torstai 19. helmikuuta 2009

Basilikagnocchit ja villirucola-tomaattikastike


Olen tiedostanut BBC Foodin reseptiarkiston olemassaolon jo jonkin aikaa, mutta nyt viimeaikoina siellä on tullut haahuiltua enemmänkin. Kivoja reseptejä, harmi vaan kun ei ole kuvia juurikaan. Uskaltauduin kuitenkin testaamaan gnocchi-ohjetta joka vaikutti herkulliselta. En ole koskaan ennen gnoccheja tehnyt mutta kyllä kannatti, helppoja ja todella hyviä!

Gnocchit
500g jauhoisia perunoita
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl kuivattua basilikaa tai 15g tuoretta pilkottuna
suolaa ja pippuria

Kastike
1 tlk tomaattimurskaa
1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl timjamia
1/2 ruukkua villirucolaa
maun mukaan chilimaustetta
suolaa, pippuria, sokeria
(+halutessa parmesan-juustoa)

Ensiksi laitetaan kastike porisemaan sillä se saa muhia hiljaisella lämmöllä noin 45min. Näin se vetäytyy kasaan ja on oikein maukasta. Kuumennetaan pannu ja kaadetaan siihen tomaattimurska. Täytetään tyhjä tomaattimurskapurkki puolilleen vettä ja kaadetaan vesi mukaan. Sitten pieneksi silputtu salottisipuli ja mausteet, ei rucolaa vielä. Ja annetaan muhia.

Sitten gnocchien pariin:
Kuoritaan perunat ja pilkotaan kuutioiksi. Kuutiot laitetaan kiehuvaan veteen ja siellä ne saa porista 15 min. Sitten valutetaan vesi pois ja kipataan kuutiot kulhoon ja muussataan ne hyvin. Muussiin lisätään basilika, suolaa ihan reippaasti ja mustapippuria myllystä. Lopuksi lisätään jauhot ja sekoitetaan lusikalla tai kädellä taikinaksi.

Taikinasta muovataan pari pitkulaista pötköä kuten yllä ja niistä leikataan parin sentin pätkiä. Pätkistä muotoillaan pieniä palloja jotka kypsennetään kiehuvassa vedessä. Pallot siis tipautetaan veteen, ne saa kiehua pari minuuttia ja nousevat pintaan kun ovat valmiita. Nouki pallot vedestä ja siirrä pannulle tomaattikastikkeen päälle, tässä yhteydessä pannulle myös rucola:
Pallot ovat vähän haalean näköisiä mutta ah hyviä! (Kuvassa muuten vaan puolet gnoccheista, tein lopuista vähän pienempiä.) Kastiketta voi varovasti sekoittaa jotta kalpeat pallerot saavat vähän väriä ja halutessa annoksen voi viimeistellä vielä parmesan-juustolla.

4 kommenttia:

  1. En ole tajunnut että se on noin helppoa. Mutta lausutaanko se gnokki? Vai gnotsi?

    VastaaPoista
  2. Joo, yllätyin itekkin miten helppoa oli!

    Ja heh, tätä lausumisasiaa just puitiin viime viikonloppuna tuopin äärellä kun seurueessa oli italiaa puhuva henkilö. Se oli gnokki ja jossain kohti kuului muistaakseni vähän hoo-kirjainta, mutta gnokki joo!

    VastaaPoista
  3. Nam! Nytpäs tiedän mitä seuraaville ruokavieraille tarjoillaan... Jossain reseptissä gnocchit tarjoiltiin itse tehdyn peston kanssa, lienee hyvää niinkin!

    VastaaPoista
  4. Juu pesto on varmasti mahtava lisäke ja jossain näin että palleroita tarjottiin ricotta-juuston kanssa.

    Mutta suosittelen lämpimästi, nää oli tosi hyviä! Just mietin tänään että pitäis tehä taas uusiksi.

    VastaaPoista