maanantai 9. joulukuuta 2013

Joulukalenterin luukku 9: Maa-artisokkalaatikko


Vapiskaa perinteiset joululaatikot, haastaja on löytynyt!

Vuoden aikana on tullut syötyä useampaan otteeseen maa-artisokkakeittoa. Pidän siitä kovasti, joten ajattelin testata miten kyseinen juures sopisi laatikkoon. No mahtavasti! Maku oli hirmu hyvä: jouluinen, samettinen ja täyteläinen. Kuin joulupöytään tehty. Ainoa ärsyttävä juttu on se maa-artisokkien kuoriminen, kiitokset vaan apujoukoille. Mutta on se sen arvoista, lupaan.

Maa-artisokkalaatikko

1 kg maa-artisokkaa
2,5 dl (kaura)kermaa
1 tl suolaa
ripaus muskottipähkinää
2 rkl vehnäjauhoja
tuoretta persiljaa tai ruohosipulia

Kuori ja viipaloi maa-artisokat. Keitä viipaleita hiljaleen kiehuvassa kermassa n. 20 minuuttia, tai kunnes ovat pehmeitä (riippuu viipaleiden paksuudesta). Mausta suolalla ja muskottipähkinällä. Survo seos sauvasekoittimella, ei tarvitse olla ihan tasaista, saa jäädä vähän sattumia. Ripottele jauho seokseen ja sekoita.

Kaada seos pieneen piirakkavuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa puoli tuntia. Ripottele päälle tuoretta yrttiä ja tarjoile. Jälkeenpäin tuli mieleen että korppujauhojakin olisi voinut ripotella päälle ennen kuin laittoi lootan uuniin. Mutta maukas oli, ai että.

14 kommenttia:

  1. Maa-artisokkakeitto on ainakin hyvää, joten niin varmaan tämä laatikkokin! Hyvä idea!

    VastaaPoista
  2. Miten mä jotenkin muistan, että jotkut on tehny maa-artisokkakeittoa kuorineenkin? Se kuoriminen on kyllä ihan vihonviimeistä touhua :) Mietin vaan, et tuleekohan laatikosta ruman näköistä kuorineen...

    VastaaPoista
  3. No johan kuulostaa mahtireseptiltä, tätä teen Tapaninpäiväksi, kun suku tulee meille syömään ja ne perinteiset alkaa jo siinä vaiheessa maistua ns.puulta! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainiota, joo hyvää variaatiota kattaukseen. Tosi jouluisat on maut tässäkin, mutta ei kuitenkaan sitä ihan peruslootaa.

      Poista
  4. Ihanan kuulloinen resepti, mutta voisiko joku tulla kuorimaan ne maa-artisokat minunkin puolestani... :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä odotellessa, että valmista maa-artisokkasosettakin ilmestyy kauppoihin.. Mutta on se sen väärti!

      Poista
  5. Oi tää kuulostaa just mun joulupöydältä, en halua niitä perinteisiä nähdäkään! Bataattilaatikko on mun juttu ja nyt tänä vuonna kokeilen myös tätä.

    VastaaPoista
  6. Paahdettuna maa-artisokat ainakin menee kuorineen. Saatiin anopilta mukuloita ja niitä olis vielä. Tää on varmasti hyvä laatikkko (joskin joillekin pierettävä). Timajmi on mun ykkösyrtti maa-artisokan kanssa, mut ei se päälleripsittynä kyllä toimi ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Häh, pierettääkö maa-artisokka? Mua ehkä ei. Ja hyvä niin :) Ja hyvä tietää toi kuorijuttu! Mäpä testaan tätä sitten kuorineen ensi kerralla. Jos vähän juuriharjalla harjaisi niin eiköhän se siitä.

      Poista
  7. Ei muakaan mut joitain ehkä...;). Ja tähän ei päde sit se parsapissa-paritus!
    Enkä mä tiedä toimiiko se kuorijuttu tässä, mutta testaamallahan se selviää, tosiaan.

    VastaaPoista