torstai 29. syyskuuta 2011

Uusi tuttavuus: lipstikka (kaalilaatikossa)


Olin kollegan kanssa lounaalla. Maistelimme kermaista parsakaalikeitto ja hän totesi "jotain tähän voisi lisätä, esimerkiksi lipstikkaa". Nyökyttelin, ja tajusin samalla että kyllä, tiedän suurinpiirtein miltä lipstikka maistuu, mutta enpä ole koskaan sitä ostanut tai käyttänyt.

Seuraavana päivänä luin uutta KevytKokki -lehteä, josta ilokseni bongasin Sillä Sipuli -blogin tyypit (vinkkasivat tähänkin osoitteeseen, jee!) ja oli siellä myös Sakari Kuosmanen jakamassa äitinsä kaalilaatikkoreseptiä. Siihen  tuli tuoretta lipstikkaa. Näin päätös kuukauden Uudesta tuttavuudesta oli tehty ja meikäläinen lähti kauppaan Sakarin äiteen innoittamana. Ja aijaijai kun olikin hyvää! Lipstikka, tykkään susta.



Sakarin äidin kaalilaatikko

1 kg kaalia
1,5 dl puuroriisiä (käytin ohraa)
4 dl vettä
1 tl suolaa
1/4 tl ruohittua mustapippuria
1 laakerinlehti
2 dl ruokakermaa
2 dl maitoa
1 lihaliemikuutio ( mulla kasvisliemijauhetta)
2 rkl tummaa siirappia
4 tl hienonnettua tuoretta lipstikkaa

Suikaloi kaali ja keitä se riisin kanssa kypsäksi suolalla, pippurilla ja laakerinlehdellä maustetussa vedessä kannen alla kypsäksi. Isossa kattilassa. Kaade seos voideltuun uunivuokaan. Sekoita keskenään kerma, maito, murskattu liemikuutio, siirappi ja lipstikka. Kaada seos uunivuokaan kaali-riisiseoksen päälle. Kypsennä uunissa alatasolla aluksi 20 minuuttia 175 asteessa. Laske lämpö reiluun 100 asteeseen ja paista kunnes pinta kiinteä ja kermamaito on imeytynyt seokseen. Mä paistoin 45 minuuttia, oli aika hyvä aika, tunninkin voisi varata. Mahtava lisuke mille vaan mutta erinomaisesti toimii sellaisenaankin.

9 kommenttia:

  1. Mm, kuulostaa hyvälle tuo kaalilaatikko! Jääkaapissa oliskin sopivasti kaali, jos kaupasta löytyis lipstikkaa, voisin lipstikkaennakkoluuloista huolimatta kokeilla sitä :)

    VastaaPoista
  2. Sara, suosittelen! Maku on jännä, en oikein osaa selittää sitä mutta ehdottomasti testaamisen arvoinen. Olin itsekkin hieman epäluuloinen..

    VastaaPoista
  3. Nami,kaalilaatikkoa,syksyn herkkuruokaa.Olen usein törmännyt lipstikkaan,mutten ole varma olenko sitä koskaan maistanut.Mutta nyt kun näin tuon kuvan yrtistä,niin heti muistui mieleen,että tuotahan täällä on aina yrttimyyntipöydissä toreilla. Romanialaisperäiset käyttävät sitä chorba-keittoonsa;siinä se on muistaakseni tosi tärkeä aines.

    VastaaPoista
  4. Mulla on tuolla purkillinen kuivattua lipstikkaa, jota aiti lahetti Suomesta. Taalla Skotlannissa sita ei juuri tunneta eika taida suurimmalle osalle suomalaisistakaan olla tuttu kasvi.

    Olen sita jo kayttanyt aiiivan ihanaan sienikeittoon (johon loytyy muuten ohje mun blogista) seka kukkakaalikeittoon. Suunnitelmissa olisi lipstikalla ja rosepippurilla maustetulla tuorejuustolla taytetyt kanan rintafileet kunhan loydan rosepippuria jostain kaupasta.

    VastaaPoista
  5. Tekkeepä mieli kertoa...

    Suomalaisittain nimi on liperi. Pidettiin ennen navetanovien vieressä, ettei rotat ja hiiret tulisi sisään, ne kuulemma inhoaa sen tuoksua. Laitoin verannan viereen ittelläni, kun ajattelin, että jos vaikka hyttysetkin sille nyrpistäisi.
    Lipstikka nimi tulee ymmärtääkseni saksankielisestä nimestä Liebestick 'rakkauden keppi'. Sitä pidettiin suurena potens

    silääkkeenä ja otettiin jopa lispstikkakylpyjä.
    Minä nautin siitä eniten keväällä tehden siitä maustevoita.

    VastaaPoista
  6. mitenköhän sais erään ruokarajoitteisen syömään kaalilaatikkoa. lipstikan avulla ehkä?

    VastaaPoista
  7. Kiitos kommenteista ja vinkeistä! Tässähän tuli mahtava lipstikka tietopaketti. Ellu, joo, jos ei "rakkauden keppi" toimi niin ei sitten mikään :)

    VastaaPoista
  8. Noita punajuurilettuja on kyllä pakko testata :P

    VastaaPoista
  9. Tänään laitoin lipstikka-kaalilaatikkoa ja söin sitä paistetun lohen kanssa. Muuta ei tarvinnut!

    Siis todella makoista kaalilaatikkoa!

    Nyt vaan mietin, miten olis pakastus. Täytyy kokeilla. Kun ei ole muita syöjiä just nyt.

    Mut osa huomiseen, nam...

    VastaaPoista