torstai 19. maaliskuuta 2009

Vanukasta

Eilen syötiin kavereiden kanssa vähän niinkuin nyyttärimeiningillä. Meikäläisen osalle napsahti jälkiruoka, ja sehän vaan passasi - jos Hertan lempiruoka on aamiainen, niin minulla sitten ehkä tuo jälkiruoka... 

Tästä vanukkaasta osa Herkun ja koukun jäsenistöstä onkin saanut maistaa pohjaanpalanutta versiota, kun eräänä vappuna sitä keiteltiin hieman suureellisessa mittakaavassa, eikä hämmennyskauha meinannut yltää kattilan pohjaan. Tälläkin kertaa kasvatin hieman keittoerän kokoa alkuperäiseen reseptiin verrattuna ja pelkäsin hieman pahinta, mutta onneksi homma pysyi kuitenkin hanskassa.

Alkuperäinen resepti on David Lebovitziltä, kannattaa kurkata että mitä se pitää sisällään, ja keitellä halutessaan sen mukaan - lupaan että tulee herkkua! Laitan reseptin kuitenkin tähän sellaisena kuin sitä eilen keittelin. Lisäsin ohjeeseen kaakaota, ja voita olisin laittanut lisääkin, mutta se oli mokoma loppu. Sokerin määrää taas vähensin tarkoituksella, kun määrä alkoi tuntua niin hurjalta. Tuli siis vähän niinkuin kevytvanukasta, vaikkakaan se ei ollut oikeastaan aikomus.

Herkkuvanukas (6-8:lle)

3 rkl voita
2.5 dl fariinisokeria
1 litra maitoa (käytin sinistä luomumaitoa)
3 kananmunaa
4.5 rkl perunajauhoa
(3 rkl kaakaojauhetta)
1 tl suolaa
1 tl vaniljajauhetta (tai -esanssia)
3 tl viskiä / rommia / likööriä

Sulata voi miedolla lämmöllä. Nosta lämmöltä ja sekoita sokeri mukaan. Liota perunajauho pieneen määrään maitoa, ja lisää loppu maito kattilaan. Siirrä kattila takaisin levylle ja ala kuumentaa seosta. Lisää kananmunat, perunajauhoseos, suola ja siivilöity kaakaojauhe koko ajan vispaten. Jatka vispaamista, kunnes seos kiehahtaa. Vähennä lämpöä ja vispaa edelleen 1-2 minuuttia, kunnes seos sakenee. Nosta liedeltä ja lisää vanilja ja viski/likööri.

Jaa annosastioihin tai siirrä tarjoiluastiaan. Anna jäähtyä kokonaan. Testikeittiö suosittelee tarjoamaan fariinisokerilla maustetun ei-järin-makean kermavaahdon kanssa.

Jäähtymisvaiheessa kannattaa huomioida, että mikäli peität astian/astiat kelmulla, vanukkaan päälle ei synny kuorta. Omasta mielestäni mukavasti lusikan alla joustava ja lohkeileva kuorikerros kuuluu kyllä asiaan!

2 kommenttia:

  1. En epäile hetkeäkään, etteikö tässä olisi parhaista parhain jälkiruoka.

    MUTTA: onko teillä aina kaapissa pieni määrä viskiä / rommia / likööriä tällaisia tilanteita varten? Mulla ei.

    VastaaPoista
  2. no täytyy myöntää, että tällä hetkellä kaapista löytyy sekä viskiä, rommia että useita eri likööreitä... monet niistä oon ostanu just jotain leipomusta varten. pitäiskin tarkistaa että ovat vielä juoma-/leivontakelposia!

    VastaaPoista