lauantai 21. helmikuuta 2009

Bagelit



Armas äitini on huomaavaisesti lahjoittanut kaikille tyttärilleen Yhteishyvän 100-vuotisjuhlajulkaisun, vihkosen nimeltään Sata leivonnaista. Vihkosta löytyy monia hyviä perusohjeita pullasta pitsaan, mukaanlukien ohje numero 47, "Bagelit eli vesirinkelit". Yllättävän vaivattomasti syntyivät nämäkin herkut!

Puolitin alkuperäisen ohjeen, tästä satsista tulee 8 rinkeliä. Ohjeessa suluissa omia huomautuksia.

Bagelit eli vesirinkelit

Taikina:
2.5 dl vettä
25 g hiivaa (käytin 1 ps kuivahiivaa)
0.5 tl suolaa
1 rkl sokeria
1.5 rkl öljyä
6 dl jauhoja (käytin speltti + vehnä)
(seesaminsiemeniä)

Keittämiseen:
2 l vettä
3 rkl siirappia

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen (tai jos käytät kuivahiivaa, lisää se jauhoihin, ei veteen). Lisää suola, sokeri ja öljy sekä jauhot koko ajan sekoittaen. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota (kohotin noin tunnin).

Jaa taikina 8 osaan ja pyöritä palat sämpylöiksi. Tee keskelle sormella pyörittämällä reikä (pari senttiä halkaisijaltaan). Kiehauta vesi ja siirappi suuressa kattilassa (anna bagelien vielä nousta sen aikaa, kunnes vesi kiehuu). Keitä rinkeleitä kiehuvassa vedessä 1-2 minuuttia molemmilta puolilta (kunnes pinta muuttaa hieman väriä). Nosta bagelit pellille (ja ripottele päälle seesaminsiemenet). Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.



Parhaimmillaan bagelit oli tuoreina. Halkaise (ja paahda halutessasi) ja täytä suolaisella tai makealla namitäytteellä.

3 kommenttia:

  1. Nam, näyttääpä houkuttelevilta! Ja tosiaan, vieläpä aika helpolta. Kokeiluun menee.

    Mitä herkkua tuossa ekassa kuvassa sisältä tursuaa?

    VastaaPoista
  2. Marjahillo ja tuorejuusto. Hyvää.

    VastaaPoista
  3. Bagelit on ihania! Nää sopis hyvin joihinkin illanistujaisiin tai pitkän kaavan mukaan syödylle aamiaiselle.

    VastaaPoista