lauantai 5. marraskuuta 2011

Kasvispiirakkaa ja suklaakaakkua

Kun vieraisille oli tulossa Jytis kavaljeereineen, ajattelin heti tilaisuuteni tulleen kokeilla joitain ennen testaamattomia reseptejä. Molemmat kun ovat ihailtavan kokeilunhaluisia ja ennakkoluulottomia uusien ruokien suhteen! Päädyin leipomaan Hesarin ohjeilla kasvispiirasta ja suklaa-banaani-puolukkakakkua (jonka reseptiä en valitettavasti löytänyt Hesarin nettiarkistosta. Resepti kuitenkin julkaistiin 26.10. nimellä Lokakuun kakku).

Sanoisin, että piirakka hyvä, kakku outo. Piirakan pehmeästä tofusta koostuva tahinilla ja sitruunalla maustettu päällys oli mainio ja sopi hyvin juuresten kanssa. Ainoa toimimaton puoli reseptissä oli se, että kasviksia ei juurikaan maustettu, vaan kaikki maku oli päällysteessä. Suosittelisinkin lisäämään kasviksiin ainakin suolaa, ja vastaavasti vähentämään suolaa hieman päällysteestä.

Kakku taas... no, makua kuvailtiin moniulotteiseksi. Siinä maistuivat kyllä niin suklaa, banaani kuin puolukatkin, mutta omasta mielestäni kuitenkin ihan liikaa ne kypsät banaanit. Sinänsä ok resepti, jos nyt sattuu banaanien mausta ylitse kaiken tykkäämään.

Neljään pekkaan ei pystytty kakusta syömään kuin vajaa neljäsosa, mutta onneksi on työpaikan kahvipöydät. Vein loppukakun sinne, ja tunnin päästä ei ollut mitään  jäljellä!


Tässä piirakan ja kakun ohjeet sellaisina kuin ne itse toteutin. Piirakassa vaihdoin pohjataikinan vegaaniseksi (mikä tahansa pohja varmasti sopii tähän), lisäsin sipulin määrää, vaihdoin sellerin porkkanaan sekä korvasin päällysteen kananmunan soijajukurtilla ja perunajauholla. Kakussa ainoastaan vaihdoin Maizenan perunajauhoihin.

Kasvispiirakka

Pohja:
3 dl spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
0,5 dl öljyä
0,5 dl maustamatonta soijajukurttia
noin 0,5 dl kauramaitoa (tai vähän enemmän, jos taikina jää liian kuivaksi)

Täyte:
2 palsternakkaa
3 sipulia
1 paprika
1/2 bataattia
1 porkkana
4 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 tl kuivattua timjamia
suolaa

Päälle:
250 g pehmeää maustamatonta tofua
0,5 dl maustamatonta soijajukurttia
0,5 dl kaurakermaa
2 rkl perunajauhoja
2–2,5 rkl sitruunamehua
1 rkl tahinia
0,5 tl kuivattua rosmariinia
suolaa

Valmista piirakkataikina. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää niihin keskenään sekoitetut öljy, jukurtti ja maito. Sekoita tasaiseksi ja lorauta tarvittaessa mukaan lisätilkka maitoa muotoiltavan taikinan aikaansaamiseksi. Painele taikina halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille, peitä ja nosta jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. (Itse esipaistoin pohjaa 200 asteessa noin 10 minuutin ajan.)

Pese paprikat. Kuori juurekset ja sipulit. Halkaise kasvikset, poista paprikoiden sisukset ja lohko kaikki kasvikset paloiksi leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Pirskottele päälle hiukan öljyä ja mausta timjamilla ja suolalla. Paahda kasviksia uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia. Kääntele niitä kerran paiston aikana.

Pane monitoimikoneen kulhoon päällysteen ainekset. Aja seos tasaiseksi. Voit käyttää myös sauvasekoitinta.

Jaa piirakkapohjan päälle paahtuneet kasvikset ja kaada päälle tofuseos tasaiseksi kerrokseksi.

Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes pohjataikina on kypsää ja pinta on saanut kauniin paistovärin. (Kun väri ei minulla meinannut muuttua kauniiksi millään, sivelin loppuvaiheessa piirakan päälle hieman öljyä ja paistoin sitä grillivastuksen alla viitisen minuuttia. Johan ruskistui ja kiilteli.)


Lokakuun kakku

3 kypsää banaania
2 dl puolukoita
350 g tummaa suklaata (käytin 70 %)
450 g pehmeää tofua
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
2 rkl perunajauhoja

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sulata suklaa vesihauteessa. Muhenna kypsät banaanit, lisää puolukat, pehmeä tofu, sokeri, mausteet ja perunajauho. Sekoita tasaiseksi. Lisää sulatettu suklaa muihin aineksiin ja sekoita hyvin. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun (tai leivinpaperilla peitettyyn) irtopohjavuokaan ja paista noin tunti.

Jäähdytä kakku ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa. Suositellaan tarjoiltavaksi kahvin ja jälkiruokaviinin kanssa tai calvadoksen kera. Jytis haaveili kakun kanssa siemailtavasta portviinistä - sekin olisi varmasti sopinut hyvin!

5 kommenttia:

  1. Tuo kasvispiirakka kuulosti siltä, että sitä vois vaikka kokeilla mutta minusta banaanit ihan sama missä leivoksessa, ne ei maistu ikinä hyvälle.. o.O

    VastaaPoista
  2. Luin just eilen Lilystä, Reginan Iisan blogista, että samainen kakku oli tuottanut harmaita hiuksia sielläkin! Resepti taitaa siis olla susi. Mutta kasvispiirakka näyttää ja kuulostaa ihanalta :)

    VastaaPoista
  3. Kasvispiirakka kuulostaa ja näyttää tosi herkulliselta.Tahini muuttaa kivasti koostumustaan uunissa käydessä:)

    VastaaPoista
  4. 2407, siinä tapauksessa jätä tämä kakku testaamatta!

    janna, kiitti vinkistä, kävinkin lukaisemassa iisan postauksen! en nyt ihan sanoisi että resepti on susi, voisin kuvitella jonkun kypsien banaanien ystävän tähän tykästyvänkin. sinänsä koostumus ja kaikki olivat kohdillaan, maku ei vaan oikeen puhutellut meikkistä.

    yaelian, kasvispiirakkaa teen toistekin. en ollut aikaisemmin tajunnut pistää tahinia uuniin!

    VastaaPoista
  5. Jes mä odottelinkin tätä reseptiä, piirakkaa muisteltiin vielä kotonakin, todella jees! Tahini on kyllä monikäyttöinen veijari.

    Ja kakusta samat fiilikset. Tosin kyllä mä sitäkin santsasin :)

    VastaaPoista