Eilen julkaistiin uusi keittokirja Sieltä missä pippuri kasvaa ja tähän tutustumista suosittelen lämpimästi!
Kirja on paljon muutakin kuin pelkkiä ruoka-ohjeita, siinä viisi ulkomailta muuttanutta uussuomalaista kertoo elämäntarinansa, kuten myös ne parhaat reseptinsä. Lisäksi kerrotaan kunkin maan ruokakulttuurista sekä raaka-aineista. Esittelyssä on vietnamilainen, chileläinen, venäläinen ja somalialainen keittiö sekä kurdikeittiö jota lähdin testaamaan ensimmäisenä.
Kurdikeittiön herkkuja kirjassa esittelee Cafe Caisan ravintoloitsija Yusuf Kartia, hänen resepteistään päätin testata linssikeittoa sekä sipuli-pinaattipiiraita ja kyllä kannatti. Todella maistuva ateria tuli!
Kurdikeittiön linssikeitto
3dl punaisia linssejä
2 tl suolaa
1 1/2 l vettä (laitoin vaan reilun litran koska tämä on aika ohutta keittoa)
1 sipuli
25g voita
1 tl kuivattua minttua
1tl paprikajauhetta
Huuhdo linssit hyvin. Laita kattilaan vesi, linssit, pilkottu sipuli ja suola ja keitä noin puoli tuntia. Soseuta keitto sauvasekottimella. Sulata voi pienessä kattilassa ja paista siinä hetki minttua ja paprikajauhetta. Lusikoi seos mausteeksi keiton päälle, älä sekoita. Valmis!
Sipuli-pinaattipiiraat
Leipä:
5-6dl vehnäjauhoja
1/2 rkl suolaa
1/2 rkl sokeria
1/2 tl kuivahiivaa
2 dl vettä
(kananmuna voiteluun, mulla ei kyllä ollut)
koristeluun mustia ja vaaleita seesaminsiemeniä
Sekoita kulhossa suola, sokeri, 5 dl jauhoja ja kuivahiiva. Lisää kädenlämpöinen vesi ja vaivaa hyvin jotta saat kimmoisan, pehmeän taikinan. Anna kohota liinan alla pari tuntia (lämpimässä paikassa tunti riitti mulla).
Täyte:
1 iso sipuli
200-250g tuoretta pinaattia (laitoin 1 1/2 pussia pakastepinaattia)
oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
Paista silputut sipulit pehmeiksi paistinpannussa öljyssä ja lisää pinaatti sekä mausteet ja paista muutama minuutti.
Jaa kohonnut taikina neljään osaan ja kaulitse ne ohuiksi pyöreiksi lätyiksi (noin 20cm halkaisija). Laita täytettä toiselle puolelle ja nosta toinen puoli päälle ja painele reunat kiinni. Siisti reunat veitsellä, eli leikkaa ylimääräiset pois. Voitele halutessasi ja paista uunissa 250-300 asteessa 7-10 minuuttia.
Kuulostaa kivalta tuo kirja! Täytyy hypistellä jahka sen kirjakaupassa (tai teidän kirjahyllyssä...) bongaan.
VastaaPoista