lauantai 18. joulukuuta 2010

Joulukalenterin luukku 18

Koska taatelikaakku on paras joulukaakku, on niitä leivoskeltu jo pitkin joulukuuta. Ne kestävät mehevänä pitkään ja ovat myös mitä mainioin tuliaisvieminen. Monissa ohjeissa näkee kakkuun lisättävän esimerkiksi kanelia, kardemummaa tai neilikkaa mausteeksi, mikä mielestäni on täysin käsittämätöntä. Tämä kaakku on parasta sellaisenaan, taatelin makuisena. (Ainoastaan suklaakuorrutus on soveliaisuuden rajoissa.)

Etsin munattoman taatelikakun reseptiä netistä, ja päädyin vegaanistamaan tämän ohjeen. Vaihdoin myös osan soodasta toisella leipomiskerralla leivinjauheeseen, koska pelkkä sooda maistui mielestäni läpi.


Taatelikakku

1 pkt kivettömiä taateleita
1 dl vettä
150 sulatettua margariinia
4 dl vehnäjauhoja
2 dl fariinisokeria
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 dl maustamatonta soijajukurttia

Paloittele taatelit ja keitä niitä vedessä, kunnes ne pehmenevät. Lisää kuumaan seokseen margariini ja sekoita tasaiseksi. Sekoita vehnäjauhoihin fariinisokeri, sooda ja leivinjauhe. Kaada taateliseokseen jauhoseos ja jukurtti ja sekoita. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin tunti.

Leivoin taikinasta sekä muffinsseja että kakkuja tuommoisiin hauskoihin Koreasta löytyneisiin pahvisiin kakkuvuokiin.

Tarjoilin taatelikakkua myös Herkku&koukkulaisille taannoisissa kerhon pikkujouluissa, tosin luumuvaahtoon kätkettynä. Ei voi sanoa, että manteliliköörillä maustetut luumut olisivat varsinaisesti pilanneet tätä jälkiruokaa. Ja taatelien ja luumujen makuyhdistelmähän on hyväksi havaittu muissakin yhteyksissä.



Luumuvaahto

300 g kuivattuja luumuja
0,5 dl mantelilikööriä
2 prk vaahtoutuvaa (kaura)vaniljakastiketta
1 prk (500 g) maustamatonta soijajukurttia

Laita luumut marinoitumaan mantelilikööriin muutamaksi tunniksi tai yön yli. Valuta jukurttia esim. suodatinpussin läpi sama aika.

Soseuta marinoidut luumut likööreineen sauvasekoittimella. Vaahdota vaniljakastike. Lisää kastikkeeseen valutettu soijajukurtti ja soseutetut luumut ja vatkaa sekaisin. Tarkista maku, ja lisää likööriä halutessasi (minä halusin). Tarjoa sellaisenaan tai kokoa tarjoiluastiaan kerroksittain luumuvaahtoa ja taatelikakkumurusia.

4 kommenttia:

  1. Eläköön taatelikaakku, se vaan on parhautta. Ja tuo luumuvaahto oli mahtavaa myös. Sen innoittamana tein jälkkäriä jossa oli yksinkertaisesti manteliliköörissä marinoituja taateleita ja niiden päälle kermavaahtoa. Taivaallista.

    VastaaPoista
  2. täytyy tunnustaa, että oon viime aikoina marinoinut aika monia asioita manteliliköörissä. lisäksi sitä on lorahtelee glögiin tuon tuostakin.

    tuo taateliamarettokermavaahto-jälkkäri kuulostaa ihan mahtavalta!

    VastaaPoista
  3. Ehdottoman vaivaton ja maistuva kakku! Käytin jukurtin sijasta tiramisurahkaa. Vaahtoa täytyy myös kokeilla!
    t. Jaana

    VastaaPoista
  4. Jaana, hieno homma, että kakku maistui!

    VastaaPoista