Tässä vielä puuttuvat reseptit liittyen Jytiksen juhannus-juttuun, kuvat löytyvät siitä myös.
Ekaksi kauraisen piirakan ohje, jota olen leiponut tosi paljon ja syöjät ovat tykänneet. Alkukesästä se kandee tehdä raparperista, syksyllä kotimaisista ompuista. Piirakan kaveriksi sopii esim. vaniljakastike tai jätski. Jytiksen kuvassa olevan piirakan olen tehnyt tupla-ohjeella, mutta yksinkertaisena siitä tulee just sopivasti pyöreä piirakkavuoallinen.
Piirakkaohjeen perässä seuraa kukkakaali-parsakaali-gratiinin ohje. Sitä tein ekaa kertaa ja hyvää tuli.
Kaurainen omena- / raparperipiirakka
100 g voita
1 kananmuna
1½ dl kaurahiutaleita
½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
n. 3 omenaa / 2 raparperin vartta
Muruseos:
50 g voita
½ dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1½ dl kaurahiutaleita
Sekoita keskenään pehmeä voi, muna, sokeria, hiutaleet, vehnäjauho ja leivinjauhe. Painele taikina voideltuun pyöreään piirakkavuokaan jauhojen avulla. Kuori ja viipaloi omenat tai pilko raparperit ja levitä ne tasaisesti taikinan päälle.
Sulata voi ja sekoita joukkoon sokerit ja hiutaleet. Ripottele seos tasaisesti omenoiden päälle.
Paista piirakkaa 200 asteessa n. 25 min
KUKKAKAALI-PARSAKAALI-GRATIINI
4 annosta
300 g kukkakaalia ja parsakaalia
maitokastike:
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
1 sipuli
3-4 dl maitoa
3 dl juustoraastetta
1/2 tl pippurisekoitusta
1 tl suolaa
1/2 tl aromisuolaa
Keitä tai höyrytä kukkakaalit lähes kypsiksi. Silppua sipuli. Valmista maitokastike: Sulata voi pannulla ja lisää sipulisilppu ja vehnäjauhot, älä ruskista! Kun voi, sipuli ja vehnäjauhot ovat sekoittuneet lisää vähitellen maito, osa juustoraasteesta ja mausteet. Keitä hiljalleen 5 min. Tarkista maku. Levitä kukkakaalipalat voidellun vuoan pohjalle ja kaada kypsä kastike niiden päälle. Ripottele loppu juustoraaste kastikkeen päälle. Gratinoi uunissa 225 asteessa noin 20-30 min.
Ei kommentteja: