keskiviikko 5. marraskuuta 2008

Vaniljainen marjapiirakka

Tänään työkaverit saivat näin halutessaan itsensä ähkyyn marjapiirakalla - sitä yritettiin ahtaa käytävälliseen keskivertokuluttajia pellillisen verran.


Ohje on peräisin Marien blogista. Alkuperäiseen ohjeeseen sen verran modifikaatioita, että vähensin hiukkariikkisen rasvan määrää sekä lisäsin pohjaan kananmunan, kun epäilin sen koossapysymistä, ja käytin omenan sijasta viimevuotisesta marjasadosta keitettyä sekametelihilloa sekä puolukoita. Näinpä siis saimme omenapiirakasta puolukkapiirakan:

Pohja:
250g margariinia
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
4 dl spelttijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 kananmuna

Täyte1:
3 dl marjahilloa
2 rkl perunajauhoa

Täyte2:
4 dl vaniljakreemijauhetta
10 dl maitoa

Täyte 3:
n. 3 dl puolukoita

Täyte 4:
50 g margariinia
2 dl mantelilastuja
4 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia

1) Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
2) Lämmitä rasva huoneenlämpöiseksi. Yhdistä pohjan ainekset kulhoon ja sekoita/nypi murutaikinaksi. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja taputtele taikina pellille, tee parin sentin reunukset. Esipaista noin 10 minuuttia.
3) Tee vaniljakreemi sekoittamalla jauhe nesteeseen. Anna seistä taikinan esipaiston ajan.
4) Yhdistä paiston aikana myös täytteen 4 ainekset (sulata rasva, jos se tuntuu liian jäykältä).
5) Lisää perunajauho marjahilloon. Kun pohja on esipaistettu, ota pelti uunista ja levitä varovasti marjahillo pohjan päälle.
6) Plöräyttele tämän jälkeen ruokalusikalla tasaisesti vaniljakreemiklönttejä hillon päälle ja tasoita varovasti niin, että hillo ja kreemi sekoittuvat mahdollisimman vähän (tai saavat ne tietysti sekoittuakin, jos se tuntuu kivemmalta).
7) Ripottele puolukat kreemin päälle, ja manteliseos puolestaan marjojen päälle.
8) Laske hiukan uunin lämpötilaa (185 asteeseen) ja paista keskitasolla noin 40-45 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Vaniljakreemijauhetta saa muuten ainakin Tarjoustalosta (Kaisaniemestä ostin itse), merkki on Sallinen. Kinuskikissan blogissa lisää kreemiasiaa. Alkuperäisessä ohjeessa myös kerrotaan, kuinka ahkerimmat voivat itse askarrella kreemiä.

Piirakassa on aika monta vaihetta, mutta ei onneksi mitään monimutkaista. Maku on ehdottomasti parempi seuraavana päivänä kuin uunituoreena, kun maut ovat ehtineet tasaantua ja kreemikerros kunnolla jähmettyä.

Ja kyllä se maku sitten olikin hyvä. Työkaveritkin santsasivat.

4 kommenttia:

  1. Haluaisin olla Handepanden työkaveri.

    VastaaPoista
  2. mistäköhän on vaniljakreemijauhes tehty? lienee maidon rippeitä joukossa ainakin?

    VastaaPoista
  3. Maitoproteiinia on, ja kasa tuntemattomia E-aineita.

    VastaaPoista
  4. Tämmöistähän piti testata kun Naisten joulumessuilta löytyi vegaanista vaniljakreemiä. Ja kun handepande oli jo omenat vaihtanu puolukoihin ja mitä kaikkea, päätin olla experimentaalinen minäkin. Hillokerrokseen sekoitin kaikki hillo- ja marmeladipurkkien jämät (makuina ainakin kirsikka, vadelma, appelsiini ja omena) ja marjakerrokseen laitoin mustikoita ja puolukoita. Aika hyvää tuli! Ehkä tosin sen appelsiinimarmeladin olis voinut jättää pois. Ja vaniljakräämikerrosta hieman ohentaa. Mutta herkkua silti! Niin ja pohja pysyi kasassa ongelmitta ilman kananmunaakin.

    VastaaPoista