perjantai 29. kesäkuuta 2012

Maukas lipstikkakeitto


Alussa oli litra lipstikkaa ja epäilys mitä tästä koivuvihdan makuisesta yrtistä voi saada aikaan. Aivan uusi tuttavuus minulle. Vieraita oli tulossa joten jotain täytyi keksiä.


Noin tuntia myöhemmin tilanne näytti tältä. Ja mieli oli huojentunut sillä keitto oli ihan tositosi hyvää. Lipstikassa on ihan oma, erikoinen makunsa, mutta erittäin hyvä sellainen. Raakana en tykkää, mutta näin toimi mainiosti.

Tein keittoa ison annoksen, noin 12 hengelle. Suuren määrän takia muokkailin alkuperäistä reseptiä (kokkailuakotona.blogspot.fi), suunnilleen näin oma versioni meni:


Lipstikkakeitto
n. 7-8 dl lipstikkaa
9 sipulia
voita
n. 3 litraa vettä + 3 palaa kasvisfondia
mustapippurirouhetta
reilu puolikas paketti Koskenlaskijaa
noin 4 dl kermaa
5 rkl perunajauhoa vesitilkkaan sekoitettuna


Huuhtele, kuivaa ja silppua lipstikka.
Laita kattilaan reilu nokare voita. Silppua sipulit ja kuullota niitä voissa hetki. Lisää lipstikkasilppu ja kuullota vielä hetki. Lisää vesi ja liemifondit. Rouhaise mukaan mustapippuria. Hauduta keittoa puolisen tuntia. Lisää Koskenlaskijajuusto paloina ja kerma. Kiehauta ja soseuta. Suurusta perunajauholla. Anna kiehahtaa. Nauti, sillä keitto on erinomaista.





Keiton kaverina juotiin ystävän tekemää raparperimehua, mikä mahtava kesäjuoma.

6 kommenttia:

  1. Kuulostaa herkulliselta! En ole koskaan syönyt lipstikkakeittoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti pääset jossain maistamaan! Kaupassa en oo lipstikkaa nähnyt, mutta sitä on tosi helppo kasvattaa, monivuotinen yrtti joka ei pienestä hätkähdä.

      Poista
  2. Sama juttu: lipstikka on vieras mulle, mutta tuollaista keittoa maistaisin mieluusti. Ihanat kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teit viimeksi niin mahtavat linssisopat että mä oon sulle lipstikkakeitot velkaa!

      Poista
  3. Lipstikka on ihan parasta, tytär vaan ei tykkää, joten en voi kauheasti käyttää. Lipstikalla korvaa helposti liemikuution ruuassa kuin ruuassa. Erittäin helppo kasvattaa, jos on palanen maata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, pitääkin kokeilla tuota liemikuution korvaamista. Toivottavasti lapsi alkaa tykkämään lipstikasta jossain vaiheessa, se voi kieltämättä olla vähän jyrkkä maku pienelle ihmiselle.

      Poista