Kevätkauden ensimmäinen tapaaminen on virallisesti vietetty. Olipa mukava tavata pitkästä aikaa ja päivittää joulu- ja muutkin kuulumiset! Koska huomenna alkaa arki ja kiire, pitääkin raportoida tapaamisesta heti näin tuoreeltaan.
Tapaamisessa nysvättiin langasta jos jotakin. Alla pikku kollaasi meneillään olevista hankkeista. Raisulla oli kovin vauhti päällä.
Viimeisin kuva ei tokikaan ole lankatuotos, vaan päivän erikoinen. Tarjolla oli Seitsemän kasviksen tahinia Celia Brooksin Brownin kirjasta Kasvisherkkuja juhlaan. Kyseinen opus, kuten myöskin toinen omistamani ko. emännän hengentuotos, Uusi kasviskeittiö, ovatkin aika mukavia kasvisruokaoppaita.
Tässä ruokalajissa Celialla on kamalan tarkka lista käytettävistä kasviksista ja juureksista (ehkä se on keittokirjassa tavallaan suotavaakin), mutta meillä mentiin enemmänkin näppituntumalla:
Niin-monen-kasviksen-kuin-kaapistasi-löytyy-tahini
Kasviksia ja juureksia haluttu määrä, esim.
1 bataatti
3-4 porkkanaa
2 punasipulia
2 paprikaa
3-4 perunaa
(Celia mainitsee myös kesäkurpitsan, fenkolin, palsternakan)
oliiviöljyä
(suolaa)
Kastike:
4 hienonnettua valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
1 tlk tomaattimurskaa
1 tlk kikherneitä valutettuna
2.5 dl punaviiniä (tarvittaessa vegaanista)
1 appelsiinin kuori ja mehu (laitoin vain mehun)
2 kanelitankoa
12 kuivattua luumua puolitettuna
(lisäsin 1 tl harissaa, 1 rkl fariinisokeria ja n. 2 tl suolaa)
Lämmitä uuni 220-asteiseksi. Asettele kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille siten, että kukin kasvis on omassa osiossaan. Lorota päälle oliiviöljyä ja ripsauttele halutessasi suolaa ja sekoita varovasti. Laita kasvikset uuniin paahtumaan. Jos et ole superhyvä kasvisten pilkkomiskoon arvioinnissa, ne tulevat olemaan kypsiä hieman eriaikaan, joten tarkkaile paahtumista ja nosta kasvisosioita pois pelliltä sitä mukaa, kun ne ovat kypsyneet. Kääntele myös hieman kasviksia palamisen estämiseksi.
Kasvisten ollessa uunissa tee kastike. Kuullota valkosipulia oliiviöljyssä, ja kun se on kuulastunut, lisää muut aineet. Keittele kastiketta kasaan, kunnes se sakenee.
Ota kasvikset uunista ja siirrä tarjoiluastiaan. Kaada kastike päälle ja sekoita. Celia ehdottaa, että ruokaa kannattaisi säilyttää seuraavaan päivään, mutta mielestäni tämä ei vaikuttanut makuun, ihan hyvin voi nautiskella tuoreeltaan. Ehkä jopa punaviinin kanssa.
Lisäkkeenä meillä oli Mooseksen Viljan risottospelttiä (mahtava tuote, joskin enemmän käyttäisin juuri lisukkeena kuin risottoon), jogurtti-avokado-korianteri- tahnaa ja perunarieskoja. Rieskat olivat hyviä, ja superhelppoja, googlaa ohje ite.
Ja kyllä muuten olikin huippumaittavaa tuo pata, ai että!
VastaaPoistaKivaa kun päästiin aloittamaan tää kerhovuosi heti näin alkuvuodesta. Ja kollaasista päätellen on tulossa taas aika hyvä koukkuvuosi, eikös.
miksi sen nimi on tahini kun ei siinä oo tahinin häivääkään? hyvää joka tapauksessa!
VastaaPoistaSen nimi pitais olla tahine, mika tarkoittaa marokkolaista kokkausvalinetta, sellaista suippokantista savipataa. Semmoisesta haaveilen, olis niiiiin hyva, tulee maukkaita haudutuksia.
VastaaPoistaNiin, siis tahine tarkoittaa paitsi sita valinetta ni myos niita pataruokia.
VastaaPoista