perjantai 5. helmikuuta 2010

Hyvää Ruuneperin päivää!

Kahvitunnilla työkaverit söivät Runebergin torttuja niin antaumuksella, että pakko oli kotiin päästyä leipoa itselle kelpaavia versioita. Netistä tutkailin ohjeita kun yritin päästä selville millä nämä tortut oikein oikeasti kuuluu kostuttaa ja maustaa: rommilla, arrakilla, punssilla vai manteliliköörillä? Kaikkea voi ilmeisesti käyttää, mutta itse päätin läträtä Amaretolla (eli sillä manteliliköörillä), koska se kuuluu suosikkeihin muissakin yhteyksissä.

Kovin tarkkoja mielikuvia ei ole siitä miltä kaupan ruunarit maistuvat, mutta veikkaisin, etteivät nämä herkullisuudessa kauaksi jää. N-A-M.

Runebergin tortut
12 kpl

taikina:
100 margariinia
1,5 dl sokeria
0,5 dl maustamatonta soijajukurttia
1 dl soijakermaa
0,5 dl mantelilikööriä
1 dl quinoajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1,5 dl keksimuruja (esim. pipareita tai kaurakeksejä)
100 g mantelirouhetta tai -jauhetta
2,5 tl leivinjauhetta

kostutukseen:
0,25 dl mantelilikööriä
0,25 dl vettä

päälle:
vadelmahilloa
tomusokeria
vettä

Vatkaa margariini ja sokeri (käytin raakaruokosokeria) vaahdoksi. Sekoita mukaan jukurtti, kerma ja likööri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muutamassa osassa nesteisiin. Vatkaa varovasti sekaisin. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin.

Kostuta tortut vesi-likööriseoksella. Laita jokaisen päälle 1 tl vadelmahilloa ja pursota koristeympyrä tomusokeri-vesiseoksella.

6 kommenttia:

  1. Oi näitä täytyykin tehdä! Olinkin ajatellut veganisoida Runebergin tortut,ja tässähän se tuli ,kiitos:-)

    VastaaPoista
  2. Oi! Varmasti ovat herkullisempia kuin kaupassa. Täytyypä ehkä kokeilla. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  3. Yritin etsiä Youtubesta Kummelin mahtavaa Runeberg-pätkää, mutta en löytänyt. Pöh. Mutta hienoja on, ja itse kun baakkadekaakkaa niin erityisen kunnioitettavaa! Mä olen hankkinut vaan kaupasta, se oli joku Vartiaisen leipomon tuote, mutta hyvää oli sekin. Mutta täytyy hankkia vertailukohtia, vaikkapa sieltä Kanniston leipomosta, kun sitä on kehuttu.

    VastaaPoista
  4. Ja siis mä oon syönyt Fazerin ja Linkosuon, joista ensimmäinen oli huomattavasti jälkimmäsitä maukkaampi.

    Mutta täytynee jatkaa vertailua viikonlopun aikana.

    Ja siis näähän on just niitä mahtavia makuasioita, joista kannattaa aina kiistellä!

    VastaaPoista
  5. Mäkin innostuin eilen väsäämään Runebergiä kokonaisen pellillisen. :D Mutta en kyllä kostuttanut millään, kun en ollut varma, että kuuluuko niitä kostuttaa.

    VastaaPoista
  6. Yaelian ja Hertta: puhtia leipomispuuhiin!

    Handepande: kyllähän se olis tosiaan Runebergiltä hyvä ensin varmistaa että on varmasti herran itsensä leipoma torttu, ennen kuin rupeaa mitään leipomusta Runebergin tortuksi kutsumaan... harmi että pätkää ei löytyny! Muistelen kyllä, että se oli semmosta sketsien välistä oheishuumoria, joten ei ehkä sen takia ole tallentunut youtubeen.

    Vertailuja kaupan torttuihin voi joka tapauksessa tulla tekemään meille!

    Daphnion: eri ohjeita lueskeltuani tulin siihen tulokseen, että kostutuksen suhteen voi olla varsin liberaali. Ei siis hätää!

    VastaaPoista