle leipää ja juustoa ja gratinoida uunissa muutaman minuutin. Mä tein maalaisleivästä paloja jotka kuorrutin juustolla uunissa ja tarjoilin lisänä.

3 kommenttia:

  1. juu, haudutus on kyllä avain herkulliseen ruokaan. tässä sulle jytis hyvän kuuloinen ja exoottinen hauduteltava resepti, jota voisit kokeilla (voisin toki itsekin, mutta kun olen hieman laiska...), Cokis-chili!

    VastaaPoista
  2. Tosi houkuttelevia ruokakuvia tuolla Ellun blogissa!

    Täälläkin kannattaa vierailla: http://www.hs.fi/ruoka

    VastaaPoista
  3. Uiui, cokis-chili, not bäääd! Ja kiva että Hesarikin vihdoin ryhdistäytynyt myös ruokarintamalla netissä.

    VastaaPoista