maanantai 2. joulukuuta 2013

Joulukalenterin luukku 2: Aattoillan alkupalat

Olen suuri tapaksien ja muiden pikku alkupalojen ystävä. Mietin mikä alkupala olisi jouluinen ja myös helppo, koska jouluaattona riittää aika paljon sitä muutakin kokkailu-hommaa.  Mieleeni tuli marinoidut punasipulit. Ne voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä ja laittaa paahdetun leivän ja hyvän juuston kera pöytään kun vieraita alkaa saapumaan. Siispä ryhdyin metsästämään mahdollisimman hyvää ohjetta, testailin erilaisia kuumia ja kylmiä liemiä missä sipuleita hauduttelin. Mutta kuten usein käy, se yksinkertaisin ohje osoittautui parhaaksi.


Marinoidut punasipulit
Punasipuleita niin paljon kun marinadin joukkoon mukavasti mahtuu
1 dl punaviinietikkaa
ripaus suolaa
0,8 dl sokeria
1 dl rypsiöljyä

Leikkaa kuorittu punasipuli ohuen ohuiksi viipaleiksi. Sekoita punaviinietikasta, rypsiöljystä, suolasta ja sokerista marinadi ja marinoi sipulirenkaita siinä yön yli.
Lähde: ruoka.fi

Uunissa paahdettu leipä
Viipaloi uunipellille vaaleaa leipää. Valele oliiviölyllä. Paahda rapeaksi noin 200-asteisessa uunissa. Hiero paahdettujen leipäviipaleiden pintaan reilusti valkosipulia.


Tässä vielä toinen alkupala-vinkki fenkolin ystäville. Toimii hyvin yllä mainittujen lisukkeiden kera.

Marinoituja pikkutomaatteja ja fenkolia
1 sitruuna
ruukullinen rucolaa
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl pinjansiemeniä
n. 250 g kirsikkatomaatteja
1 pieni fenkoli
tilkka oliiviöljyä
suolaa, valkopippuria, sokeria

Purista sitruunasta mehu. Hienonna rucola, puolen sitruunan mehu, oliiviöljy ja pinjansiemenet tehosekoittimessa / morttelissa.
Paloittele tomaatit ja fenkoli pieniksi paloiksi. Sekoita joukkoon marinadi.
Lisää mausteet ja tarvittaessa oliiviöljyä ja sitruunaa. 

6 kommenttia:

  1. Tuo punasipulijuttu on juuri minun makuuni :)

    VastaaPoista
  2. Oijoi, olen muistellut näitä lisukkeita lämmöllä jälkeenpäin. Kiitos ohjeistuksista!

    VastaaPoista
  3. Mikä onnellinen sattuma! Äiti toivoi joulupöydän uutuudeksi marinoitua punasipulia, ja koska joulun alkupalat on perinteisesti olleet mun juttu, niin tämä luukkuhan ratkaisi kutakuinkin koko joulupöytädilemman. Kiitti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, hauska yhteensattuma - toivottavasti äiti tykkää!

      Poista