sunnuntai 22. helmikuuta 2009

Viikonlopun kahvikestit

Lauantaina sain kylään ystäviä, joiden kanssa nykyään tulee vietettyä ihan liian vähän aikaa. Kaikilla on muka omat työ-, harrastus- ja muun elämän kiireet, ja sopivaa tapaamishetkeä pitää etsiä oikein kalenterista, useita viikkoja etukäteen. Aiemmin asuin heidän kanssaan saman katon alla kommuunissa - silloin tapaamisia oli huomattavasti useammin.

Leivoin ystäville feta-kasvispiirakkaa. Pohja on mukaelma Jytiksen piirakkapohjasta ja täyte Kurpitsamoskasta.



Tässä ohje kokonaisuudessaan.

Pohja:

1 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
250 g maitorahkaa
75g margariinia
2 tl leivinjauhetta
hieman suolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi rasva jauhoihin. Lisää purkillinen maitorahkaa ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa ainakin tunnin ajan. Sen jälkeen painele taikina voideltuun piirakkavuokaan.


Täyte:

vajaa 200g fetaa
puolikas punainen paprika
2 tomaattia
2 sipulia
öljyä
hunajaa (kaapista ei löytynyt, sillä hunajahiiri oli taas käynyt vierailulla, joten käytin sen sijaan sokeria)
hieman juustoraastetta
2 dl (soija)kermaa (alkuperäisessä ohjeessa luki että 2½ dl, mikä olisi ollut parempi määrä)
1 luomumuna
paprikajauhetta
chilijauhetta
mustapippuria
valkopippuria

Viipaloi sipulit ja kuullota niitä hetki pannulla. Lisää joukkoon ripaus sokeria poistamaan kitkeryyttä.

Murusta feta ja asettele pilkotut tomaatit piirakkapohjan päälle. Lisää myös sipulit.

Sekoita kerma, muna, juustoraaste ja mausteet keskenään ja kaada seos piirakkavuokaan. Viipaloi ja asettele paprika lopuksi piirakan päälle.

Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on hieman ruskettunut.



Jälkiruuaksi tarjoilin laskiaispullia, jotka olin leiponut (kerrankin viisaasti) jo etukäteen. Lauantaiaamuna otin pullat pakastimesta sulamaan ja iltapäivällä täytin. Tarjolla oli niin mantelimassa- kuin hillopulliakin. Asuintoverikin hihitteli (!) innoissaan kotona tehdyille laskiaispullille. Tein tämän talvisesongin pullat ensimmäistä kertaa alusta loppuun itse ja sehän oli aika helppoa. Mantelimassaakin saa maksamakkaran näköisessä pötkössä, josta voi vain leikata sopivia siivuja. Sopii uusavuttomallekin!



Innostuin pyöräyttämään samaan kahvipöytään vielä kookospalloja - niitä joita jo ala-asteella tehtiin suunnilleen ensimmäisinä omina leipomuksina. Ex-kämppis muisteli lukeneensa ohjeen joskus 80-luvulla Aku Ankan leivontakirjasta, mutta tämä löytyi kyllä ihan googlettamalla.

Kookospallot:

100 g margariinia
3 dl kaurahiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
1 dl tomusokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 rkl kylmää vettä

Pilko margariini pienemmiksi paloiksi kulhoon. Lisää kaikki kuivat aineet ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi vesi ja sekoita ainekset tiiviiksi massaksi.

Pyörittele massasta pieniä palloja ja kierittele ne kookoshiutaleissa lautasella.

Anna kookospallojen kovettua viileässä jonkin aikaa ennen tarjoilua.

Ei muuta kuin hyvää laskiaissunnuntain loppua vaan kaikille! Onneksi laskiaispullasesonki jatkuu vielä, ainakin tiistaihin saakka. En malta olla kysymättä, kumpaan leiriin kuulut: mantelimassan vai hillon ystäviin? Täältä yksi ääni mantelimassalle!

5 kommenttia:

  1. Täältä ääni mantelimassalle ja ai ai että näyttikin pullat hyviltä!

    Ja kookospallot pisti hymyilyttämään, mahtava klassikko, tuo se on ollut munkin eka leipomus :)

    VastaaPoista
  2. Uih, laskiaispullia. Onneksi ei ole vielä liian myöhäistä, en ole yhtään pullaa vielä ehtinyt nauttimaan.

    Ilmoittaudun mantelinkannattajien rivistöön. Joskin olen kurja luopio ja takinkääntäjä, koska ennen tykkäsin enemmän hillopullista...

    VastaaPoista
  3. Täällä ei nyt kovin vilkkaana tämä keskustelu käy, mutta siitä huolimatta mantelimassa on voittaja selkeästi 3-0 tuloksella! Hyvä!

    VastaaPoista
  4. hö, mikään voittaja oo.

    VastaaPoista
  5. Hei mitä kookospalloihin tulee, niin mä voin vahvistaa tämän Aku Ankan leivontakirja-asian! Sillä mulla oli kyseinen opus ja nämä pallot olivat myös mun elämän ekoja leipomuksia.
    Laskiaispullien suhteen kuulun myös takinkääntäjien klaaniin: ennen kannatin hilloa ja inhosin marsipaania. Mutta koska olen nainen, mieleni on kuin tuuliviiri. Ja nyt rakastankin marsipaania laskiaispullassa.

    VastaaPoista