perjantai 26. kesäkuuta 2009

Nokkosrisotto -iik!


Mua on jo pitkän aikaa kiehtonut nokkosen maistaminen, mutta tähän mennessä en ole vaan yksinkertaisesti uskaltanut. Kohtaamiset nokkosen kanssa ovat olleet menneisyydessä kivuliaita, mutta nyt meistä taisi tulla ystävät! Tästä iso kiitos Sillä sipuli -blogiin, josta sain erinomaisen opastuksen, miten tätä vihreää kummajaista tulisi lähestyä. Ja vinkattiin myös aloittamaan testaus risotolla, joka oli muuten aivan loistavaa! Mutta totuuden nimissä, kyllä se eka lusikallinen vähän jännitti. Heh.


Nokkosrisotto

5 dl nokkosta (pieniä, nuoria lehtiä)
3 dl risottoriisiä
1 l kasvislientä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 dl parmesan-juustoa
mustapippuria
oliiviöljyä

Kuullota reilussa lorauksessa öljyä pilkotut sipulit ja lisää pannulle riisit. Anna niiden kuullottua hetken ja ala lisäämään kasvislientä, desi kerrallaan ja lisää nestettä kun edellinen satsi on imeytynyt. Sekoittele välillä.

Tässä välissä voi ryöpätä nokkoset. Laita nokkosen lehdet kiehuvaan veteen muutamaksi minuutiksi ja heti perään huuhtele kylmällä vedellä jotta kypsyminen pysähtyy ja värit säilyy.
Kun kasvislientä on jäljellä enää desi, lisää ryöpätyt nokkoset ja parmesan joukkoon, ja sitten loppu liemi. Rouhaise päälle mustapippuria ja tarjoile! Hy-vää!

6 kommenttia:

  1. Juurikin eilen hain kauppahallin Vegetaarista lounasta, ja annokseen kuului nokkospinaattipihvejä, oikeen hyviä! Mutta mistä Helsingissä voi kerätä nokkosia? Ei nyt varmaan ihan tienvarsilta ainakaan... Risoton voisi pyöräyttää, tai nokkoslätyt!

    VastaaPoista
  2. Nam, näyttääpä hyvältä. Nokkoset ovat kaiken lisäksi hyvä raudanlähde, eikö vaan!

    VastaaPoista
  3. ihanaa että teistä(kin) tuli kaverit :)! kyllä on herkun näköisiä kuvia.

    VastaaPoista
  4. Ellu, hyvä kysymys. Kai sitä pitäisi löytyä mistä vaan missä vähän vihertää, ihan asumustenkin läheltä. Ja tosiaan rautaa on ja muitakin hyviä terveysvaikutuksia! Täältä löytyi hyvä infopaketti:

    http://www.pixheli.com/yrtti/kuvasto/nokkonen.html

    En tosin tiedä onko sesonki nyt just lopuillaan. Vähän myöhässä olin nokkosherätykseni kanssa, mutta ensi keväänä heti valppaana!

    VastaaPoista
  5. Yrttitapahtumassa kokit vakuuttivat, että nuoria nokkosia voi käyttää koko kesän, kunhan poimii niitä nuoria alkuja. Jos pöheikkö on omassa pihassa, sitä voi leikata alas aika ajoin, jolloin nokkonen alkaa kasvattaa uutta vihreää kerättäväksi. että myöhässä ette ole :)

    VastaaPoista
  6. Itse käytän nokkosta vaikka missä ruuassa kuivattuna- eli kerään lehdet, huuhdon ja kuivaan. Tosi hyvää läpi talven vaikka sosekeitossa tai ihan terveellisenä yrttimausteena!

    VastaaPoista