torstai 23. helmikuuta 2012

Saksalaiset suolarinkelit


Helmikuun ruokamatkalla suunnataan Saksaan! Inspiraationa tähän toimi kansanopiston saksankielen alkeiskurssi, jolla innokkaasti ramppaan. Innokas olen varsinkin ravintolasanojen kohdalla, kieliopin kohdalla ihan hieman vähemmän.

Pidän Saksasta kovasti. Ja oikein kovasti pidän heidän suolarinkeleistään eli pretzeleistä, joita on tullut mm. Berliinissä ja etelämmässäkin syötyä. Vihdoin ja viimein sain itse testattua näiden tekemistä, ja ei se nyt niin työlästä ollutkaan. Ja ah, das schmeckt lecker!! Saksalaisen vehnäoluen kanssa nautittuna aivan täydellistä, eihän näiden syömisestä meinannut tulla loppua ollenkaan. Ennenkuin ne loppuivat.


Laugenbretzeln eli saksalaiset suolarinkelit (10 kpl)
ohje: Maailman ihanimmat leivonnaiset, s.116

1,5 dl maitoa
1 dl vetä
25g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
6,5 dl vehnäjauhoja
50g voita

Keittovesi:
2 l vettä
3 tl ruokasoodaa

Päälle:
keltuainen
karkeaa merisuolaa

Lämmitä maito ja vesi kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää suola ja sokeri sekä suurin osa jauhoista. Vaivaa taikinaa hetki. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja kohota kaksikertaiseksi. Jaa taikina kymmeneen osaan ja pyörittele pitkiksi tangoiksi, jotka sitten pyöräytetään rinkelin muotoon. Vähän piti ottaa kirjasta mallia.


Kohota liinan alla hetki. Sillä aikaa keitä soodavesi kiehuvaksi. Keitä rinkeleitä yksi kerrallaan muutama minuutti ja nosta reikäkauhalla (mulla oli lasta) leivinpaperin päälle pellille. Voitele keltuaisella ja ripottele päälle suolaa. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia kunnes ovat kullanruskeita.

Tarjoile tuoreena oluen kanssa.


Ja jos nyt jostain syystä ei mitenkään jaksa alkaa leipomaan, mutta kaapissa on olut joka huutaa seuralaista, niin vihjaistakoon että Lidlistä saa oikein hyviä yksilöitä, sieltä tuoreiden leipien hyllystä.

Guten Appetit!

11 kommenttia:

  1. Paljon sievempiä kuin minulla! Tuo voitelupuoli ei kuulunut minun käyttämääni ohjeeseen ollenkaan.

    VastaaPoista
  2. Ooooooooo! Miksi minulla ei ole uunia, yyyyh!

    VastaaPoista
  3. Mä olin ihan varma että ne turpoaa kiinni tai jotenkin kämmään sen keittämisen tai suolat ei pysy päällä tms, mutta pakkoa sanoa että olin tosi positiivisesti yllättynyt lopputuloksesta, sekä ulkonäöstä että mausta. Mutta karmivan koukuttavaa, ei tosiaan pysty lopettamaan syömistä.

    Campasimpukka, heh, kappas, pretzelin kaipuuta on ollut ilmassa enemmänkin! Ja Elina, tästä innostuneena seuraavaksi aion testata sun porkkanarinkeleitä!

    VastaaPoista
  4. Ah, kevään auringossa kylpevä biergarten, litran tuoppi olutta ja rinkeli! Siellä on ihmisen hyvä olla. Münchenissä muuten näitä kutsutaan kaiketi brätzeneiksi, liekkö jotain paikallista murretta.

    VastaaPoista
  5. Aah, oikeen tunnen kuinka nuo suolarakeet raksahtelee hampaissa, mahtavaa. Kivoja kuvia! :)

    VastaaPoista
  6. Liisa, just toi keväinen Saksa ja biergarten oli mullakin mielessä, ah.. Brätzen, joo varmaan murrejuttuja, niitähän siellä piisaa. Etelän mongerrus on kuulemma ihan oma juttunsa. Itse en osaa sanoa siitä mitään kun tuolla alkeistasolla vielä mennään niin olen onnellinen jos tajuan yhdenkin sanan saksalaisen puheesta :)

    Hanna, raks raks indeed! Olikin aika isoja ne suolaköntsät joita karkea merisuola -pakkauksesta tuli. Mutta siitä sai vaarallisen ihanan suola-olut-suola-olut kierteen aikaan.

    VastaaPoista
  7. Nämä on just eikä melkein resepti, minkä olen aina halunnut oppia. Herkullisen näköisiä!

    VastaaPoista
  8. Tiina, nonni, tekoon vaan! On kyllä kaiken "vaivan" väärti.

    VastaaPoista