sunnuntai 8. helmikuuta 2009

Maistuisko rooibos?



Helmikuun Kuukausiliitteessä on mielenkiintoinen juttu rooiboksesta. Siinä kerrotaan rooiboksen historiasta ja sen rantautumisesta Suomeen. Varsinainen buumi alkoi Suomessa muutama vuosi sitten, vaikka rooibosta tuotiin maahan jo 1970-luvun lopulla.

Kuukausiliitteessä kirjoitettiin myös pensaskasvin kiusallisesta salaisuudesta, josta harva tietää. Kärjistetysti voidaan sanoa, että pienellä alueella Etelä-Afrikassa rooibosta viljelevät valkoiset uudisasukkaat, joiden palkollisia ovat köyhät mustat siirtotyöläiset.

Onneksi kuva ei ole ihan näin mustavalkoinen. Alueella on myös muutamia osuuskuntia, joihin kuuluu mustia ja värillisiä viljelijöitä. Ne myyvät tuotteitaan reilun kaupan järjestelmän kautta, joka takaa pienviljelijöille ja suuryhtiöiden työntekijöille oikeudenmukaisen korvauksen. Kuulostaa paremmalta.

Suomessakin reilun kaupan rooibosta on saatavilla, sitä tuo maahan esimerkiksi Forsmanin teetalo.

Jutussa kerrotaan myös botswnalaisesta naisetsivä Mma Ramotswesta, joka on omalta osaltaan varmasti lisännyt teelaadun suosiota. Lukekaa juttu, ja muistakaa vastedes juoda vain reilua rooibosta!

5 kommenttia:

  1. Minäkin luin jutun ja tarkistin hetimiten omien rooibos-pussieni merkinnät, reiluja olivat. Mun suosikki on tuo Forsmanin suklaainen rooibos, suosittelen!

    Muille Mma Ramotswe faneille tiedoksi että hbo:lta on tulossa kirjoihin perustuva sarja! http://www.hbo.com/events/no1ladies/index.html

    Mir

    VastaaPoista
  2. Joopa, ei onnitunut mulla linkitys.

    amatööri.

    VastaaPoista
  3. Suklainen tee kuulostaa vähän pelottavalta, liian makealta niinku se kermainen maku myös.

    Mun suosikki on fruity rooibos, mutta oon nähnyt sitä vaan cafe Javassa, eikä siitä reiluudesta oo kyllä takeita.

    VastaaPoista
  4. Älä nyt Hertta, kermainen maku sopii rooibokseen tosi hyvin! Nordquistin Afrikka-rooiboksen pussiteet kulki meillä maailmaa repussa mukana, kun olin saanut niitä jutunteossa ilmaiseksi ihan valtavasti. Nordquistin väki muuten sanoi, että heille on huipputärkeää huolehtia että tiloilla voi työntekijät hyvin, eivätkä ole halunneet ottaa reilun kaupan merkkejä koska ne maksavat paljon ja hinta tulisi heti kuluttajan maksettavaksi. Mene tiedä, mut uskoisin että pitää paikkaansakin.

    VastaaPoista
  5. No sepä se, kun nää on aika ristiriitaisia tietoja - vastuulliseksi kuluttajaksi haluavalla menee pää ihan pyörälle!

    Jotenkin mä kumminkin luotan Reiluun kauppaan, se on valvottu systeemi jne.

    VastaaPoista