tiistai 15. kesäkuuta 2010

Varhaiskaali-pinaattipiirakka



Tuossa taannoin ruokahaasteen aiheena oli kaali ja osallistuneista resepteistä tämä Letukka -blogin varhaiskaalipiirakat houkutteli testaamaan heti. Tein ohjeen mukaan pikkupiirakoita ja sitten testasin täytettä myös kuvan isompaan piirakkaan. Molemmat maistuivat, suosittelen!

Laitan aikalailla alkuperäisen reseptin tähän. Mulla kävi sen kanssa niin että täyte ei riittänyt kuin yhdeksään piirakkaan vaikka suurensin täytettä jo tehdessä, mutta taisin innostua kaulitsemaan liian isoiksi pohjat. Isoa piirakkaa tehdessä tuplasin täytemäärän ja käytin pakastealtaan valmispohjaa kun laiskotti.

Varhaiskaalipiirakat (n. 12 kpl)

Pohjataikina:
4 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 dl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää kylmä vesi. Puristele ja sekoittele tiiviiksi palloksi kuitenkin mahdollisimman vähäisellä vaivauksella. Älä anna taikinan kuivua.

Täyte:
n. 200 g varhaiskaalia
n. 100 g pakastepinaattia
puolikas sipuli
1 rkl oliiviöljyä
0,5 dl kaurakermaa (maistuu myös kookosmaitoon tehtynä!)
mausteita:
yrttisuolaa, jeeraa, valkopippuria, cayennepippuria, kuivattua minttua, inkivääriä, paprikaa

Kuumenna öljy pannulla. Pilko sipuli ja kaali mahdollisimman pieneksi silpuksi ja nakkaa pinaattien kanssa pannulle. Hämmentele ja anna kypsyä mukavasti kasaan. Lisää mausteita ja kaurakermaa, maistele. Minttu, jeera ja paprika ovat ihan ehdottomia!

Jaa taikina noin 12 pienehköön osaan. Pyörittele osat palloiksi. Pulikoi tai kaulitse osista noin 2 mm paksuisia pyöreitä levyjä. Lisää täytettä keskelle 2-3 ruokalusikallista hieman levyn koosta riippuen ja rypytä taitojesi mukaisesti. Nosta valmiit piirakat pellille ja paista 250 asteessa noin 15 minuuttia. Voitele halutessasi piirakat margariinisulalla paiston jälkeen.

6 kommenttia:

  1. Kaali ja pinaatti,molemmat mun herkkuja! Tällaista täytyykin joskus kokeilla...

    VastaaPoista
  2. Joo ja yllättävän hyvin pysyi kasassa ilman mitään jugurtti/munamaito jne lisäyksiä!
    Tuo täyte olisi muuten mainiota ihan sellaisenaankin, vaikka riisin ja jugurtti-chilikastikkeen kanssa.

    VastaaPoista
  3. Olen viime aikoina laittanut varhaiskaalia vaikka vähän mihin. Se on niin hyvää, että siitä pitää nauttia kun sitä nyt on. Tämä piirakka kuulostaa ihanalta - varmastikin seuraava kaaliresepti mitä testaan!

    VastaaPoista
  4. Tiina, samoin! Vielä joku tosi hyvä kaalisalaatin resepti on hakusessa, eli jos jollain on niin vinkatkaa!

    VastaaPoista
  5. hmm, juhannukseksi voisinkin pyöräyttää jonkin piiraan - tässä hyvä vaihtoehto. tänks!

    VastaaPoista
  6. hah, eipäs tarvinnutkaan ryhtyä leipomishommiin että pääsin piirasta maistamaan, blogia oli nimittäin lueskeltu kyläpaikassa, ja tämä resepti oli päässyt kokeiluun. samoin kuin pari muutakin ohjetta - olisi pitänyt kyllä ottaa kuva koreasta blogin innoittamasta kahvipöydästä! hyvää oli niin tämä piirakka kuin muutkin tarjolla olleet herkut.

    VastaaPoista