vuohenjuusto-viikunasalaatti
Isä soitti. Hänellä oli ongelma. Tekisi mieli tehdä salaatteja, mutta ei oikein tiedä miten niihin saisi vaihtelua ja mitä kaikkea niihin voisi laittaa. Isäni ei taida olla ainoa joka on painii tämän ongelman kanssa, joten päätin tehdä tästä ihan oman postauksen. Ihan jo siksi että pääasiallisena kasvissyöjänä olen niin usein törmännyt siihen, että ainoa kasvisvaihtoehto on fetasalaatti, ja se on tylsin salaatti jonka tiedän.
itusalaatti
Mutta asiaan. Sääntö numero yksi. Älä käytä salaatissa kurkkua ja tomaattia, yhdessä. Kaksi vetistä ja pliisua elementtiä yhdessä ovat, noh, pliisuja. Molemmat ovat siis mainioita raaka-aineita salaatteihin, mutta erikseen pääsevät paremmin oikeuksiinsa.
Kurkun TAI tomaatin kaveriksi sopii mainiosti esimerkiksi:
- erilaiset vihersalaatit
- oliivit
- rucola
- kesäkurpitsa
- aurinkokuivatut tomaatit
- herkkusienet
- tuore pinaatti
- marinoitu tofu tai soijasuikaleet
- marinoitu punasipuli
- juustot
- paahdetut kasvikset ja vihannekset
- keitetty kananmuna & katkaravut
- kala
- erilaiset pavut
- pähkinät ja siemenet
- tuoreet yrtit
paahdettuja tomaatteja salaatissa
Paahda! Paahdetut kasvikset ja vihannekset (jopa pavut) toimivat salaateissa älyttömän hyvin! Pilko, pyörittele oliiviöljyssä ja mausta suolalla sekä pippurilla. Paahda 200-asteisessa uunissa 15-30 min, kypsymisaika riippuu sitä mitä on uuniin heittänyt, maistamalla selviää. Myös pikapaisto paistinpannulla toimii kasvisten kanssa.
Paahdettuna salaattiin sopii ainakin:
- tomaatit
- munakoiso
- punajuuret
- porkkana
- lanttu
- kesäkurpitsa
- kurpitsa
- kikherneet
- bataatti
- pähkinät ja siemenet (paahda kuivalla pannulla tai käytä valmiiksi paahdettuja)
leipäjuusto-savucashewsalaatti
Käytä myös hedelmiä. Erilaiset melonit, päärynä ja omena sopivat täydellisesti salaatteihin, joissa on juustoa. Juustoista itse tykkään käyttää paistettua halloumia, vuohenjuustoa, oikeaa fetaa, goudaa ja parmesania.
meloni-fetasalaatti
Marinoi! Marinoitu punasipuli on taivaan lahja salaatille kuin salaatille. Ja turha pelätä raakaa sipulia, marinadi vie kaiken kitkeryyden mennessään. Yksinkertaisimmillaan marinadi syntyy lorauksesta oliiviöljyä, lorauksesta balsamicoa, hyppysellisistä suolaa ja sokeria sekä mustapippuria. Marinoida kannattaa:
- punasipulia
- paahdettua munakoisoa
- kesäkurpitsaa
- papuja
- herkkusieniä
- tofua
- juustoja
- oliiveja
marinoitujen punasipulien salaatti
Salaatissa ei ole aina pakko olla vihreää salaattia. Itse tosin kuulun siihen koulukuntaan, joka niistä tykkää. Hyvä pohja on jäävuorisalaatti, koska se säilyttää koostumuksensa hyvin. Myös kaalia kannattaa hyödyntää salaattien pohjana. Kaupan valmiit salaattisekoitukset ovat oiva apu kiireiselle.
kesäkurpitsa-pinjansiemensalaatti grillissä
Kastike kruunaa salaatin, sanovat. Olen laiska ja harvemmin jaksa tehdä kummempia kastikkeita. Oliiviöljyä ja balsamico ovat mainio parivaljakko. Makeaa chilikastiketta kannattaa testata myös, yllättävän hyvä! Jugurtti- ja kermaviilipohjaiset kastikkeet piristävät kivasti. Jos on varaa hieman satsata, niin kurpitsansiemenöljy on ihana lisä salaatille. Pesto myös.
pesto-kukkakaalisalaatti
Niin ja erilaiset krutongit piristävät kummasti. Ota vaaleaa tai tummaa leipää, revi palasiksi. Lorauta pannulle öljyä ja paahda leipäpaloja kunnes ovat saaneet nätin värin. Mausta suolalla. Tarjoa salaatin seurana.
Isä, toivottavasti tästä oli jotain apua! Ja kertokaa muutkin ihmeessä parhaat salaattivinkkinne!
Tässä vielä linkkejä omiin suosikkeihini:
Tämäpä olikin hyvä yhteenveto! Täytyy heti pääsiäisenä kokeilla jotain muuta kuin sitä ainaista fetasalaattia (josta kyllä tykkään tosi paljon).
VastaaPoistaKyllä se fetasalaattikin voi olla hyvää :) mutta vaihtelu virkistää!
PoistaOlipa erikoinen, hyödyllinen ja värikylläinen postaus. Hienosti tiviistetty salaatin monet muodot ja mahdollisuudet :> Lyhyesti voisi sanoa, että salaattiin voi laittaa ihan mitä tahansa, mistä itse tykkää. Tosin on aineksia, jotka eivät vaan yksinkertaisesti natsaa keskenään ja pilaavat koko tuotoksen.
VastaaPoistaMuistan hyvin, kun pienenä halusin yllättää äidin (joka on muuten ravintolakokki ;)) itsetehdyllä herkkusalaatilla ja sinnehän upposi sekaisin aivan kaikki: porkkanaraastetta, kurkkua, tomaattia, salaatinlehtiä, omenaa, melonia, fetajuustoa, rypsiöljyä lorays ja kaiken päälle basilika- ja pizzamaustetta (nehän ovat vihreitä ;)). Äiti kiitteli, mutten koskaan nähnyt hänen pistelevän salaattia poskeensa. Hmm. Minne lienee kadonnut xD
Meillä on kotona vihannes-hedelmä-kuivuri, jossa olemme itse kuivanneet tomaattia, sipulia, porkkanaa, perunaa ja monia eri hedelmiä. On muuten valtavan erilainen maku kun vertaa kaupan aurinkokuivattuja tomaatteja ja itse kuivattuja! Niitä heittelen yleensä salaattiin kuin salaattiin makua täydentämään. Takapihamme nokkosista tehty nokkosjauhe ja sienimurska ovat nekin poikaa salaattien päällä, samoin kuvaamasi paahdetut siemenet ja juustorouhe. Yleensä käytän kastikkeena joko oliiviöljyä tai seuraavanlaista kastiketta: turkkilaista jogurttia, etikkaa, ruohosipulia, basilikamaustetta, yrttejä oman maun mukaan. (Kaikki sekaisin ja voila!) Minulla täytyy aina olla kastike, muuten tuntuu liian kuivalta. Onko sinulla hyviä kastikeohjeita jaettavaksi? :>
Kiitos Maria! Hehee, mahtavalta kuulostaa tuo herkkusalaatti :) Ai vitsi jo uskon että itse kuivatut tomaatit ovat aika erilainen makuelämys, ah. Ehkäpä itsekkin vielä joskus saan kuivurin hankittua.
PoistaKastikepuolella olen tosiaan aika laiska, oliiviöljy ja balsamico ovat aina pöydässä ja juurikin tuollaiset jugurtista tai kermaviilistä tehdyt ovat tosi hyviä. Ja sitten maustetut öljyt, pähkinäöljyt ja sellaiset, ovat vaan aika kalliita. Tänään söin ravintolassa jossa oli salaatinkastikkeena joku öljypohjainen ja siinä maistui appelsiinin mehu, sitä pitää testata joskus kotioloissa, oli hyvää!
Kiitos! Näyttävät kaikki ihanilta. Meillä salaatin syömisinto on suoraan verrannollinen valon määrään.
VastaaPoistaTuo valon määrä homma pitää niin paikkansa! Aivan sama juttu täällä!
PoistaHei, saanhan linkittää tämän blogiini?
PoistaSuuri kiitos postauksesta, joka oli vastaus kysymykseen, jota olen pyöritellyt pitkään. Kuvat saivat veden kihoamaan kielelle ja nyt olis pakko saada salaattia. Marian tavoin tämäkin kuivakurkku kaipailee kastikeohjeita. Tällä hetkellä turvaudun öljy-sitruuna-pippuri-seokseen, turkkilaiseen jugurttiin tai balsamico-kastikkeeseen.
VastaaPoistaKiva kuulla, kiitos! Mutta tosiaan oikein kummempia kastikeohjeita ei ole vinkata, pitääpä oikein ottaa tämä työn alle, lupaan palata asiaan!
PoistaBriljantti postaus, kiitos älyttömästi!
VastaaPoistaNo eipä kestä, nyt vaan salaatilla kreiseilemään!
Poistakiitokset tästä postauksesta. Tuli taas paljon uusia ideoita salaattien monipuolistamiseen :)
VastaaPoistaMainiota! Välillä sitä vaan huomaa kokkailevansa aina samanlaisia juttuja, eikä varsinkaan työpäivän jälkeen paljoa mielikuvitus lennä kaupassa. Oli itseasiassa ihan hyvä muistuts itsellekkin selata mitäs kaikkea sitä onkaan tullut salaattiin laitettua :)
PoistaIhan loistava postaus! Ja kauniit kuvat, nam! (:
VastaaPoistaParhaita viime aikoina saatuja salaatti-ideoitani on yrttiöljyssä pikaisesti marinoidut (kirsikka)tomaatit:
Basilika ja timjami (tai mitä yrttejä nyt sattuu olemaan) soosiksi oliiviöljyn kanssa sauvasekoittimella. Mausteeksi vähän sitruunamehua, suolaa ja pippuria ja tähän puolitetut kirsikkatomaatit killumaan. Maustumisen ajan ehtii tehdä muun ruoan tai jotain muuta yleispätevää ja pilkkoa loput salaattiainekset. Rucola-pinaattipohjalle nämä yrttiöljytomaatit, pilkottua avokadoa ja kurkkua (uhkaan nyt Jytiksen lakeja), kalamata-oliiveja ja paahdettuja pinjan-/kurpitsansiemeniä - maistuu!
Hehee, kyllä mäkin myönnän että tomaatti ja kurkku ovat täälläkin päätyneet samaan salaattin mutta pääasia että salaatista löytyy muutakin! Tosi hyvältä kuulostaa nuo yrttitomaatit, kiitos testaan! Paahdetut siemenet pelastaa muuten aina, vähän tylsemmänkin salaatin, nam.
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKiitos tästä! Ihan mahtavaa, viime aikoina on tullu tehtyä paljon salaatteja, mutta nimenomaan aika pliisuja... vähän on ollu hakusessa mitä mielenkiintosta niihin laittas, joten tää postaus on niinku just eikä melkeen :)
VastaaPoistaNo mahtavaa, kiva kuulla!
PoistaKiitoskiitos! Sylkirauhaset alkoivat heti toimimaan :)
VastaaPoistaLoistavaa! Ja niin usein kuulee vieläkin sitä että salaatit on kanin ruokaa, pah, kyllä niistäkin saa kuolattavan hyviä!
PoistaKiitokset tästä! Selleri-leipäjuusto-cashew lähtee huomenna kokeiluun. Oisko ohjetta vielä tuohon pesto-kukkakaali-salaattiin?
VastaaPoistaMainiota, toivottavasti maistui! Juu pesto-kukkakaali-mozzarellasalaatti löytyy täältä:
Poistahttp://herkkujakoukku.blogspot.com/2010/10/pesto-kukkakaali-mozzarellasalaatti.html
Tosi tosi kiva postaus! Kyllähän sen siis jotenkin ymmärtää että salaatteja voi tehdä vaikka minkälaisilla comboilla, mutta on ihan eri nähdä ja kuulla ne vaihtoehdot :) kiitokset vinkeistä! Tosi upeita kuvia kanssa.
VastaaPoistaKiitos! Tämä oli itseasiassa itsellenikin aika hyvä muistutus että mitäs kaikkea on tullut tehtyä :) Näin salaattisesongin alla. Pitää varmaan syksyllä tehdä vastaava keitoista, joka on kyllä toinen loputon varioimisen kohde.
PoistaJes, mahtava postaus! Juuri tällaista kaipailee kun pää lyö tyhjää, sivu meni kirjanmerkkeihin :)
VastaaPoistaTuttu tunne tuo tyhjän lyönti :) kiitos!
PoistaKuten serkkuni muutaman vuoden ikäisenä olisi tähän Katto Kassista mukaillen sanonut: kiitos ja ylistys!
VastaaPoistaUijui, Katto Kassinen on ihan mun lemppari!!
PoistaAivan mahtava salaattivinkkikimara! Tuli kauhea nälkä ja vesi kielelle, eikun salaatteja tekemään, nam ja kiitos!
VastaaPoistaIhan vastikään löysin teidän blogin, tykkään! Juuri tällaisia vinkkejä kaipaa kun pää lyö tyhjää. Oma suosikkini salaatin päälle on kuitenkin uunissa paahdetut punajuuret, vuohenjuusto ja kotitekoinen paholaisenhillo, nam!
VastaaPoistaKiitokset tästä postauksesta! Juuri tämänkaltaista informaatiota kaipasinkin, kun olen siirtynyt hyvin salaatti painotteiseen ruokavalioon ja nyt alkaa tuntua siltä, että pieni vaihtelu salaateissa olisi paikallaan! :) Sain tästä paljon hyviä vinkkejä, joita aion soveltaa jatkossa, kiitos!
VastaaPoistaOllos hyvä, kiva kuulla!
PoistaKiva postaus, hyvä yhteenveto. Meillä syödään paljon salaatteja, kaikenlaisia. Nam! :)
VastaaPoista