lauantai 19. syyskuuta 2009

Syysillan kaaliherkku


Tuulestatemmattua- blogin Syyskuun ruokahaasteen aihe on hauska, mutta yllättävän vaikea! Haasteena on nimittäin päivittää lapsuuden paras kotiruoka. Aluksi ei tullut mitään mieleen. Mun äiti on aika innovatiivinen kokki ja ruokaa tehtiin usein "mitä kaapista löytyy"-metodein ja äiti nimesi ruokia tyyliin Hessu Hopon yllätys tai Kesäpäivän keikaus. Musta tuntuu että välillä syynä oli myös se että ei haluttu paljastaa lapsille mitä ruuassa oli, ettei päästä sanomaan että yök en tykkää :) Ovelaa. Samassa hengessä nimesin omankin ruokani.

Pari ruokaa muistui kuitenkin mieleen, savipadassa tehdyt ruuat ja kaalilaatikko. Päivitetty versio jälkimmäisestä syntyi vahingossa. Aloin muokkaamaan Ruokatorstain Ruusukaalivuokaa lisäämällä siihen ohraa ja vaihtamalla juuston ja siemenet ja yllätyksekseni lopputulos muistutti mauiltaan kaalilaatikkoa, mutta huh, miten hyvää kaalilaatikkoa! Vuoka oli niin maistuvaa että sitä piti käydä napsimassa vähän jääkaapistakin salaa välillä ja lopuksi kaapia vuoka viimeistä ohraa myöten.

Syysillan kaaliherkku (pieni vuoka)

400g ruusukaaleja
1 dl pinjansiemeniä
150g fetaa
1,5 dl rikottuja ohraryynejä
5 dl kasvislientä
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria

Kuumenna kattilassa 5 dl vettä ja lisää kasvisliemikuutio. Ota 2 dl lientä eri astiaan ja lisää kattilaan ohraryynit. Keitä kypsäksi, vettä pitää lisätä loppuvaiheessa. Sillä aikaa puhdista ruusukaalit ja puolita. Paista niitä hetki pannulla tilkassa öljyä. Lisää talteen otettu 2 dl kasvislientä pannulle ja laita kansi päälle. Anna hautua 10 minuuttia.
Voitele uunivuoka ja kaada kypsennetyt ohrat pohjalle. Lisää ruusukaalit (lientä saa tulla mukaan, seos saa olla "löysä") päälle. Ripottele päälle suolaa ja pippuria sekä pinjansiemenet. Lopuksi murusta feta päälle ja kypsennä 225-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia kunnes feta ja siemenet saavat väriä. Valmis!

10 kommenttia:

  1. Oih, just eilen ostin kaupasta ruusukaaleja piiiitkästä aikaa enkä ole tiennyt, mitä niistä tehdä.. hyvään aikaan siis tuli tää postaus ;)

    VastaaPoista
  2. Hyvältä kuulostaa! Kaaliruuat yliäänsä on tosi hyviä!

    VastaaPoista
  3. kelpasiko tämä teidän ruokakunnan molemmille osapuolille? mietin vaan että joudunko syömään yksin koko vuoallisen, jos reseptiä testaan...

    VastaaPoista
  4. Juu suosittelen testaamaan!

    Ellu, hahaa, hyvä kysymys! Kun tein tätä ja asuintoveri saapui kotiin, eka reaktio oli että hyi mikä täällä haisee :)

    Noh, rohkeasti hän otti ruokaa mutta ruokailun edetessä huomasin ruusukaalien siirtyvän omalle lautaselleni, ohra-feta-siemenseos kyllä maistui! Elämää nirson (anteeksi, valikoivan) kanssa..

    VastaaPoista
  5. ... joskin mullekin kelpais kyllä ohra-feta-siemenet, kuulostaa mainiolta se!

    VastaaPoista
  6. ONNEKSI OLKOON, Jytis! Lapsuuden ruokamuiston tuunaus tuotti voiton ruokahaasteessa.

    VastaaPoista
  7. Hyvä meidän Jytis! Onneksi olkoon!

    VastaaPoista
  8. Kiitos!! Go ruusukaali!

    Huh, tuli kyllä ihan puskista tämä voitto. Vaan ei auta jäädä häkellyksiin, nyt aivot toimintaan ja juonimaan jotain kivaa lokakuun haasteeseen, hmmm.

    VastaaPoista
  9. Onnea syyskuun ruokahaasteen voittajalle!

    VastaaPoista