perjantai 10. joulukuuta 2010

Joulukalenterin luukku 10


Mä tykkään jäätelöistä ja jäädykkeistä. Talvella tulee syötyä vähän raskaammin ja silloin kylmä jälkkäri on oikein virkistävä ja jäädykkeet siitä käteviä että niihin voi laittaa oikeastaan mitä tahansa. Näin joulun alla esim luumut, piparit, soseutettu taateli ja puolukat ovat hyviä vaihtoehtoja. Ja suklaa, se nyt toimii aina. Liemessä-blogin Jenni yllytti kehittelemään After Eight suklaasta jotain uutta ja pakkohan se oli lähteä leikkiin mukaan. Ja mahtavan makoisa leikki olikin. Lopputulos yllätti kuitenkin raikkaudellaan, kiitos jugurtin, vaikka suklaa isossa roolissa onkin.


Jugurttijäädyke After Eight -fudgella (noin 12 pientä tai yksi iso)

Jäädykkeeseen:
2 dl turkkilaista jugurttia
1 dl kuohukermaa
1 kananmuna
2 rkl tomusokeria
0,5 tl kuivattua minttua (olisin laittanut tuoretta jos jostain olisi löytynyt)

After Eight -fudge:
150g tummia After Eight levysiä (konvehteja, miksi näitä sanotaan?)
1,2 dl kuohukermaa
2 rkl siirappia
2 rkl tomusokeria

Tee ensin jäädykemassa. Vatkaa sähkövatkaimella muna ja tomusokeri kiiltäväksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi ja yhdistä nämä sekä jugurtti ja minttu. Sitten fudge. Lämmitä suklaa kerman kanssa vesihauteessa, lisää myös siirappi ja sekoittele hiljaisella lämmöllä kunnes seos on valuvaa ja tasainen. Vatkaa lopuksi joukkoon tomusokeri ja anna jäähtyä.

Tästä annoksesta tulee siis noin 12 muffinssin kokoista (tuli maisteltua aika paljon eli voi tulla enemmänkin..) tai yksi iso (esim leipävuoka) jäädyke. Nostele fudgea silikonisten muffinivuokien pohjalle sen verran että pohja peittyy ja pyöräyttele vähän reunoille, noin teelusikallinen per vuoka. Kaada loppu fudge jäädykkeen joukkoon, pyöräytä kerran lusikalla. Älä siis sekoita, näin jäädykkeistä tulee kauniin raidallisia. Ja täytä vuoat.


Anna jäätyä pakastimessa ainakin pari tuntia, mieluiten yön yli. Ja se etu oli näissä pienissä että jäädykkeet irtosivat muotista tosi vaivattomasti, oikeastaan heti sen jälkeen kun olin ottanut pakkasesta. Joskus on tullut taisteltua isompien vuokien kanssa. Mutta uskoisin että myös isoa vuokaa käyttäessä silikoninen on erinomainen ratkaisu.

Ah.

3 kommenttia:

  1. Oijoi, aika herkulta näyttää. Mä varmaan söisin nuo kaikki kerralla!

    VastaaPoista
  2. Ihkuja! Keksitkö idean aivan itse? Eipä ollut itsellä tullut mieleen tehdä jäädykettä. Freesi idea ja freesin näköisiä niistä tulikin. Olette siis mukana kilpailussa ja 150 euron ravintolalahjakortin arvonnassa!

    Teillä on inspiroiva blogi ja taidokkaasti sommitellut kuvat :)

    Jenni liemessä

    VastaaPoista
  3. Kiitos Jenni! Joo, mä itseasiassa mietin jäätelökakkua ekana tähän tyyliin

    http://herkkujakoukku.blogspot.com/2010/08/jaatelokaakkua.html

    Mutta sitten ajattelin testata samaa jugurtilla ja olin jossain katsellut fudge-reseptiä niin tällainen yhdistelmä sitten syntyi.

    Ja Eki, ei se mullakaan ihan yhteen jäänyt..

    VastaaPoista