sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Virolainen uunirahka, sienipizza ja yks hirviö


Tere!
Ruokamaaprojekti jatkuu ja tässä kuussa sukelletaan rakkaan naapurin ruokakulttuuriin, Viroon. Tykkään virolaisessa keittiössä erityisesti runsaasta rahkan käyttämisestä. Se tuntuu olevn perusainesosa kaikissa leivonnaisissa, niin suolaisessa kuin makeassa, sekä mukana muutenkin ruoanlaitossa. Siksi innostuin kun löysin tällaisen virolaisen uunirahkan ohjeen Maasikas -blogista. Kun otin paistoksen uunista, ajattelin että aika pliisulta vaikuttaa. Mutta kaikkea muuta, aivan loistava herkku/välipala/jälkkäri, testatkaa!


Virolainen uunirahka

1 prk maitorahkaa (käytin vaniljalla maustettua)
2 dl kevyttä kermaa (laitoin maitoa)
0,5 dl mannasuurimoita
3 munaa
0,5 dl sokeria (tai enemmän jos maustamatonta rahkaa)
1tl vaniljasokeria
1tl sitruunakuorta raastetuna
1rkl sitruunamehua
1rkl voita tai margariinia

Sekoita maitorahka ja mannasuurimoiden kanssa. Lisää kanamunat, sokeri ja maito. Raasta sitruunankuori ja purista mehu rahkan joukkoon. Voitele matala uunivuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista 180 asteessa 20-30 minuuttia jotta paistos hyytyy ja saa hieman väriä pintaan. Mulla meni kyllä lähemmän 40 minuuttia. Alkuperäisessä ohjeessa paistos tarjotaan mehukeiton tai kiisselin kanssa, marjat tai hillo sopii myös.



Yksi syy siihen miksi tämän kuukauden maaksi valikoitui Viro, on Euroviisut. Ystäväni järjesti viisujuhlat, jonne jokaisen piti valita Euroviisuissa edustettuna oleva maa ja tuoda jotain kyseisen maan ruokaa. Oli baklavaa, sitruunakakkua, karjalanpiirakoita, ranskalaisia juustoja ja patonkia, unkarilaista kanapataa, filotaikina-fetakääröjä, lihapullia, hummusta, pretzeleitä, portugalilaista viiniä..

Oma maani oli siis Viro ja vein kekkereihin jo aiemmin hyväksi havaittuja rukiisia sieni-kaalipizzoja. Tällä kertaa käytin sieninä pakkasesta suppiksia ja taikinaan ihan tavallista maitorahkaa. Jösses että nää olikin hyviä.


Ja ilta sai aika kreisin käänteen, kun isäntä oli pyytänyt erästä teemaan vahvasti liittyvää tuttavaansa käymään. Oli matkalla Pasilaan niitä pisteitä lukemaan.
Kiljuin.


15 kommenttia:

  1. Tuota aikoinaan tein todella usein Suomessa;todella hyvää.resepti oli jossain lehdessä muistaakseni.Nyt en ole aikoihin tehnyt, mutta tuo olisi sopinut hyvin nyt viikonloppuna täällä vietettyyn Shavuot-juhlaan,jolloin syödään paljon maitotuotteita ja etenkin juustokakkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei joo just juustokakku mulla tuli tästä mieleen, mut hiukan terveellisempi versio. Nyt vaan uudestaan tätä testaamaan siellä sitten!

      Poista
  2. Hieno idea nuo ruokapainotteiset viisujuhlat. Mysteerivieras tietysti kruunasi tilaisuuden, mutta ihan kivat pippalot nuo varmaan olisivat ilman tähtivieraitakin. Täytyy panna muistiin, jos vaikka joskus toteuttaisi tuon jossain muodossa. Ja noita pitsoja mun täytyy ehdottomasti kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tällaiset teemasyömingit on aina hauskat. Pizzat testiin joo!

      Poista
  3. kai kutsuit yllätysvieraan yllätysvierailemaan myös herkkuun & koukkuun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ole ihan varma pystyykö noilla sormilla neulomaan tai kutomaan..

      Poista
    2. Se kieltämättä olisi näky. Saa liittyä kerhoon jos saa edes yhden isoäidin neliön aikaan!

      Poista
  4. Kuulostaapa tuo uunirahka makoisalta. Minulla on vaan sellainen ongelma ettei taalta (Bostonin seutu- ei kylla muutenkaan USAsta) saa kaupoista rahkaa. :( BLAAAH! Joltain pienilta maitotiloilta, jotka myyvat omia tuotteitaan tilalla, saattaa loytya rahkaa mutta toistaiseksi ei ole onnistanut. Kaikki rahkaherkut on siis joutunut jattamaan valiin ja mina kun rakastan rahkaa. Fat free sour cream taalla on lahinna rahkaa. Ei tosin kuitenkaan lahellakaan. Olen pariin leivokseen sita rahkan sijalla kayttanyt mutta ei se vaan maistu samalta vaikka kuinka yrittaa. Siis mina vaan kuolaan muiden rahkaresepteja. Taas yksi syy lisaa tulla takaisin kotiin. ;-)

    VastaaPoista
  5. Ina, ai en tiennytkään! Erikoista, luulin että USA:sta saa kaikkea. Hmm, sitä ei varmaan saa itsekkään mitenkään hapatettua. Selvä markkinarako, perustat sinne Nordic Delin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, tossa olis ideaa! :) Jos oltaisiin tanne jaamassa niin olisi varmaan ihan varteenotettava ajatus. Oon kuullu etta jotkut tekee uunissa itse rahkaa piimasta uunipellilla mutta siihen hommaan en ole viela ryhtynyt. Ilmeisen pitkakestoinen prosessi. :( No kuukauden kun jaksan niin sitten ahmin rahkaherkkuja Suomenlomalla. :)

      Poista
  6. Näyttääpä hyvältä, pitää ehdottomasti kokeilla. Ina, minä löysin aikoinani kaikista Green marketeista ja vastaavista rahkaa (asuin Itärannikolla suht pienessä kaupungissa). Se ei ollut ihan samanlaista kuin tämä suomalainen rahka, mutta kelpasi oikein hyvin leivontaan, ja muutenkin.

    VastaaPoista
  7. Maidostahan rahkaa tehtiin aikaisemmin, kun sitä ei ollut kaupoissa. Mielummin luomumaito annetaan hapantua huoneenlämmössä. Siihen lisätään jotakin viiliä, mielummin sellaista mikä ei ole venyvää. ja sitten astia vesihauteeseen ja kuumennetan kunnes hera erottuu. Se on sitten rahkaa. Hierotana tasaiseksi.liikaa ei kannata kuumentaa eyä tulee sopivan pehmeää.

    VastaaPoista
  8. Uunirahka kuullostaisi herkulta, mutten pysty syömään viljoja. :/ Onko ideoita millä sen voisi korvata vai toimisiko ihan ilmankin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, en kyllä osaa suoralta kädeltä sanoa. Mutta vinkiksi tällainen vähän samantyylinen paistos, jugurttikakku, jonka pystyy toteuttamaan viljattomana:

      http://herkkujakoukku.blogspot.fi/2012/07/turkkilainen-jugurttikakku.html

      Poista