sunnuntai 14. kesäkuuta 2009

Varhaiskaalta piirakkaan


Viikonlopun kynnyksellä vastauksen kuumaan Mitä tänään syötäisiin? -kysymykseen antoi ehkä hieman yllättäenkin Hyvä Terveys -verkkosivusto. Siellä siis julkaistaan näemmä joka torstai ruokavinkki viikonlopulle.

Kotimaista varhaiskaalta saa jo kaupasta, joten tartuin tähän vinkkiin innoissani. Ohje menee kutakuinkin näin:

Mehevä kaalipiirakka

Ohjeesta tulee uunipellillinen piirakkaa.

Pohja:

1 ps kuivahiivaa
4 dl vettä
1 tl suolaa
8-9 dl hiivaleipäjauhoja
100 g juoksevaa margariinia

Sekoita hiiva jauhojen joukkoon ja vaivaa jauhot 42-asteiseen veteen. Lisää suola ja rasva ja sekoita. Kohota taikinaa ainakin puoli tuntia.

Täyte:

1 1/2 kg kaalia (meillä n. 1,2 kg ja siinäkin oli ihan tarpeeksi)
2 rkl juoksevaa margariinia
2 isoa sipulia
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 rkl meiramia
1/2 dl siirappia
3 rkl etikkaa

Pilko kaali ja sipuli. Kuullota kasviksia pannulla, kunnes kaali on pehmennyt ja neste haihtunut. Mausta suolalla, pippurilla, ja meiramilla, lisää siirappi sekä etikka. Levitä kohonnut taikina leivinpaperin päälle uunipellin pohjalle ja reunoille. Anna kohota hetki leivinliinan alla.

Nostele kaalitäyte taikinan päälle, paista uunin alatasolla 200 asteessa 25-30 minuuttia.

Ohjeessa kehotettiin vielä voitelemaan piirakan reunat kananmunalla, mutta skippasimme sen osuuden. Aika kauan tässä valmistuksessa meni, mutta oli se piirakka sitten hyvääkin. Pohja oli aavistuksen verran turhan paksu, joten sitä voisi olla vähemmänkin.

4 kommenttia:

  1. Ui, hyvältä näyttää! Tätä pitää ehdottomasti testata, kaali on herkkua!

    VastaaPoista
  2. jes jes, joko sitä varhaiskaalta oikeasti saa! piiraanhan voisi pyöräyttää vaikka juhannuksen ratoksi. mutta miten saadaan kaalia vierastava asuintoveri ymmärtämään tämän herkun päälle?

    VastaaPoista
  3. Kyllä, kyllä saa!

    Mutta entä se kaalia vieroksuvien ympäripuhuminen? Jos et kerro, mitä piirakassa on, ja sitten kun alkaa kehua makoisuutta, niin vasta sitten vetää kaali-kortin esiin. Onnistuiskohan?

    VastaaPoista
  4. Sama juttu täälläpäin, asuintoveri ei ole löytänyt kaalin ihanuutta. Mä kanssa mietin tuota että ei paljastaisi piirakan sisältöä, mutta kaalin paistamisen tuoksut saattaa paljastaa..

    Tosin, sain ujutettua munakoisoa taannoin ruokaan! :) joten ehkä pitää jatkaa kierolla tiellä.

    VastaaPoista