perjantai 20. marraskuuta 2009

Jälkiruokaherkkuja (raw!)

Työväenopiston elävän ravinnon kurssi päättyi kunnon kekkereihin, nimittäin vuorossa oli jälkiruoat! Piirakkaa, kastikkeita, torttua, kakkua, namuja, mysliä ja jäätelöä. Oli vatsa aika pinkeänä kotimatkalla! Elävän ravinnon käyttäjät muuten syövät kuulemma makeat aina omana aterianaan. Enpä missaisi niitä ateria-aikoja. Ja hei, uusi alkeiskurssi on tulossa, samoin kuin jatkokurssi!

Alla herkuista parhaat.

Inkiväärinamut

2 dl liotettuja manteleita
2 dl kuivattuja aprikooseja
pala inkiväärinjuurta
kookoshiutaleita

Jauha mantelit ja aprikoosit monitoimikoneessa. Raasta joukkoon pala inkivääriä. Pyörittele palloiksi ja kierittele kookoshiutaleissa.




Rusinakakku

300g rusinoita
100g kookoshiutaleita
30g carobjauhetta (saa esim Punnitse & Säästä irtona)
kanelia ja inkivääriä
ruusunmarjajauhetta

Huuhdo rusinat ja jauha kaikki ainekset hienoksi monitoimikoneessa. Jauhota rengaskakkuvuoka ruusunmarjajauheella (toimii kuulemma kasassapitäjänä elävän ravinnon jälkkäreissä), painele taikina tiiviisti vuokaan ja laita kakku pakastimeen siksi aikaa että se ehtii jäähtyä. Tarjottaessa kasta vuoka nopeasti kuumaan veteen ja kumoa tarjoiluvadille. Täytä keskiaukko esimerkiksi viinirypäleillä.



Mun lemppari! Tää olis ollut oikeesti mustikkapiirakka mutta meillä oli käytössä marjasekoitusta niin nimesin tän nyt sen mukaan.

Marjapiirakka

2 dl manteleita
1 dl auringonkukansiemeniä
6 kpl taateleita
1-2 omenaa
1 rkl sitruunamehua
1/2 litraa mustikoita tai muita marjoja
1-2 banaania

Liota mantelit ja auringonkukansiemenet (4-8 tuntia), huuhdo ja laita monitoimikoneeseen. Lisää taatelit ja hienonna mureaksi massaksi, ei tahnaksi. Raasta omena ja sekoita sitruunamehu raasteeseen. Sekoita massa ja omenaseos keskenään ja taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Muussaa banaanit haarukalla ja levitä torttupohjalle. Viimeisenä lisää päälle marjat.
Jos taikina on löysää, lisää siemen- tai pähkinäjauhoa taikinaan.



Carobnamut

Luumuja, rusinoita ja aprikooseja, kaikkia saman verran
carobjauhetta
manteli- tai hasselpähkinäjauhetta
1/2 tl aitoa vaniljajauhetta tai -öljyä
kookoshiutaleita kuorrutukseen

Huuhdo kuivahedelmät ja liota hetken aikaa. Jauha monitoimikoneessa massaksi. Lisää mantelijauhe, carobjauhetta ja sekoita ainekset hyvin. Muotoile palleroiksi ja kierittele kookoshiutaleissa.


Omenatorttu

Pohja:
3 dl loitettuja auringonkukansiemeniä
2 dl liotettua tattaria
125g liotettuja taateleita
kookoshiutaleita "jauhottamiseen"

Täyte:
3-4 raastettua omenaa
1 rkl hunajaa
1 rkl sitruunamehua
kanelia maun mukaan

Mantelikastike:
2 dl manteleita
2-3 dl vettä

Jauha liotetut pohja-ainekset monitoimikoneella karkeaksi seokseksi. Ripottele kookoshiutaleita piirakkavuoan pohjalle ihan reilusti (auttaa piirakkaa irtoamaan) ja levitä taikina päälle. Sekoita täyteainekset ja levitä piirakan päälle. Ripottele päälle vielä kookoshiutaleita ja anna tortun olla ainakin hetki kylmässä ennen tarjoilua.

Kastike syntyy niin että liota manteleita yön yli (paras kastike tulee jos liottaa kaksi vuorokautta ja vaihtaa veden kerran välissä), huuhtele hyvin. Jos haluat aivan valkoista kermaa, kuori mantelit. Jauha mantelit tehosekoittimessa ensin erikseen ja lisää sitten tarvittava määrä vettä.

Tarjoile torttu mantelikastikkeen kanssa!

7 kommenttia:

  1. ooh. huh huh. aika paljon missasin kun en päässyt mukaan. kiitos kuitenkin resepteistä!

    VastaaPoista
  2. No sama täällä! Mäkin olen tässä kuukausien mittaan katellut, että voi kun olisin tiennyt olla mukana ! TIetty kiitos resepteista joka tapauksessa ! :)

    VastaaPoista
  3. Tässähän tuli reseptiä jos jonkinmoista vaikkapa pikkujouluihin :)

    VastaaPoista
  4. Ihania herkkuja ja tosi hienoja kuvia niistä myös. Elävän ravinnon herkuista voi kyllä olla vatsa pinkeänä ihan hyvällä omatunnolla. BTW, se edellisen raakapostauksen pinaatti-linssujuttu oli todellakin hyvää! Eli kiitos vielä vinkistä :)

    VastaaPoista
  5. jes jes jee! testaan niiin näitä kaikkia! pitäisi keksiä kakkujuttuja ilman taatelia ja kookosta, poikkis ei tykkää niistä vaikka kuinka oon yrittäny huijata niitä syömään. niin ja hyvä tietää tosta carobista, oon etsinyt sitä vain ruohonjuuresta, mutten ole löytänyt, P&S:ään siis!

    VastaaPoista
  6. Voi ihania herkkuja! Tein eilen satsin raakasuklaata, mutta kun se loppuu, käyn näiden ohjeiden kimppuun.

    Näistä postauksista päätellen teillä on ollut mainio kurssi.

    VastaaPoista
  7. Eipä kestä! Joo tässä tosiaan hyvä setti pikkujouluja ajatellen, erityisesti se rusinakakku oli tosi jouluinen.

    Okriina, kiva kuulla että tykkäsit!

    Ja Johanna, kun suuntaat P&S:ään, tsekkaile sieltä korvikkeita taateleille ja kookokselle, esim kuivatut melonit, ananakset ja mansikat ovat tosi makeita ja sopisivat varmaan hyvin kaakkuihin.

    Kai se pitää monitoimikone nyt sitten saada että pääsee tekemään näitä kotioloissakin, lihamylly ajaa kuulemma saman asian mutta ei satu sitäkään löytymään kaapista :)

    VastaaPoista