lauantai 4. helmikuuta 2012

Pähkinäkeittiöstä, päivää!

IMG_6418

Hiljattain eli eilen reaalimaailmassa käydyssä keskustelussa hehkutettiin taas maapähkinävoita. Ai jai kun se on hyvää! Ja hyvä oli kun hehkutettiin, tänään välipalatarpeen iskiessä inspiraatio oli sitten valmiiksi haettuna. Maapähkinävoipirtelö ja jälkiruokana parapähkinätahna sammuttivat kyllä pähkinähimon kiitettävästi ainakin tältä päivältä.

IMG_6474

Maapähkinävoipirtelö

3 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl maapähkinävoita
1 banaani
hunajaa
vaniljajauhetta

Vedä ainekset tehosekoittimella pirtelöksi. Helppoa kuin heinänteko.

IMG_6431

Parapähkinätahna

150 g parapähkinöitä
0.5 tl suolaa
0.5 tl raakaruokosokeria / hunajaa
2-5 rkl kauramaitoa / vettä

(1 rkl pikakahvijauhetta)
(2 rkl sokeria)
(ripaus vaniljajauhetta)

Jauha pähkinöitä aivan hulluna jollain koneella. Tähän ei sauvasekoitin riitä vaan tarvitaan järeämpia aseita. (Itse hoidan homman ekassa kuvassa näkyvällä Bamixin myllyosalla, toimii.) Ideana on saada pähkinät niin murskaksi, että öljy alkaa erottua ja jauhe muuttuu tahmaiseksi. Lisää mausteita ja vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes haluttu koostumus on saavutettu.

Tahna toimii tällaisenaan pähkinävoin sijasta, tai sitä voi maustaa suolaiseksi tai makeaksi. Suluissa mainituilla ainesosilla saa makeaa kahvitahnaa. Jännittävää, nams!

Samaan syssyyn jauhoin vielä kaapista löytyneet kurpitsansiemenet samanlaiseksi tahnaksi (tai ei siis kahvitahnaksi, ihan vaan perusmausteilla). Nyt löytyy tahnaosastolta parin päivän ajan!

IMG_6466

7 kommenttia:

  1. Pähkinätahnat ovat ihania !Ja tuo kahvin lisäys varmaan antaa kivasti lisämakua:)

    VastaaPoista
  2. Nammm! Aivan ihana pirtsiohje! Näitä täytyy kyllä kokeilla (:

    VastaaPoista
  3. Pähkinäkeittiö, hyvä keittiö! Pirtelö testattu: hyvää oli! Maapähkinävoi on nii-in hyvää. Olen jo addikti, vaikka mulle se on aika uusi tuttavuus. Maapähkinävoileipiä ja -muffinsseja, nam nam!

    Tuota tahnaakin tekisin, jos olisi oikeanlaiset välineet. Mutta ei ole.

    VastaaPoista
  4. Oi vitsi, kaikki tosi kiinnostavia! Toi parapähkinätahna olis varmaan mainio ruoanlaitossa, johonkin kevätrullien dippailuun tai johonkin munakoisopaistokseen tai tofukastikkeeksi tai.. :)Omjomm.

    VastaaPoista
  5. Pirtelö on namia, toimii myös soijajogurtilla :)

    VastaaPoista
  6. Kiva että pirtelö maistuu muillekin! Tunnustan vielä, että saatan joskus holvata maapähkinävoita vielä vähän enemmänkin tuohon annokseen. Joskus on vaan pakko.

    VastaaPoista