maanantai 4. lokakuuta 2010

Täytetty munakoiso


Mulla oli yhtenä päivänä luppoaikaa kaupungilla ja päädyin pyörimään Stockan Herkkuun, en ollut käynyt tämän uusimman laajennuksen jälkeen. Ja oli se iso. Taisin menettää ajantajunkin pelkästään tutkaillessani pähkinäöljyjen ja balsamicojen valikoimaa. Mutta ekana juutuin hevi-osastolle ja siellä hiplailemaan munakoisoja. Ekaa kertaa elämässäni nimittäin löysin Suomessa kaupasta valkoisia ja raidallisia munakoisoja! Raidalliset olivat paremmassa hapessa ja sellainen lähti mukaan.

Hesarissa oli taannoin täytetty munakoisoja kikhernecurrylla, mutta koska mulla on viimeaikoina ollut ihme tahini-himo (joo, menee ihan suoraan purkistakin), päädyin erilaiseen täytteeseen. Himo tyydytetty!

Täytetty munakoiso

1 munakoiso
kourallinen kirsikkatomaatteja
pätkä kesäkurpitsaa
1 dl soijajugurttia
1 rkl tahinia
vajaa 1rkl sitruunamehua
persiljaa
suolaa
(parmesania)

Halkaise munakoiso(t) pituussuunnassa. Koverra ulos munakoison sisukset, niin että kuoreen jää vielä noin sentin kerros hedelmälihaa. Sipaise kuoren reunoille öljyä ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes sisus on pehmeää. Jätä puolikkaat sivuun odottamaan täyttöä. 

Leikkaa paistamaton munakoison sisus kuutioiksi. Pane kuutiot siivilään ja ripottele päälle suolaa. Itketä munakoisoja puolen tunnin ajan ylimääräisen nesteen irrottamiseksi. Huuhtele kuutioista suola ja painele ne kuiviksi talouspyyhkeellä. Paista palat pannulla öljyssä kuutoidun kesäkurpitsan kanssa kypsiksi. Lisää lopuksi pannulle halkaistut kirsikkatomaatit, tahini ja jugurtti. Mausta ja maista. Täytä puolikkaan täytteellä ja jos et tee vegaanista, raasta päälle vielä parmesania. Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia. 



7 kommenttia:

  1. Täytetyt munakoisot ovat yksi suosikkiruuistani,nami!Kiva kun Stockaltakin saa nyt noita raidallisia munakoisoja,vaikkei ne maun puolesta mitenkään eroa tavallisista,mutta nättejä ovat!

    VastaaPoista
  2. Joo, ihana väri, niin syksyn kirkkaisiin väreihin istuva!
    Herkullisen näköinen munakoisovene, nam nam...

    VastaaPoista
  3. Joo ei se maku tosiaan eronnut tavallisesta, mutta nätti oli! Ja ne valkoiset munakoisot näytti tosi veikeiltä.

    Ja tuosta itse ruokakuvasta, tuli ihan sellainen fiilis kun otin sitä että tässä se kesän viimeinen auringonsäde nyt oli, valo tuli ihan hetkeksi just sopivasti kun nappasin kuvaa ja siinä oli sen päivän päivänvalot.

    VastaaPoista
  4. olen maalta. en tienny, että on olemassa valkosia ja raidallisia munakoisoja. suuntaan stockmannille.

    VastaaPoista
  5. Hoi täällä yksi torvi, joka kysyy takuulla itsestäänselvyyttä: kehotat voitelemaan munakoison kuorta hieman öljyllä - tarkoitatko sisä- vai ulkopintaa? Toinen kysymys: kuinkas tarpeen toi itketys on nykylajikkeiden kanssa; tuleeko niistä paljonkin nestettä ulos vai voinko ohittaa sen työvaiheen?

    VastaaPoista
  6. Moi torvi :) Juu sisäpinnan jos öljyää niin tulee maukkaampi. Mä yleensä itketän aina mutta tästä on kai monta koulukuntaa. Jos munakoiso on tuore eli se on ihan vaalea sisältä (ei pilkkuja) niin ei kuulemma tarvitse välttämättää itkettää. Silloin se imee enemmän öljyä.

    VastaaPoista
  7. jee, mä löysin kanssa taannoin kanssa prismasta noita valkoraidallisia ja oli pakko ostaa. niistä tuli näitä: http://blogit.mtv3.fi/voisilmapelia/2010/09/01/kasvikunnan-lihaisin/

    sitte oli tossa tarjouksessa 1,49/kg taas munakoisot ja tein just tolla hesarin ohjeella, hyvää tuli joskin currytahnaa ois saanu laittaa enemmänkin ja korvasin kookosmaidon luomu-ruokakermalla. täytyypä vielä kokeilla tätäkin ohjetta ^^

    VastaaPoista