Uusi reseptikokeilu kasvimaan raparpereille. Niinkuin lemon curd mutta raparpereista. Kreisiä! Ja tosi hyvää.
Raparperi-curd
(osviittaa haettu mm. täältä)
400 g raparperia pilkottuna
0.5 dl vettä
4 kananmunan keltuaista
1 dl sokeria
(1 tl vaniljajauhetta)
30 g voita
Keitä raparperit soseeksi vesitilkassa. Soseuta vielä tehosekoittimella. Jäähdytä esim. kylmässä vesihauteessa haaleaksi.
Laita kerroskattilan pohjaosan vesi kuumenemaan. Laita kananmunan keltuaiset ja sokeri kerroskattilan haudeosaan ja vispaa kuohkeaksi. Lisää vähän kerrallaan sekoittaen raparperisose. Siirrä haudeosa pohjaosan päälle ja keitä seosta haudeosassa koko ajan sekoittaen kunnes seos paksunee (keitin parisenkymmentä minuuttia, sitten mitään ei tuntunut enää tapahtuvan). Lisää lopuksi voi ja hämmennä kunnes sulaa.
Tästä satsista tuli vajaa puoli litraa valmista tahnaa. Koostumus saisi omaan makuuni olla vähän tiiviimpi, ensi kerralla jättäisin veden pois soseesta (raparpereista irtoaa nestettä) ja keittelisin sosetta vähän enemmän kokoon.
Voin vain kuvitella, miten hyvä raparperi-curd on! Nami!
VastaaPoistajoo, aloin jo miettimään että mistä kaikesta tuota curdia voisikaan oikein tehdä. ja onkohan curdille suomenkielistä vastinetta?
PoistaHaa! Aamulla just paistelin rapsakan raparperipaistoksen, mutta lopuista voisin tehdä tätä. Miten/minkä kanssa tätä syöt?
VastaaPoistathink hillo. jogurtin, lettujen, rahkan kanssa, täytekakuissa, kääretortuissa jne. tee, on hyvää!
PoistaAh joo, rahkan kanssa varmaan superhyvää. Ja sit mietin et jos tätä sekottaisi tuorejuustoon saisi varmaan mahtavaa täytemössöä mihin vaan herkkuun. Kiitos muuten vielä raparpereista, eka satsi kiisseliä keitetty ja keksit on jo tosi hyvin päässä suunniteltuina.
PoistaAi että, täähän sopis ihan loistavasti macaronsien väliin!
VastaaPoistano niin sopiskin, loistava idea! ylijääneet valkuaisetkin sais sopivasti käytettyä macaroneihin.
PoistaMinäkin tein curdia ja ajattelin käyttää sen sekä valkuaiset pavlovaan. Curd on ihan sairaan hyvää, mutta mun töhnästäni tuli paljon vaaleampaa kuin sulla, vaikka käytin ruskeaa ruokosokeriakin. Kuoritko sä raparperit ennen soseeksi keittämistä vai keititkö kuorineen?
VastaaPoistasori jaana että vastaus tulee vähän myöhässä... en kuorinut raparpereja, se saattaa vaikuttaa väriin, lisäksi curd-varret olivat myös nuoria ja punaisia. keitin samaan aikaan myös hillon ja kun vertaan sitä tänään keittämääni (kuoritut, vanhemmat varret), on väriero selvä myös hillossa. mutta en usko että makuun vaikuttaa!
PoistaHeips! Tein tätä omenoista ja voin sanoa, että toimii! Suurimman osan käytän täytekakkuun kanelisen omenasoseen, valkosuklaamoussen ja mantelikrokantin rinnalla, mut varmasti hyvää myös maustamattoman jogun tai graham-keksien kanssa :-)
VastaaPoista