tiistai 7. helmikuuta 2012

Kikherne-artisokkasalaattia ja omenakiisseliä eskimoille

Huomenta!


Herkku ja koukku kokoontui pitkästä aikaa täydessä vahvuudessaan, jei! Kokoontumisessa pohdittiin blogia. Tänä vuonna tahti saattaa olla hiljaisempi, kun kaikilla on kaikenlaisia projekteja meneillään, mutta päätettiin että blogia ei silti laiteta tauolle. Yritettiin myös hieman selkeyttää ulkoasua, oikean reunan hakemistosta löytyy nyt reseptit, käsityöjutut ja muut höpötykset aiheiden mukaan listattuna!

Mutta ihan ekana syötiin brunssia. Uneliaan kokin blogista bongatut sämpylät tehdään edellisenä iltana, aamulla vaan pyöräytys, kohotus ja uuniin. Mahtavan kätevää, ihanan pehmeitä olivat.


Olin jo kauan, kauan sitten korvamerkinnyt Vegan Yum Yum -keittokirjasta salaatin, johon tulee paistettuja kikherneitä ja artisokkaa sekä paahdettua mantelia. Nyt vihdoin tuli testattua ja oli kyllä just niin hyvää kuin kuvittelin. Teen toistekkin!


Paistettu artisokka-kikhernesalaatti (alla tupla-annos)
(Ohje Vegan Yum Yum cookbook s.121)

2 tlk kikherneitä
2 tlk artisokkaa suolavedessä
100g mantelilastuja
persiljaa
oliiviöljyä
sitruunamehua
suolaa

Paahda mantelilastut kuivalla pannulla kunnes saavat hieman väriä. Siirrä sivuun jäähtymään. Lorauta pannulle öljyä ja kaada valutetut kikherneet pannulle. Paista n. 10 min kunnes herneet saavat väriä. Siirrä tarjoiluastiaan. Lorauta hieman lisää öljyä pannuun ja paista valutettuja, lohkottuja artisokan sydämiä kunnes saavat väriä. Kaada kikherneiden päälle ja mausta suolalla sekä sitruunamehulla. Jauha paahdetut mantelilastut (sellainen pieni sauvasekoittimen myllyosa on kätevä, eiköhän sauvasekoittimellakin onnistu) ja sekoita joukkoon. Lisää pilkottua persiljaa, sekoita ja tarjoile!


Jälkiruokana oli siiderissä kypsennetyistä omenoista tehty kiisseli sekä kaupan tädin tekemät kanapeet. 


Kanelinen omenakiisseli (n. 10 annosta)

7 omenaa
5 dl kuivaa omenasiideriä
3 dl omenamehua
1 kanelitanko
1 sitruuna
3 rkl sokeria
1,5 rkl perunajauhoja
loruas siirappia
kanelia

Kuori omenat, poista siemenet ja paloittele. Keitä omenapalat pehmeiksi siiderissä, johon on lisätty kanelitanko. Halutessaan keiton voi valmistaa myös omenamehuun tai veteen. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Purista sitruunasta mehu ja makeuta se sokerilla makusi mukaan. Mun mielestä tuo sokerimäärä ei piisannut niin laitoin perään vielä lorauksen tummaa siirappia, oma lisäys oli myös 1-2 tl jauhettua kanelia tässä välissä. Sekoita perunajauhot vesitilkkaan ja lisää nauhana keiton joukkoon koko ajan sekoittaen. Keitä kunnes ensimmäinen kupla nousee pinnalle. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä. Tarjoile haaleana, kanelilla maustetun kermavaahdon kanssa

Ja sitten viuhui tikut. Ja kädet. Ja juonittiin kevättä. Niin, tuo otsikon eskimot viittaa pakkaspäivän pukeutumiseen, toppahousut rules!

11 kommenttia:

  1. hahaa, ekillä on kuvan perusteella kaikista suureellisimmat kevätsuunnitelmat. mutta kiitos emännälle brunssiherkuista, oli ihan parasta olla koolla koko porukalla pitkästä aikaa!

    VastaaPoista
  2. Oho, mulla taitaa olla kuvassa aikamoiset ameriikan kalajutut meneillään. Kiitos kovasti emännälle - meillä kaikilla oli niin mukavaa ja onneksi sain vihdoin olla taas mukana!

    VastaaPoista
  3. Uuh, salaatti vaikuttaa kivalta! En ole varma olenko kikherneille allerginen.. mutta tänhän vois tehdä jollekin salaattipedille ja heittää sekaan vaikka tattaria tai quinoaa tai vastaavaa. Kiitos inspiraatiosta jälleen! :)

    VastaaPoista
  4. No eipä kestä, kiitos kerholle, mahtavaa kun kaikki pääsivät mukaan.

    Ja Tyyne, juu tää olisi just oivallinen jatkojalostaa enemmän salaattimaisemmaksi salaatiksi. Mua aina vähän mietityttää ruoat joita kutsutaan salaatiksi ilman että siinä on itse salaattia. Mutta oli miten oli, hyvää oli :)

    VastaaPoista
  5. Ihanaa, että jatkatte blogin parissa, vaikka olette tahoillanne varmaan monessa mukana! Nykyisin jengi seuraa aikalailla blogeja erilaisten readerien kautta, joten hieman verkkaisempi päivitystahti ei enää liene niin suuri synti kuin joskus pari vuotta sitten. Minä ainakin seuraan mielelläni blogeja, jotka kenties päivittyvät harvemmin, mutta jotka ovat täynnä asiaa ja inspiraatiota. Oma bloggailunikin on satunnaista ryöpsähtelyä, ajoittain asiaa on enemmän, toisinaan taas vähemmän. :)

    Hei ja raikkaalta näyttää tämä ulkoasu!

    VastaaPoista
  6. Sannis, kiitos! Juu, tällaista ryöpsähtelyähän tämä :)

    VastaaPoista
  7. Mums, nams, tuo salaatti vaikuttaa niiiiin hyvältä! Artisokka on herkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On. Ja kikherneet pääsee ihan uudelle tasolle paistettuna! Umsmums.

      Poista
  8. Mielettömän hyvää! Tämä maistui sekä itselle että puolitoistavuotiaalle tytölleni ja tulee varmasti jäämään meidän ruokalistan vakiovieraaksi. Pitää vaan pitää huolta että ruokakaapista löytyy aina sekä kikherneitä että artisokansydämiä, muuten tätä voi varmaan varioida loputtomiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai kiva kuulla! Joo siis tykästyin kyllä itsekkin tosi paljon, pitääpä taas tehdä. Loppujen lopuksi todella simppeli homma!

      Poista
  9. En varsinaisesti kasvissyöjä perusluonteeltani - mutta jo 2. kerran laittelin. Varsin mainio - suosittelen aihe-alueesta kiinnostuneille rohkeasti ;-)

    VastaaPoista