sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Pahan päivän varalle


Aamuni alkavat parhaiten kaurapuurolla ja kahvilla. Höystän puuroa marjoilla, omenasoseella ja joskus (viikonloppuisin) voisilmällä. Jos aivan villiksi heittäydyn, sujautan puuroon lusikallisen hilloa. Jos aamupuuro on jostain syystä jäänyt keittämättä, on se keitettävä illalla, ettei iske vaje. Niin paljon puurosta tykkään.

Säilytän kaurahiutaleita peltipurkissa, ja täytän sitä suurista Elovenan kahden kilon pusseista. (Olen muuten kokeillut useampaakin luomukaurahiutalemerkkiä, mutta tuo Elovena vaan maistuu parhaimmalta.)

Viimeksi kaupassa käydessäni ostin jälleen uuden pussin, koska peltipurkki kolisi jo tyhjyyttään. Asuintoveri näytti aika järkyttyneeltä ostokseni nähdessään. Meillä oli ollut niin sanottu tietokatkos: siippa oli siirtänyt kaurahiutalepussit ruokakaapin alaosaan, minne minä en tietystikään ollut katsonut.

Tilanne on siis tämä:

Meillä on viisi kiloa kaurahiutaleita! Vajaan parin kuukauden päästä on edessä muutto uuteen kotiin, joten nyt täytyisi varmaan alkaa miettiä mitä noilla hiutaleilla tekisi ennen sitä. Vaikka puurosta tykkäänkin, niin ehkä jotain muutakin niistä voisi valmistaa... Jytiksen uuniomenaunelmaa ainakin testaan, mutta jos teillä on jotain hyviä kaurahiutalekokkausvinkkejä, niin kertokaa! Taidan ryhtyä tästä googlettelemaan.

16 kommenttia:

  1. Kaurahiutaleet sopii onneksi leivontaan tosi hyvin. Mutta ainakin Mamman marjapiirakka on tosi hyvää, tämä vaikuttaa suht samalta kuin meidän vakkariresepti.

    http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/168777/Mamman%20marjapiirakka/

    VastaaPoista
  2. Näitä voi tehdä valmiiksi vaikka tarjoiluksi muuttoapulaisille. Mun äiti on tehnyt näitä usein ja just eilen kysyin, että mistäs tämä ohje on peräisin...

    http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/makeat_leivonnaiset/pikkuleivat__keksit_ja_piparit/kaurakookoskeksit/

    VastaaPoista
  3. Heitä blenderiin ja jauha jauhoiksi!

    Tätä (http://www.tastespotting.com/features/kimchi-fried-rice-oats-kimchi-bokkeum-bap-oatmeal#more-3088) oon duunannut ihan normi Elovenasta ja tofusta ja lopputulos oli toimiva lounas!

    VastaaPoista
  4. No siinä on kaurahiutale poikineen! Härkäpapua sarvista -kirjassa (s. 92) on juurespihvien ohje, joihin tulee kaurahiutaleita, niitä on pitänyt kokeilla jo kauan. Kotitekoiseen mysliin saa kanssa kivasti holvattua desilitratolkulla kaurahiutaleita, ja se säilyy kanssa hyvin.

    VastaaPoista
  5. itse olen laittanut kaurahiutaleita ihan pitsa- ja sämpylätaikinoihinkin vähän. ja kauralastuthan on aina herkkua :P

    VastaaPoista
  6. Piti tulla vielä ehdottamaan mysliä ja kasvispihvejä, mutta olinkin näköjään Matti Myöhänen.

    VastaaPoista
  7. Hei kiitos kaikki mahtavista ohjeista! Taidankin testata ihan jokaista, kun nuo hiutaleet ei vissiin ihan äkkiä lopu. Nyt pitäis vaan päättää, mistä aloittais.

    Mutta siis kiitos, kiitos!

    VastaaPoista
  8. Kaurahiutaleet, nam <3

    Muistan lukeneeni joskus jostain, että jos ihmisen pitäisi elää yhdellä ainoalla ruoka-aineella, on kaurahiutaleissa sellainen ravintoainekoostumus että pisimmälle pötkii.

    Ja lisäksi ne maistuu niin hyvältä! Mä vetelen aamuisin maidon ja marjojen kanssa ilman kypsennystä sellaisenaan.

    Yksi lempparitapa on käyttää niitä rahkajuomaan, joissa se niistä muodostuva kauralima tekee "pirtelöstä" tosi täyteläisen. Ohje löytyy täältä: http://uneliasblogi.blogspot.com/2007/12/melkein-pirtel.html

    VastaaPoista
  9. Pakko lisätä vielä pari linkkiä omaan blogiin, kun tajusin että nuo kauralempparit vaan on niin hehkuttamisen arvoisia :D, ja koska muutto on mahtava syy kaappien tyhjentämiseen:

    http://uneliasblogi.blogspot.com/2007/09/puolukkapiirakka-murukuorrutteen.html

    http://uneliasblogi.blogspot.com/2009/01/seesami-kaurakeksit.html

    VastaaPoista
  10. Heh hee, tastespotting-blogissa näyttäisi olevan juuri tähän tarkoitukseen sopiva teema: eating oatmeal everyday for 28 days (!). Siinäpä projektia seuraavan kuukauden ajaksi :D Ja kaurahiutaleet kuluu takuulla :)

    http://www.tastespotting.com/features/tag/oatmeal-project

    VastaaPoista
  11. Härkäpapua sarvista innoitti tänä aamuna pistämään vegaaniseen pannariin puolet jauhoja, puolet kaurahiutaleita. Toimii! Hyvä teeleipä tulee kaurasta myös, korvailee vaan jauhoja vähän reilummalla määrällä hiutaleita.

    VastaaPoista
  12. Sämpylät + kaurakeksit, siinä parasta mitä minä onnistun loihtimaan kaurahiutaleista.

    VastaaPoista
  13. No mutta nytpä on vinkki poikineen! Kiitos ihan älyttömästi kaikille!

    Anna: kuulostaa ihanalta, aivan kaikki! Ja uskon, että tuo ravintoainekoostumus pitää paikkaansa. Oon joskus sanonut, et jos pitäis elää yhdellä ruualla, niin kyllä se olis kaurapuuro. (Saa nähdä, muuttuuko mieli noiden viiden kilon jälkeen.)

    Myy: siinäpä haaste, joka olis kuin tehty mulle, hih!

    T: mullakin on se Härkäpapua sarvista, mutta jotenkin se on viime aikoina jäänyt hyllyyn pölyttymään. Nyt jos koskaan on oikea aika ottaa se taas käyttöön.

    Tytti: sämpylöiden kanssa samaa mieltä, mutta täytyy tunnustaa, etten ehkä ole ennen tehnyt kaurakeksejä. Nyt teen!

    VastaaPoista
  14. Minä niin tykkään kaurahiutaleista - mutta en ole kovin innokas puuron ystävä. Sen sijaan syön aamuisin reilut pari desiä kaurahiutaleita maustamattoman soijajugurtin, mustikkakeiton ja marjojen kera. Aika usein syön kaurahiutaleita marjakeiton kanssa iltaisinkin tai välipalaksi. Toimii niin hyvin! Ja täyttävämpääkin se on kuin puuro, jos hiutaleita ottaa reilusti.

    VastaaPoista
  15. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  16. Eloveena on parasta aamussa ja olen kanssasi samaa mieltä siitä, ettei yhtä nopsaan kypsyvissä kaurapuuroissa ole sille kilpailijaa.

    Näihin kekseihin ei uppoa kuin 2 dl kaurahiutaleita, mutta keksien menekki on sen verran huima, että on tästä varmaan pieni apu;
    http://tsajut.blogspot.com/2011/02/kaurakeksit-kahdella-tapaa.html

    Ja vanha köksän kirja esitteli kauraiset teeleivät;
    http://tsajut.blogspot.com/2010/10/pikaiset-teeleivat.html

    Mukavia puurohetkiä :)

    VastaaPoista