perjantai 31. elokuuta 2012

Afrikkalainen maapähkinäkastike

-"Näyttää vähän oksennukselta."
- "Noh. Joo."


Siitä lähtien kun kävin vuodenvaihteessa Afrikassa, on testilistalla ollut maapähkinäkastike. Ihanan paksu, ruskea, tuhti maapähkinäkastike, jota tuli vastaan niin kasvis- liha- kuin kalaruokien kaverina. Roderick Dixonin Afrikkalaisen keittokirjan myötä, päätin että tämän kuun ruokamatka suuntaa Ugandaan. Tosin kyseistä soosia tulee vissiin vastaan ympäri mannerta.

Vaan ei tästä nyt ihan tullut sitä mitä odotin.

Olisi pitänyt käyttää valmista maapähkinävoita, Maggi-lihalientä ja vettä, niin se autenttinen makuelämys olisi syntynyt, veikkaan. Oli tämä siis ihan hyvää, näytti vaan kamalalta. Eikä nää pimeässä otetut kännykkäkuvat juuri pelasta asiaa. Minttusilppu yrittää piristää.


Maapähkinäkastike (3-4 annosta)

250g maapähkinöitä
2 rkl öljyä
2 pientä sipulia
2 tomaattia
0,5 rkl curryjauhetta
1 pieni valkosipulinkynsi
(0,5 tl inkivääriä, voi jättää poiskin)
3,5 dl vettä tai maitoa
0,5 tl suolaa

Paahda pähkinöitä kuumalla pannulla kunnes saavat väriä ja hyvä tuoksu leviää keittiöön. Jauha pähkinät. Pane öljy, silputut sipulit, pilkottu valkosipuli, kuutioidut tomaatit ja curry kattilaan. Paista viitisen minuuttia. Lisää pähkinät ja sekoita hyvin. Keitä muutama minuutti sekoittaen jatkuvasti. Lisää vesi/maito ja keitä 15 minuuttia. Lisää suola, sekoita ja tarjoile riisin tai kuskusin kanssa. Itse maustoin kuskusin paprikajauheella ja suolalla.

Maku oli aika mieto. Täräytettiin Gambiasta tuotua karmivan vahvaa chiliä siihen sitten. Mutta joo, tällainen makumatka tällä kertaa.


4 kommenttia:

  1. Rakastan kaikkea maapähkinäistä!Käytänkin välillä maapähkinävoita kastikkeessa,mutta enemmän sellaisessa aasialaistyyppisessä sellaisessa.Olen vapaaehtoishommissa paikassa,jossa on afrikkalaisia eri puolilta Afrikkaa,ja jonkinlaista maapähkinäsoosia näkyivät sielläkin keittiössä tekevän...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maapähkinäasioista on kieltämättä vaikea olla tykkäämättä :) Taidan kyllä turvautua maapähkinävoihin minäkin ensi kerralla.

      Poista
  2. Tosiaankin epäilyttävästä ulkonäöstään huolimatta tämä kuulostaa erittäin hyvältä. Taidampa jonkinlaista versioita kokeilla itsekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, mutta tosiaan lisätä mukaan jotain joka vähän piristää visuaalista puolta..

      Poista