keskiviikko 8. huhtikuuta 2009

Paahdettu paprikakeitto ja korianterileipä

Vellipojan huhtikuun ruokahaaste on sen verran kutkuttava, että pakko oli lähteä mukaan kisaamaan. Haaste on valmistaa ruoka, jonka kolme pääraaka-ainetta edustavat värejä punainen, keltainen ja vihreä.
Ekana mieleen tuli klassikkoyhdistelmä herne-maissi-paprika, mutta päädyin kaupasta kotiin keltaisen paprikan, paseeratun tomaatin ja korianterin kanssa. Ei kuulosta ehkä huippujännittävältä, mutta tästä triosta syntyi todella maistuva ateria! Keitto oli ihanan lempeä ja mausteinen leipä täydensi sitä juuri hyvin.

Paahdettu paprika-tomaattikeitto
4 keltaista paprikaa
1 tlk paseerattua tomaattia
2 dl turkkilaista jugurttia
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 punainen chilipalko
suolaa ja sokeria

Laita uuni kuumenemaan, asteita 225. Halkaise paprikat ja poista kannat sekä siemenet ja asettele paprikat leivinpaperin päälle pellille. Paahda uunissa noin 25 minuuttia kunnes kuoret ovat tummuneet. Anna jäähtyä folion alla tai muovipussin sisällä. Paprikoiden ollessa uunissa, kiehauta vesi ja lisää kattilaan liemikuutio, paseerattu tomaatti, pilkottu chili sekä ripaukset suolaa ja sokeria. Anna porista hiljaisella lämmöllä noin puoli tuntia.

Kun paprikat ovat jäähtyneet ne "nyljetään" eli tummunut kuori poistetaan. Lisää kuoritut paprikat keittoon ja soseuta sauvasekoittimella. Ihan lopuksi lisätään joukkoon turkkilainen jugurtti, kevyesti vispilällä sekoittaen.


Korianterifocaccia (lasagnevuoallinen)
1 ruukku korianteria
4 dl vehnäjauhoja
1,5 tl kuivahiivaa
2 dl vettä
1 tl sokeria
oliiviöljyä
suolaa

Sekoita jauhot, kuivahiiva, 1 tl sokeria ja ripaus suolaa. Lisää jauhoihin myös n. 1/4 ruukkua silputtua korianteria. Lisää hieman kädenlämpöistä kuumempi vesi joukkoon ja vaivaa hyvin. Lisää lopuksi 1 rkl oliiviöljyä jotta taikina irtoaa kulhosta. Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja painele taikina pohjalle, kohota puolisen tuntia.

Sillä aikaa survo loppu korianteri, 1,5 tl suolaa ja 3 rkl oliiviöljyä tahnaksi. Kun leipä on kohonnut, painele siihen koloja ja levitä tahna leivän päälle. Kohota vielä hetki ja paista uunissa 225 asteessa 10-15 minuuttia. Kun leipä on hieman jäähtynyt, leikkaa se paloiksi ja tarjoa keiton kanssa.

Ja tässä vielä tämä väripalettini alkuperäisessä muodossaan:


7 kommenttia:

  1. Kyllä oli niin maistuvaa herkkua, että! Kiitos kun huolit Jytis testikeittiöön. Taidan tarjota tätä pääsiäisvieraillekin.

    Yksi asia jäi mietityttämään: miksi paprikat jäähdytetään folion alla tai muovipussissa?

    VastaaPoista
  2. Kiitokset myös testiruokailijoille!

    Ja tosiaan, ne paprikat laitetaan jäähtymään "suljettuun tilaan" sen takia että ne höyrystyvät siellä ja kuori lähtee helpommin sen jälkeen irti. Muuten vissiin vähän hankala saada irti.

    VastaaPoista
  3. yksi hyvä keino on laittaa myös heti pian uunista paahtamisen jälkeen paprikat juoksevan veden alle ja kuoria siellä.

    hauska haaste kyllä mutta minulla ei raksuta vielä lainkaan.

    VastaaPoista
  4. Aivan ihanan kuuloinen ateria!
    Minua jäi askarruttamaan veden määrä tuossa korianterileivässä, paljonko laitetaan?

    Nam, heti tuli nälkä!

    Hmm, voisikohan jogurtin sijaan käyttää cremefraichea, kyselee maitovammainen...

    VastaaPoista
  5. Näyttää todella hyvältä, paahdetut paprikat ovat herkkua ja korianterileipä sopisi erinomaisesti ainakin minun suuhuni ;) Ilmoittautuminen on kirjattu.

    VastaaPoista
  6. Jytis on jo pääsiäislomalla pohjoisessa, mutta lähettää kovasti terkkuja.

    Täydensin veden määrän leipäohjeeseen eli se 2dl on oikea määrä.

    Ja Heini, kuulemma creme fraichea voi hyvinkin keittää keitossa jugurtin sijasta.

    VastaaPoista
  7. Tervehdys metsän keskeltä!

    Hyppysellinen, kiitos vinkistä, pitääkin testata. Ja tosiaan tuli niin kiire lomalle lähtiessä että oli jääny reseptikin vajaaksi mutta hyvä että nyt kunnossa ja mukana kisassa!

    VastaaPoista