maanantai 27. lokakuuta 2008

Loskapäivän lämpimäisiä

Tämän täytyy olla maailman helpoin leipä. Soodaleipää olen hinunnut parin vuoden takaisen Irlannin-retken jälkeen, ja reseptin metsästyksessä tämä 101 Cookbooksin resepti veti pisimmän korren. Jotenkin tästä on lukuisien leipomusten tiimellyksessä muokkautunut aika epäirlantilainen versio, eli ei tämä tietysti ihan alkuperäiselle vedä vertoja, mutta omanlaisenaan ehkä just tosi hyvä.

Alkuperäisen reseptin yhteydessä on enemmän spekulointia leivän irlantilaisuusaspekteista ja jauhomahdollisuuksista. Tyydynkin vain toteamaan, että oman kokemuksen mukaan voi käyttää lähes mitä jauhoja vain (jos ei erityisesti tavoittele irkkumeininkiä siis) ja heittää mukaan sekalaisia siemeniä tms. Ei se oo niin nuukaa. (Auringonkukansiemenistä tuli paistoprosessissa tosin jostain syystä kirkkaan vihreitä, voiko joku kotikemisti valistaa, mistä on kyse? Se oli vähän spookya, niitä en suosittele. Paitsi näin Halloween-aikaan).

Soodaleipä (1 kpl)

1.75 kuppia (4.3 dl) maitoa
2 rkl sitruunamehua
1 kananmuna
50 g (0.6 dl) oliiviöljyä
3 kuppia (7.5 dl) spelttijauhoja
1 kuppi (2.5 dl) kaurahiutaleita
n. 0.5 kuppia (n. 1 dl) kurpitsansiemeniä
1 tl suolaa
1 tl soodaa

Sekoita maito ja sitruunamehu ja anna seisoa kymmenisen minuuttia, jolloin maito hieman saostuu (tässä haetaan korviketta buttermilkille - voi käyttää myös piimää tai jogurttia maito-sitruunan sijasta, pääasia että neste on hapanta, kun sooda on kehissä mukana). Lisää kananmuna ja öljy ja sekoita. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää nesteseokseen. Sekoitettu taikina saa jäädä kosteaksi, paksu kakkutaikina on ehkä koostumus, jota haetaan, eli älä holauta kaikkia jauhoja kerralla, vaan lisää vähitellen. A vot, valmista tuli, kaada taikina suorakulmion malliseen leipävuokaan (tarvittaessa voideltuun) ja paista 200 asteessa noin 40-45 minuuttia. Vaikka luulet, että leipä olisi valmista ennen määräaikaa, olet väärässä, se on keskeltä raaka. Suojaa leivän yläpinta leivinpaperilla, jos sen tummuminen huolestuttaa.

Edit: Leipä oli tällä kertaa uunissa vähän reilut 40min, ja nyt kun olen leivän puolivälissä, huomaan että olisi saanut olla vähän vielä pidempään. Alkuperäisessä ohjeessa puhutaankin 50 minuutista.

4 kommenttia:

  1. Tää vaikuttaa todella mielenkiintoiselta! En ole koskaan Irlannissa käynyt enkä tiedä mitä odottaa mutta mielenkiinto heräsi todella! Lupaan testata!

    VastaaPoista
  2. Jee, tämä tuli kuin tilauksesta! Mä just mietin että nyt täytyy ite opetella tekemään leipää - tämä menee ekana kokeilun siis!

    VastaaPoista
  3. aikasemman maistelun perusteella on kyllä erinomaista ja musta siemenet saakin olla vähän vihreitä.

    VastaaPoista
  4. Pisteet Ekille; ensin opetellaan rakentamaan talo ja sitte leipomaan leipää. Järjestys se asioilla olla pittää!

    VastaaPoista