keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Raparperi-curd

Uusi reseptikokeilu kasvimaan raparpereille. Niinkuin lemon curd mutta raparpereista. Kreisiä! Ja tosi hyvää.

IMG_7645

Raparperi-curd
(osviittaa haettu mm. täältä)

400 g raparperia pilkottuna
0.5 dl vettä

4 kananmunan keltuaista
1 dl sokeria
(1 tl vaniljajauhetta)
30 g voita

Keitä raparperit soseeksi vesitilkassa. Soseuta vielä tehosekoittimella. Jäähdytä esim. kylmässä vesihauteessa haaleaksi.

Laita kerroskattilan pohjaosan vesi kuumenemaan. Laita kananmunan keltuaiset ja sokeri kerroskattilan haudeosaan ja vispaa kuohkeaksi. Lisää vähän kerrallaan sekoittaen raparperisose. Siirrä haudeosa pohjaosan päälle ja keitä seosta haudeosassa koko ajan sekoittaen kunnes seos paksunee (keitin parisenkymmentä minuuttia, sitten mitään ei tuntunut enää tapahtuvan). Lisää lopuksi voi ja hämmennä kunnes sulaa.

Tästä satsista tuli vajaa puoli litraa valmista tahnaa. Koostumus saisi omaan makuuni olla vähän tiiviimpi, ensi kerralla jättäisin veden pois soseesta (raparpereista irtoaa nestettä) ja keittelisin sosetta vähän enemmän kokoon.

10 kommenttia:

  1. Voin vain kuvitella, miten hyvä raparperi-curd on! Nami!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, aloin jo miettimään että mistä kaikesta tuota curdia voisikaan oikein tehdä. ja onkohan curdille suomenkielistä vastinetta?

      Poista
  2. Haa! Aamulla just paistelin rapsakan raparperipaistoksen, mutta lopuista voisin tehdä tätä. Miten/minkä kanssa tätä syöt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. think hillo. jogurtin, lettujen, rahkan kanssa, täytekakuissa, kääretortuissa jne. tee, on hyvää!

      Poista
    2. Ah joo, rahkan kanssa varmaan superhyvää. Ja sit mietin et jos tätä sekottaisi tuorejuustoon saisi varmaan mahtavaa täytemössöä mihin vaan herkkuun. Kiitos muuten vielä raparpereista, eka satsi kiisseliä keitetty ja keksit on jo tosi hyvin päässä suunniteltuina.

      Poista
  3. Ai että, täähän sopis ihan loistavasti macaronsien väliin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no niin sopiskin, loistava idea! ylijääneet valkuaisetkin sais sopivasti käytettyä macaroneihin.

      Poista
  4. Minäkin tein curdia ja ajattelin käyttää sen sekä valkuaiset pavlovaan. Curd on ihan sairaan hyvää, mutta mun töhnästäni tuli paljon vaaleampaa kuin sulla, vaikka käytin ruskeaa ruokosokeriakin. Kuoritko sä raparperit ennen soseeksi keittämistä vai keititkö kuorineen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sori jaana että vastaus tulee vähän myöhässä... en kuorinut raparpereja, se saattaa vaikuttaa väriin, lisäksi curd-varret olivat myös nuoria ja punaisia. keitin samaan aikaan myös hillon ja kun vertaan sitä tänään keittämääni (kuoritut, vanhemmat varret), on väriero selvä myös hillossa. mutta en usko että makuun vaikuttaa!

      Poista
  5. Heips! Tein tätä omenoista ja voin sanoa, että toimii! Suurimman osan käytän täytekakkuun kanelisen omenasoseen, valkosuklaamoussen ja mantelikrokantin rinnalla, mut varmasti hyvää myös maustamattoman jogun tai graham-keksien kanssa :-)

    VastaaPoista