torstai 31. toukokuuta 2012

Raparperivanukas

Kun Hesarikin keskittyi raparperiin tämänpäiväisellä Ruoka-sivullaan, niin raparperi on selvästi nyt kuuminta hottia, eli kaipa minäkin kehtaan laittaa toisen raparperiohjeen putkeen?

Ajatus tästä makean kirpsakasta jälkiruoasta syntyi curdia keitellessä - prosessi muistutti kovasti suosikkijälkiruokani vanukkaan tekemistä. Ohjeeseen haettiin runko David Lebovitzilta löytyvästä luottoreseptistä, jota on muokkailtu ennenkin.

IMG_7653

Raparperivanukas
4:lle

300 g raparperia
2 rkl vettä

50 g voita
2 dl ruokosokeria
3 dl maitoa
2 kananmunaa
2 maltillista rkl perunajauhoa
1 tl suolaa
1 tl vaniljajauhetta
(loraus valitsemastasi hömpsypullosta sopisi tähän myös hyvin)

Keitä raparperit ja tilkka vettä soseeksi ja soseuta vielä tehosekoittimella. Laita voi sulamaan kattilaan miedolla lämmöllä ja liota perunajauho tilkkaseen maitoa. Lisää sokeri voikattilaan ja hämmennä mössöksi, seuraavaksi maito ja raparperitahna koko ajan sekoittaen. Lisää munat yksi kerrallaan ja niiden jälkeen perunajauhoneste koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Nosta lämpöä ja jatka sekoittamista kunnes seos pulpahtaa. Tämä jälkeen käännä levy pois päältä ja sekoittele vielä pari minuuttia, kunnes seos paksunee. Anna jäähtyä tarjoiluastiassa ilman kantta/kelmua, jotta vanukkaalle muodostuu ihanan nahkea kuorikerros. Peitä jäähtyneenä ja säilytä jääkaapissa.

Tarjoile a) kevyesti makeutetun kermavaahdon kanssa hienosti katettuna tai b) lusikalla suoraan kulhosta. (Tarvitseeko sanoakaan kumman itse valitsin).

4 kommenttia:

  1. "Ei huono," sanoisi tähän tanssitaiteilija Jorma Uotinen. ;) Raparperistä en itse osaa tehdä yhtikäs mitään (reseptin kanssa kyllä luonnistuisi varmaan), vaikka niitä kotipihallakin sojottaa puskatolkulla. Onneksi äiti tietää ;) Vanukkaan muodossa en oleaan koskaan tullut kyseistä kasvia ajatelleeksi. Mutta Uotilaa lainaan kyllä täysin, koska huonolta tämä ei ainakaan vaikuta. Sopisi varmaan grillipöydän jälkkäriksi mainiosti...

    VastaaPoista
  2. Oi, kiito molemmista raparperiherkuista! Meinaan kokeilla molempia, kunhan pääsen raparperieni ääreen loppuviikosta. Jos vielä löytyy hyvä raparperimehuohje jaettavaksi, niin riemulla otan vastaan!

    VastaaPoista
  3. Sä Hanna oot niin mun raparperi-idoli!!

    VastaaPoista