sunnuntai 21. syyskuuta 2008

Ameriikkalainen omppupiiras


Perjantaisessa illanvietossa herkuteltiin bataattikeiton ja bruschetta-leipien jälkeen amerikkalaisella omenapiiraalla. Varsin suussasulavaa ja herkullista! Ohje on sekoitus muutamasta netistä kallatusta reseptistä ja tietenkin vegaanistettu tarvittavin osin. Piiraan täyte on aika makeaa, joten hieman vähäisemmälläkin sokerilla saattaisi pärjätä.

Pohja:
6 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia
1/2 tl suolaa
5 rkl kylmää vettä

Mittaa jauhot, margariini ja suola kulhoon ja nypi muruiksi. Lisää vesi ja vaivaa hetki. Muotoile palloksi, jauhota kevyesti, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Täyte:
1 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 1/2 tl kanelia
1/2 tl suolaa
1/4 tl muskottia
1 kg omenoita
2 rkl sitruunamehua
1 dl pistaasipähkinöitä (suolattomia)
25 g margariinia

Sekoita kulhossa jauhot, sokeri, kaneli, suola ja muskotti. Kuori ja viipaloi omenat, lisää kulhoon. Sekoita joukkoon myös sitruunamehu ja rouhitut pähkinät.

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli kahdeksi ympyräksi, joista toinen hieman piirasvuoan pohjaa suurempi ja toinen pienempi (pohja voi olla halkaisijaltaan noin 22 cm). Nosta suurempi osa taikinasta vuoan pohjalle ja kaada päälle täyte. Nosta pienempi taikinaympyrä kanneksi ja nipistä reunat yhteen. Pistele kansi haarukalla. Paista ensin 250 asteessa 10 minuuttia, laske sen jälkeen lämpö 175 asteeseen ja paista vielä tunti.

Herkutellaan haaleana vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.

Ei kommentteja: